Domein Ryckevelde in een winters jasje

Winter... niet bepaald mijn meest geliefde seizoen. Net zoals de andere seizoenen heeft het heel wat moois te bieden, maar die kou hé... Ik ben echter zo verslaafd aan het buitenleven, dat ik me met plezier - net als een verrassingscadeautje - in de nodige laagjes inpak om toch op stap te gaan. Zeker als net zoals vandaag de zon van de partij is en het flink gesneeuwd heeft.


Goed ingeduffeld en gewapend met muts, sjaal en twee paar handschoenen gaan we op stap in en rond het domein Ryckevelde. In deze regio weet je niet welke natuurparel eerst te ontdekken, maar dit 180 hectare groot domein is alvast een mooi begin.


Centraal in het domein staat het neogotische kasteel van Ryckevelde, niet meteen het meest imposante, maar geef toe, een kasteel heeft altijd wel iets. Vanop de parking zien we het op het einde van de bosdreef al in de verte lonken, maar we bewaren een nadere kennismaking tot op het einde van de wandeling.


Via een bospaadje duiken we tussen de naaldbomen en laten al onze zintuigen vrij. De sneeuw knerpt lekker onder onze schoenen. Na dit korte bosbad komen we in open veld. De kale bomen vormen een schitterend contrast tegen de staalblauwe hemel. 



Een van de veldwegen brengt ons langs Kasteel Ten Torre, een indrukwekkend waterkasteel met bijhorend parkdomein. Niet alleen is het park niet publiek toegankelijk, maar jammer genoeg is het kasteel ook amper zichtbaar tussen de weelderige begroeiing. Gelukkig staat er wel een infobordje zodat je toch een idee krijgt.



Er volgt een flink stuk kasseiweg. Zeer weinig verkeer en dus zalig stil, dat wel, maar kasseien zijn niet meteen mijn favoriete ondergrond. Zelfs te voet zit er weinig flandrienbloed in mij 😄


Niet veel verder verruilen we de kinderkopjes voor de aarden weggetjes van de Gemene en Loweiden, een prachtig landschap van graslanden, knotwilgen en populierenrijen. In de middeleeuwen ontstond het gebruik om aan een groep "gerechtigden" toe te laten gemeenschappelijk bepaalde gronden te bewerken en te beheren. Vandaag is deze traditie helemaal in onbruik geraakt, behalve hier. We stappen dus niet alleen door een fraai natuurgebied, maar ook door een uniek stukje geschiedenis.



De laatste kilometers brengen ons via bospaden en statige dreven terug naar het kasteel van Ryckevelde. De bankjes in het zonnetje lonken... 




En dan is het tijd om naar huis te gaan 😢 How time flies when you're having fun...


Vertrek : parking Ryckevelde, Holleweg, Sijsele (gratis parkeren - 50-tal plaatsen)
Afstand : 8,2 km (waarvan 4,7 km onverhard) - lusvormig - vlak 
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 9/10 (zonnig tot bewolkt, -2°C, 3 Bft) - stilte 9/10

Route op het wandelnetwerk "Velden en Meersen".
Knooppunten : 14 - 15 - 17 - 16 - 55 - 54 - 51 - 52 - 49 - 48 - 47 - 21 - 20 - 53 - 18 - 19 - 14
Vrij veel banken. Geen horeca (er zijn plannen voor een brasserie in het kasteel van Ryckevelde).

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Wandelknooppunt.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts