Duin en bos

Vandaag eentje die al wat langer op mijn hike-it-lijstje staat: de Duinbossenwandeling.


Na een stevig ontbijt zijn we helemaal klaar voor de 11-kilometerlange wandeling die perfect het strand combineert met bos en een snuifje cultuur. 

Start van al dat moois is het geklasseerde tramstationnetje in De Haan. Dit is meteen een schitterend voorbeeld van de Engels-Normandische bouwstijl dat zo typisch is voor deze kustgemeente. We wandelen een eind door de Concessie, die gebouwd werd na de aanleg van de stoomtramlijn Oostende-Blankenberge in 1886. De wijk werd in zijn geheel als landschap beschermd. Ik liep hier al als pagadder rond, dus voor mij is het een oefening om met nieuwe ogen naar vertrouwde dingen te kijken.


In het parkje van de Normandiëlaan zit Albert Einstein op een bankje wat te mijmeren. Het is niet toevallig dat hier een standbeeld van de natuurkundige staat. In 1933 verbleef hij immers in De Haan op zijn vlucht voor nazi-Duitsland. Af en toe zou hij hier zelfs een praatje geslagen hebben met de kunstschilder James Ensor. Waarover zouden die twee het gehad hebben?


We bereiken voor de eerste keer vandaag de Duinbossen, een 157 hectare groot natuurgebied dat zich uitstrekt tussen Wenduine en de Vosseslag. Na een tijdje moeten we het bos uit, de baan over en de duinen in. Het strand wacht... en de zee is wel heel dichtbij. Totaal vergeten de getijden te checken. Nu ja, dan wordt er gewoon wat langzamer gestapt in het mulle zand.




Een paar kilometer later staan we in Wenduine, deelgemeente van De Haan. Ooit was dit een vissersdorp, nu is het de Prinses der Badsteden. De route loopt naar de Spioenkop, een uitkijkpaviljoen op het bijna hoogste (natuurlijke) punt van onze kust. Jammer dat het een bewolkte dag is, want anders kan je hier kilometers ver de polders inkijken. Of proberen de overkant van het Kanaal te zien.

Ku(n)stsculptuur in Wenduine

Door de ogen van Merho

De personages van De Kiekeboes geven een extraatje aan de Spioenkop.

Dan is het alweer tijd voor de terugweg. Die kronkelt doorheen de Duinbossen tot we terug zijn in De Haan. Nog een laatste blik op nog wat pittoreske villaatjes en dan is het lusje rond.




Altijd leuk om hier terug te zijn!

Vertrek : voormalig tramstation De Haan (gratis parkeren in de hele badplaats)
Afstand : 11 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen: 8/10 (lbewolkt, 12°C, 2 Bft) - stilte: 8/10

De Duinbossenwandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Op https://www.westtoer.be kan je de route als pdf of gpx downloaden. Via de webshop kan je de wandelkaart aankopen.
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Veel bankjes. Horeca in De Haan en Wenduine.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts