Speuren naar het Middelpunt van Vlaanderen

Drie provincies in één wandeling... het kan! Het bewijs ervan wordt vandaag geleverd. Aangezien we starten in Oost-Vlaanderen (nét), valt het niet echt onder mijn "buitenbeentjes", maar het komt al aardig in de buurt 😊


Op de Dries in Opdorp worden we verwelkomd door duizenden narcissen. Op zich is het hier al een bijzondere plek, want dit is de grootste dries van Vlaanderen. Maar er is meer. In 1998, aan de vooravond van het nieuwe millennium, besloten de inwoners om deze overgang te vieren door zo'n 100.000 narcissen te planten en in het voorjaar zorgen die voor een uniek schouwspel. Alleen jammer dat het zonnetje het vandaag laat afweten, maar het is sowieso prachtig om te zien.


Rustige straatjes voeren ons uit de dorpskern. Wat kilometers door landelijk gebied verder wijzen de nodige pijlen ons naar het "Middelpunt". Enkele wetenschapsstudenten van de KU Leuven berekenden immers dat het geografisch middelpunt van Vlaanderen in Opdorp ligt, midden op het veld van een plaatselijke boer. Daar moest een monumentje komen natuurlijk... We hebben pech: een motorclub heeft net beslist hier een stop te houden. Overal staan moto's, er is geen doorkomen aan. Dan maar van ver het Middelpunt bewonderen. 



Er was ons ook verteld dat er iets verder een grenspaal stond waar drie provincies samenkomen. Op dit punt zou je met één been in Antwerpen kunnen staan, met het andere in Oost-Vlaanderen en met een ander (zelf te kiezen) lichaamsdeel in Vlaams-Brabant. Blijkbaar zijn we onze speurneuzen thuis vergeten, want geen paal te zien, laat staan een grenspaal.


Dan maar verder stappen naar het Lippelobos, het 60 ha grote bos rond het kasteel Hof te Melis. Het bos strekt zich uit over de Antwerpse gemeente Lippelo en het Vlaams-Brabantse Malderen. In het westen grenst het aan Buggenhout, wat dan weer Oost-Vlaams grondgebied is. Het is een zuiver loofbos en - naar het schijnt - in het najaar een waar paradijs voor paddenstoelliefhebbers. Statige dreven en kronkelende bospaadjes, er is voor elk wat wils.



Op de terugweg via landelijke weggetjes doen we nog een leuke ontdekking: het Keerpuntbos. Op 21 november 2020, de Dag van de Natuur, beplantte Natuurpunt een perceel van 25 are als herdenkings- en heldenbos. In coronatijden bleek/blijkt de natuur belangrijker dan ooit en is er nood aan natuur dicht bij huis. Je vindt er een heel mooi bezinningsplekje en er is ook ruimte voor buitenklasjes. Als je het mij vraagt, een klein, maar fijn initiatief!




Niet veel verder komt de kerk al in zicht. Nog even genieten van het lentetapijt en dan terug huiswaarts... Wat mij betreft met een beetje een dubbel gevoel. Enerzijds deed het weer enorm deugd, maar anderzijds was dit precies niet het juiste moment voor dit lusje. Je hebt zo van die wandelingen die altijd goed zijn, ongeacht het seizoen. Dit is er echter eentje die toch wat "groene aankleding" kan gebruiken, zeker op zo'n grijze dag als vandaag. Of dat ligt aan mij, dat kan natuurlijk ook 😄




Vertrek : Dries, Opdorp (gratis)
Afstand : 8,9 km (waarvan 2,6 km onverhard) - lusvormig - vlak 
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 8/10 (bewolkt, 8°C, 3 Bft) - stilte 8/10

Route op de wandelnetwerken "Het Land van Stille Waters" en "Brabantse Kouters West".
Knooppunten : 90 - 74 - 91 - 92 - 119 - 99 - 95 - 93 - 73 - 72 - 70 - 69 - 89 - 90
Vrij veel bankjes. Horeca aan vertrekpunt.
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Wandelknooppunt.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts