Op wandel in Groenhovebos

Waar is de tijd dat Torhout voor mij synoniem stond met het Festival Torhout-Werchter... Dat waren nog eens tijden. Maar vandaag oefent Torhout om een heel andere reden aantrekkingskracht op me uit: meer dan honderd kilometers aan bewegwijzerde wandelingen in het Groenhoevebos, het Wijnendalebos en het Domein d'Aertrycke. Daar zit muziek in!


Deze zomer lanceerde het Vrijetijdshuis drie nieuwe wandelbrochures waarin je zowel korte als iets langere routes kan terugvinden. Na wat digitaal geblader door de boekjes valt mijn keuze op het Keverpad. Niet meteen de langste wandeling, maar gezien de voorspelde regen een veilige keuze.


In de Bosdreef staan er nog niet veel auto's. Gelukkig maar, want de meeste natuurgebieden worden tijdens deze tweede lockdown overspoeld door wandelaars. En dan is de fun er voor ons al snel af.

Via een leuk bospaadje komen we op Torwoud terecht, een avontuurlijk speelbos waar jong én oud zich kan uitleven. Dé attractie is het waterspaarbekken waar je via een vlonderpad van de ene naar de andere oever kunt wandelen. Spontaan begin ik "Walk on water" te zingen... Ik zei toch dat er muziek inzat 😉


Daarna wandelen we eerst een tijdje langs de rand van het bos, wat altijd leuke doorkijkjes geeft op de akkers en weiden. Nog wat later volgen geasfalteerde en onverharde bospaden elkaar op. 



Wat ons opvalt, zijn de vele weekendhuisjes die hier staan. Sommige zijn precies al enkele jaren aan hun lot overgelaten, maar bij andere kronkelt er rook uit de schouw. 
Om te weten hoe deze huisjes hier terecht zijn gekomen, moeten we even terug in de tijd. In de jaren 50 van de vorige eeuw bouwde het Bisdom Brugge in Groenhovebos het Diocesaan Centrum Virgo Fidelis, een vakantieoord voor West-Vlaamse vrouwelijke kloosterordes. De rest van het bos werd in de jaren 70 in kleine percelen verkocht aan privé-eigenaars. 
Een deel van deze percelen werd door de jaren heen door Natuurpunt ingekocht. We spraken onderweg met een aantal medewerkers en ze hebben er nog een honderdtal te gaan. Dat wordt dus een werkje van lange adem, maar wel een adem die van levensbelang is. Dit bos is immers de groene long van Torhout, een plek waar mensen komen om te herladen.
Het Centrum is trouwens tot op de dag van vandaag nog steeds een retraite-oord, al is vandaag iedereen die nood heeft aan bezinning hier welkom.


Het laatste stuk van de wandeling voert ons langs velden en akkers, die er in deze tijd van het jaar wat troosteloos bijliggen. Voor we het weten, staan we terug in de Bosdreef. En ondertussen zijn er blijkbaar al heel wat meer mensen naar hier afgezakt; de parking staat vol en op de speeltuin is het een drukte van jewelste. Wie het graag rustig - én veilig - wil houden, zet dus best zijn wekker.

Reuzenlevensboom

Deze vroege vogels hebben terug deugd gehad van een fijne herfstwandeling.

Prachtvlamhoed

Vertrek : parking Bosdreef ter hoogte van Manège Groenhove, Torhout (gratis parkeren, 100-tal plaatsen)
Afstand : 7,5 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen - 8/10 (bewolkt, 14°C, 2 Bft) - stilte : 7,5/10

Het Keverpad is bewegwijzerd  (bordjes met rode driehoek). 
Je kan de route downloaden op de site van Visit Torhout
Vrij veel bankjes. Geen horeca onderweg, Manège Groenhove aan vertrekpunt.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts