Op stap langs restanten van de Tachtigjarige Oorlog

Opnieuw geen witte kerst dit jaar... Ook deze tweede kerstdag belooft geen topper te worden voor fotografen. Het is grijs en een regenbui is nooit veraf. De verleiding is dan groot om in de zetel te ploffen met een goed boek, maar de buitenlucht kan zo'n deugd doen. Dus hebben wij vandaag afspraak met de Grote Kreek en het Pereboomsgat op de grens van Moerbeke en Koewacht voor een klein, maar fijn knooppuntertje.


We zijn nog maar goed en wel vertrokken of er wacht ons al een waaw-moment. De Polderstraat snijdt immers de Grote Kreek in twee en het is moeilijk om te beslissen welke kant de mooiste is. Tijdens de zomermaanden moet het hier ook fantastisch zijn, maar ik hou enorm van de kale boomsilhouetten die tijdens de wintermaanden in de polders zo goed tot hun recht komen.


Beide kreken zijn ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Het Spaanse leger liet dit gebied regelmatig overstromen om er strategisch voordeel mee te halen. Zo ontstonden ook geulen (waarvan de huidige kreken restanten zijn) en die gebruikten ze om wapens en bevoorrading naar hun forten te transporteren. Vandaag zijn het verborgen pareltjes in het Waasland. De enige strijd die hier vandaag nog woedt, is die tussen vissers en de in grote getale aanwezige snoeken, baarzen en karpers. Niet verwonderlijk als je weet dat de waterkwaliteit hier uitzonderlijk is.


We wandelen langs de oever van de Grote Kreek en duiken daarna de omliggende polders in. Deze staan garant voor rustgevende vergezichten en beloftes voor heerlijke zomertochten. Voor we het goed en wel beseffen, staan we op Nederlands grondgebied. Oeps... coronagewijs een rode zone. Er is echter geen mens in de wijde omtrek te bespeuren, dus wandelen we zonder last van ons geweten richting die andere parel: het Pereboomsgat.


Deze kreek bevindt zich aan de rand van de Nieuwe Karnemelkpolder (zó lekker, een glas van dat zurige goedje bij het ontbijt) en de grens tussen België en Nederland loopt dwars door de kreek. Om dat te controleren, zal je toch een duikpak moeten aantrekken, want de grens is aangegeven door houten palen onder het wateroppervlak. Gezien de winterse temperaturen zal dat toch voor een ander keertje zijn 😄 Grenspaal 292 kunnen we echter in al zijn glorie bewonderen.


Een paar veldwegels en een fietspad later staan we terug aan knooppunt 88 dat ons deze keer langs de andere oever van de Grote Kreek terug naar ons vertrekpunt brengt. Onderweg spotten we nog wat watervogels, zelfs een paar statige zwanen glijdt voorbij onder het toeziend oog van een paar vissers.


Wat ons betreft: een dikke aanrader. Dus zak af naar Moerbeke-Waas en ontdek dit schitterende uithoekje van het Waasland!


Vertrek :  ter hoogte van Papdijk 18, Moerbeke-Waas (gratis parkeren in de berm)
Afstand :  7 km - lusvormig - vlak (+ ca 900 m aanlooproute)
Mijn persoonlijke scores : algemeen :  8,5/10 (bewolkt, 4°C, 3 Bft) - stilte 7,5/10

Route op de wandelnetwerken Moervaartvallei en Oost-Zeeuws-Vlaanderen "Langs linies en kreken".
Knooppunten : 79 - 89 - 88 - 87 - 41 - 44 - 85 - 86 - 87 - 88 - 90 -79 - (richting 91)
Picnicbank aan de Grote Kreek. Horeca ter hoogte van knooppunt 89.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner: Wandelknooppunt of Route.nl.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts