Meer inspiratie... Nieuwe wandelnetwerken in het Waasland

Sinterklaas bracht me een vroeg bezoekje dit jaar. Op mijn verlanglijstje stonden de nieuwe wandelkaarten van het Waasland en zie... Er werd deze morgen een pakketje van Toerisme Oost-Vlaanderen geleverd. Weliswaar niet door Zwarte Piet, maar door de postbode. De vreugde was er niet minder door.


Het Waasland had een paar hele mooie bewegwijzerde wandelingen zoals de Liniewegelwandelroute, De Fondatie van Baudelo-wandeling of de Tweelandenroute, maar echte wandelnetwerken waren er nog niet. Daar is nu dus eindelijk verandering in gekomen met de twee gloednieuwe netwerken "Moerevaartvallei" en "Grenspark Groot Saeftinghe". Ze moeten gedacht hebben: als we dan toch uitpakken met een wandelnetwerk, dan pakken we het meteen groots aan. De netwerken zijn samen goed voor meer dan 400 kilometer wandelplezier.

Het netwerk "Moerevaartvallei" is met zijn 300 kilometer aan wandelwegen het grootste van de twee. Het laat je kennismaken met prachtige stukken natuur in het noorden van Oost-Vlaanderen. Om er maar een paar te noemen: het Provinciaal Domein Puyenbroeck, het Heidebos, De Linie, de Fondatie van Baudelo, het Stropersbos, de Groene Putten,... Of wat dacht je van een wandeling langs het jaagpad van de Stekense Vaart of de Moervaart. Of ga op zoek naar de Grote Kreek of de Pereboomsgatkreek. 

Het kleine broertje "Grenspark Groot Saeftinghe" moet het met minder kilometers stellen - "slechts" 120 - maar moet aan belevingsmogelijkheden niet onderdoen. Het aparte van deze regio ligt in het het samengaan van natuur en industrie. De Antwerpse haven is hier immers nooit veraf en dat maakt het nu net zo speciaal. Terwijl je wandelt in het ongekende natuurschoon van de Prosper- en Hedwigepolder zie je aan de overzijde de bedrijvigheid in de haven en de voorbijvarende containerschepen. Of wat je van een ontdekkingstocht door het spookdorp Doel of het pittoreske Prosperpolder. Niets belet je trouwens om de grens over te steken en verder te wandelen naar het Verdronken Land van Saeftinghe.

Ik sta al te popelen om met deze nieuwe knooppunten aan de slag te gaan. Verwacht je dus zeker aan een aantal wandelavonturen in het Waasland.

En voor de dagen dat ik zelf weinig inspiratie heb, stak er in mijn pakket de bijhorende wandelgids "Wandelen in het Waasland". Daarin staan vijf kant-en-klare routes met achtergrondinfo :
  • de Puyenbroeckroute in Wachtebeke (10,6 km)
  • de Kruiskapelroute in Eksaarde (11,2 km)
  • de Pereboomsgatroute in Moerbeke (10,2 km)
  • de Saleghemroute in Sint-Gillis-Waas (7,7 km)
  • de Ouden Doelroute in Beveren (11,5 km)
Op de wandelkaarten zelf staan ook twee instaproutes :
  • Dwars door de Fondatie van Baudelo in Klein-Sinaai (7,6 km)
  • Rond de Kieldrechtse Kreek in Kieldrecht (12,1 km)
Al deze routes kan je gratis downloaden (gps of pdf) op Routen. Op deze site vind je ook de routeplanner. Of ga rechtstreeks naar Wandelknooppunt.

Veel wandelplezier!

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts