Gedachtenscharrel... Waarom wandelen goed voor je is!

Als iemand me vraagt of ik sportief ben, dan antwoord ik meestal "niet echt". Wandelen voelt voor mij immers niet aan als sporten, maar als een manier van leven. 
Maar wandelen is wel degelijk sport, zeker als je een zekere regelmaat inbouwt en een mooi tempo aanhoudt. 
Dus zet ik hier graag even een boompje op over de vele voordelen van wandelen.


In tegenstelling met veel andere sporten moet je niet diep in je buidel tasten om van start te gaan : met een goed paar stapschoenen (en wandelsokken) kom je al een heel eind... ook letterlijk. Ben je een leek op het gebied van wandelschoenen, laat je dan zeker adviseren. Afhankelijk van de intensiteit, de ondergrond waarop je gaat wandelen, of je wel of niet een zware rugzak meehebt, ... is een ander type schoen aan te raden.
Je kan je uitrusting altijd pimpen met een goede rugzak, een lichte regenjas, ... gaandeweg kom je te weten wat je nodig hebt. 

Jong of oud(er), bijna iedereen kan het. Net als bij andere sporten is het wel belangrijk je wandelconditie op te bouwen en niet meteen de Dodentocht te willen uitlopen. Eenmaal je een basisconditie hebt, is de kans op blessures klein.
Je kan er een solotrip van maken of je gaan uitleven in groep. Slecht weer om te gaan wandelen bestaat niet (alleen slechte kledij, weet je wel). 

In ruil voor je wandelinspanningen krijgt je lichaam flink wat bonussen ... 
  • Met wandelen bouw je een goede algemene conditie op : je spieren worden sterker, je gewrichten soepeler, je longen nemen meer zuurstof op, je bloedsomloop verbetert en je uithoudingsvermogen krijgt een boost.
  • Geen kans op verveling, want iedere tocht is anders : je kan voor rustige plekken kiezen (zoals het strand, een mooi bos, de heide, jaagpaden langs een rivier, ... of je kan kiezen voor een stadswandeling. Helemaal anders qua beleving.
  • Wandelen kan wonderen doen voor je nachtrust : enerzijds door de fysieke vermoeidheid, maar je voelt je ook mentaal ontspannen.
  • Je wordt minder snel ziek, want je immuunsysteem gaat er geweldig op vooruit.
  • Je verbrandt calorieën. Toegegeven, als je echt wil afslanken, zal je meer moeten doen dan alleen maar een half uurtje stappen per dag, maar toch. Het houdt sowieso je spijsverteringsstelsel goed draaiende. 
  • Heel belangrijk in deze moderne tijden : regelmatig gaan stappen verlaagt het risico op diabetes aanzienlijk. Veel beter dan een pilletje toch?
  • Minder risico op hartproblemen, want wandelen heeft een zeer gunstige invloed op je hart- en bloedvaten. Je bloeddruk blijft onder controle, evenals je slechte cholesterol. En dat al vanaf één stevige wandeling per week.
  • Je krijgt meer energie door moe te worden... Dat klinkt een beetje contradictorisch, maar er is geen betere manier om je batterijen op te laden.
  • Er is geen betere brain trainer dan wandelen. Je hersens blijven actief en worden positief geprikkeld. Studies hebben aangetoond dat regelmatig bewegen het risico op Alzheimer met maar liefst 50% kan verminderen. Je wordt creatiever en je concentratievermogen verbetert.
Maar ook je mentale gezondheid is enorm gebaat bij deze activiteit. Mens sana in corpore sano...
  • Het is de ideale uitlaatklep om te ontstressen.
  • Wandelen is fantastisch voor je humeur. Daarvoor zorgt serotine, het zogenaamde gelukshormoon. En dankzij de aanmaak van deze natuurlijke "upper" verminderen angstgevoelens, depressiviteit en onprettige gevoelens. Je moet bijvoorbeeld maar eens proberen boos te blijven wanneer je een strandwandeling bij zonsondergang maakt...
  • Je kan helderder denken en je komt dikwijls tot nieuwe inzichten of verrassende oplossingen voor een probleem. Relativeren gaat ook een pak makkelijker.
  • Wandelen geeft ook een boost aan je zelfvertrouwen en laat je positiever in het leven staan.
Ik kan nog wel even verdergaan met dit lijstje, maar ik denk dat je al doorhebt dat wandelen veel voordelen biedt voor een gezonder leven. En dat met een minimum aan inspanningen. 
Er is maar één nadeel : je loopt het risico flink verslaafd te geraken aan je portie wandelvitamines.

Dus kom van voor die televisie, bind je stapschoenen aan en ga op ontdekking. Zoek je eigen tempo en geniet van het wandelen !



© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten voorbehouden.

Reacties

Populaire posts