Het Veld in en naar het Zeetje

Weer of geen weer, de Week van het Bos is gestart en dus gaan we op zoek naar een wandeling waar toch een beetje bos te bespeuren valt. Ons oog valt op de Ardooieveldwandelroute, met zijn dikke acht kilometer ideaal voor een regenachtige dag. Het zal je trouwens niet verwonderen dat wij na de wandeling afklokken op iets meer dan negen kilometer. Tja, nieuwsgierigheid heeft een prijs... maar wel eentje dat gezond is voor lijf en leden.

Groenten: het uithangbord van deze streek.

We starten op de parking van het Provinciedomein 't Veld. Jammer, maar van het kasteel van Ardooie vangen we slechts een glimp op tussen de spleten in de poort. Niet veel verder brengen rustige landweggetjes ons van het ene groenteveld naar het andere. Voor de landbouwers betekent zondag hier werkdag: de kolen, venkel en ander lekkers worden op dit moment volop geoogst en dat is altijd een belevenis op zich. Een van de oogstmachines wordt op de poot gevolgd door een hyperactief hondje van het ras "veel lawaai, weinig wol". Als dat maar goed afloopt.
Niet verwonderlijk trouwens dat je hier veel groentevelden aantreft. In Ardooie vind je immers het familiebedrijf Ardo, de grootste producent van diepvriesgroenten in Europa.

Kasteel van Ardooie

Voor...

... en na.

Net wanneer we genoeg beginnen te krijgen van het asfalt onder onze voeten, komt het domein terug in zicht. Ruim 44 hectare bosgebied zijn goed voor tal van wandelpaden en enkele mooie visvijvers. Naar ons gevoel is het domein niet echt een bos, eerder een park. Dat maakt de route er evengoed niet minder plezierig op. Mijn hartslag gaat even de hoogte in als ik een bordje richting het "Zeetje" zie... Dit blijkt echter de voormalige kasteelvijver te zijn, weliswaar een flink uit de kluiten gewassen exemplaar. Bij een andere vijver staat dan weer een kijkhut waar je gevederde vrienden kan spotten. Maar vandaag is er geen beweging te bespeuren.




De kronkelende bospaadjes en de statige dreven brengen ons ook langs Veldkruis, een bedevaartsite uit de 17de eeuw aan de rand van het bos.
En zie, niet veel later wandelen we richting parking waar deze deugddoende wandeling begon. En weer hebben we een stukje mooi Vlaanderen leren kennen.

Bedevaartsoord Veldkruis

Vertrek : parking Provinciedomein 't Veld, Kasteelstraat 2, Ardooie (gratis, 100-tal plaatsen)
Afstand : 8,2 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen: 8/10 (licht bewolkt met spatje regen, 14°C, 2 Bft) - stilte: 8,5/10

De Ardooieveldwandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Op https://www.westtoer.be kan je de route als pdf of gpx downloaden. Via de webshop kan je de wandelkaart aankopen.
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Veel bankjes. Cafetaria op het domein (gesloten op vrijdag).

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts