Wase kronkels

Soms heb ik helemaal geen zin of geen tijd om zelf een route op een netwerk uit te stippelen. Dan brengt de site van Toerisme Oost-Vlaanderen (Routen) raad . Sinds het verdwijnen van vele bewegwijzerde routes,, kan je hier ook terecht voor suggestielussen op de verschillende Oost-Vlaamse wandel en fietsnetwerken.


Een aanrader op het fietsnetwerk Waasland is de lus "Wase kronkels", goed voor een dikke 45 kilometer onvervalst fietsplezier langs een paar bijzondere (natuur)plekken.

Als vertrekpunt kiezen we voor de kerk van Kemzeke, een landelijke deelgemeente van Stekene. En we voelen het meteen in onze kleine teen: dit zou wel eens een toppertje kunnen worden. Het duurt niet lang of we krijgen al een bezienswaardigheid te zien: de Twistkapelletjes op de grens tussen Kemzeke en Sint-Pauwels. Oorspronkelijk stond er hier één boomkapelletje, maar de kerkgemeenschappen van beide gemeentes kregen hoogoplopende ruzie over wie aanspraak mocht maken op de centen in het offerblok. Lang verhaal kort: er werd voor een Belgisch compromis gekozen en beide parochies bouwden hun eigen kapelletje.
Wie fietsen verder op de Heerbaan, een oude Romeinse weg, die door het fraaie landschap slingert.


In Sint-Pauwels stuiten we op de Roomanmolen, met zijn zes verdiepingen één van de hoogste molens in België. Na een grondige restauratie werd hij zelfs terug maalvaardig gemaakt. Een bezoekje aan dit beschermde monument zullen we echter tot na corona moeten uitstellen. 


Wij malen zelf verder naar de Stekense Vaart, ooit gegraven om Gent met Hulst te verbinden. Van enige economische activiteit is hier al sinds de jaren '70 geen sprake meer, maar wandelaars en fietsers hebben deze plek tot hun domein gemaakt. Langs beide oevers van het kanaal strekken zich verschillende stiltegebieden uit zoals de Stekense Meersen of de Fondatie van Baudelo. Zalig! We genieten tot in de toppen van onze tenen.


En het is nog lang niet uit met de pret. De rustige baantjes volgen elkaar op en in Daknam sluiten we aan op de oude spoorlijn 77A tussen Lokeren en Moerbeke-Waas. Terug kilometers fietsambiance gegarandeerd! Het natuurgebied de Daknamse Meersen krijgen we er zomaar bovenop. 


Voorbij Eksaarde verlaten we de spoorwegbedding om meteen getrakteerd te worden op kronkelende paden door natuurgebied De Linie, genoemd naar een militaire verdedigingslijn die ooit van Nieuwpoort tot aan de Maas liep. Vandaag is het een lappendeken van bossen, meersen, akkers, oude turfputten en rietveldjes. Midden in dit gebied tref je een mooi picknickplekje: de Kruiskapel. Ook de moeite is de kruisweg met 14 statiekapelletjes die de kapel met de parochiekerk verbindt, volgens mij uniek in Vlaanderen. Een perfecte setting ook voor de kleine concerten die hier soms georganiseerd  worden.

Na een kort stukje langs het jaagpad van de Moervaart stevenen we af op de eindsprint: een achttal kilometer langs de Oude Spoorzate, ooit de spoorwegverbinding tussen Sint-Gillis-Waas en Zelzate, vandaag een recreatief wandel- en fietspad. Alleen de oude stationsgebouwen herinneren ons nog aan de tijd dat goederentreinen hier voorbij denderden.


Onze halte is Kemzeke, waar onze Bike&Hike-mobiel trouw op ons wacht. Met een zucht van gelukzaligheid kijken we terug op een zeer geslaagde fietsdag. Voor herhaling vatbaar!

Vertrek : kerk Kemzeke (tussen knooppunten 86 en 85 - gratis parkeren)
Afstand : 45,2 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen :  9/10 (bewolkt, 16°C, 2 Bft) / stilte : 9/10

Suggestieroute op het fietsnetwerk Waasland.
Je kan de route terugvinden op https://www.routen.be (gpx end pdf).
Knooppunten : 85 - 87 - 92 - 93 - 97 - 2 - 1 - 21 - 22 - 23 - 20 - 81 - 80 - 19 - 99 - 94 - 91 - 86 - 85
Vrij veel bankjes. Horeca onderweg.

De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld http://vlaanderen-fietsland.be )

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts