Buitenbeentje... Nazomeren in het Bergisches Land

Het was lang afwachten, maar onze vakantiebestemming kleurde dan toch groen. Eindelijk... we zagen door corona dit jaar al genoeg buitenlandse trips in het water vallen. Gezondheid gaat echter voor alles en dus hebben we toch getwijfeld. We trekken echter naar een hotel midden in een bos om het voor ons tot nu toe onbekende Bergisches Land al stappend te gaan verkennen. Veel gezonde buitenlucht en weinig contacten... beter wordt het niet.


We gaan een week naar Wermelskirchen, een stadje tussen Keulen en Wuppertal. Niet dat we in de stad zelf verblijven natuurlijk... Een voormalig jachtlandhuis midden in het bos wordt onze uitvalsbasis om de grote aaneengesloten bossen te ontdekken. Maar liefst 180 kilometer goed bewegwijzerde wandelpaden liggen er in de onmiddellijke omgeving op ons te wachten. 
Geen nood, ben je hier uitgewandeld, dan heeft het Bergisches Land meer dan 4.000 kilometer aan paden voor jou in petto, waaronder 2 langeafstandsroutes en 24 belevenisroutes.

Ons tijdelijk "stulpje"


De weergoden zijn ons alvast extreem goed gezind: we starten met temperaturen rond 30 graden om naar het einde van de week met zo'n aangename 22 graden af te sluiten. Echt nazomeren dus. 


Het was een fantastische wandelweek met alle ingrediënten waar we van houden: een heuvelachtig landschap waar bossen en weiden elkaar afwisselen, veel riviertjes, een prachtig stuwmeer, goed bewegwijzerde themaroutes, ... En dankzij het schitterende weer konden we meer dan eens genieten van een leuk terrasje. Of wat dacht je van te gaan pootjebaden na een wandeling. Gewoonweg zalig!


Een absolute aanrader is de lusvormige wandeling "Rundweg unverDHÜNNt 1 - Wasserroute" die van Altenberg naar de Grosse Dhüntallsperre loopt. Het is een tocht van 16 kilometer door loofbossen, langs veldwegen met magnifieke panorama's en het water is nooit ver weg. De Eifgenbach en de Dhünn zijn bijna de hele tijd je gezel met als apotheose het Dhünntalstuwmeer. Dit stuwmeer voorziet meer dan 500.000 personen van drinkwater en is daarmee het tweede grootste stuwmeer van Duitsland. Wie zin heeft, kan trouwens een bewegwijzerde route rond het meer volgen, goed voor bijna 50 kilometer. 

De Dhünntalsperre



Dom van Altenberg


Het Küchenhof, vroeger boerderij van de abdij, nu een gezellige brasserie.




Nog een hele mooie is de E3 "Täler und Höhen", een deelroute van de Eifgenbachweg. Gedurende zo'n 13 kilometer krijg je een afwisseling van lommerrijke bospaadjes langs het water en mooie vergezichten.




De regio bulkt van de bewegwijzerde wandelroutes. Neem maar een een kijkje op dasbergische.de. Je vindt er meer dan genoeg inspiratie.


Voor wie wandelen toch wil combineren met wat cultuur, kan bijvoorbeeld naar Altenberg of naar Burg. Ook Keulen behoort tot de mogelijkheden.

Schloss Burg an der Wupper




Kerkje in Unterburg

Het was een eerste, maar zeker niet het laatste bezoek aan deze regio. Daarvoor is er nog veel te veel onontgonnen wandelgebied!

Wij waren in Wermelskirchen tijdens de derde week van september 2020. Onze "uitvalsbasis" was Tagungshotel Maria an der Aue, een eenvoudig maar prima driesterrenhotel midden in het bos nabij Wermelskirchen.

Reacties

Populaire posts