In Esen moet je wezen

Verscholen in de vallei van de Handzamevaart liggen de Bethoosterse Broeken, dé topattractie van onze wandeling van vandaag.


Starten doen we aan de kerk van Esen, een West-Vlaams dorp dat sinds 1965 bij Diksmuide werd ingelijfd. Het dorpscentrum doet niet meteen gezellig aan, maar geen paniek, er staat je veel moois te wachten tijdens deze Bethoosterse Broekenwandelroute.


Voor we vertrekken nog even een weetje. Esen is een zogenaamd martelaarsdorp. In oktober 1914 werd het grotendeels door het Duitse leger vernietigd als vergeldingsactie omdat twee Duitse soldaten werden beschoten. Meer dan vijftig inwoners werden doodgeschoten en honderden anderen werden - met onvoldoende levensmiddelen - opgesloten in de kelders van brouwerij Costenoble. 

Welkomstbord 😄

Deze kelders zijn vandaag het "speelterrein" van De Dolle Brouwers, vier vrienden die in 1980 weer leven in de verlaten brouwerij brachten. Uit hun experimenten in de wastobbe in hun vorig lokaal werd het Oerbier geboren, een donkere godendrank met een alcoholpercentage van 9%. Of zoals het op het etiket staat: nat en straf. Voor de liefhebbers: er wordt alleen bellenhop uit Poperinge gebruikt (lekker lokaal dus) en alle bieren zijn met nagisting in de fles. Andere creaties zijn o.a. Arabier, Boskeun en - mijn persoonlijke favoriet - Dulle Teve 😄 Zeker een bezoekje waard!

West-Vlaamse logica?

Nu "moet" er echter gestapt worden. Achter de huizen door gaat het via rustige straatjes naar de Hoge Kam, met zijn 37 meter het hoogste punt van Diksmuide. Je kan hier genieten van een prachtig panorama over de Westhoek. In de verte zie ik zelfs "mijn bergen" van het West-Vlaamse Heuvelland lonken. Jammer dat de verrekijker thuis is gebleven.



Omgeven door stilte en kale akkers gaat het richting de Bethoosterse Broeken, een stukje van de Handzamevallei. Gelegen op amper een paar meters boven de zeespiegel is dit niet alleen een walhalla voor vogelspotters, maar ook rustzoekers zijn hier aan het juiste adres. En het is de tweede keer vandaag dat ik me beklaag dat ik de verrekijker niet mee heb. 



Net zoals de Handzamevaart kronkelen ook wij terug richting startpunt. Mooie liedjes... ze duren nooit lang.


Vertrek : kerkplein Esen (gratis - 20-tal plaatsen) en omliggende straten
Afstand : 9,2 km (2de deel grotendeels onverhard) - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen: 9/10 (zonnig, 6°C, 3 Bft) - stilte: 9/10

De Bethoosterse Broekenwandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. 
Op https://www.westtoer.be kan je de route als pdf of gpx downloaden. Via de webshop kan je de wandelkaart aankopen.
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Weinig bankjes. Horeca in Esen.

Info over De Dolle Brouwers vind je hier: https://www.oerbier.be.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts