Trage wegen rond het natuurgebied Steenbergse Bossen... onthaasting pur sang

In een uithoekje van het wandelnetwerk Zwalmvallei ligt het gemoedelijke dorp Sint-Goriks-Oudenhove, de heimat van mijn wandelmaatje van vandaag.


Wiellerliefhebbers kennen het dorp van de stevige hellingen De Vlamme, Kortendries en Langendries, bij wandelaars doet het Mijnwerkerspad wellicht dan weer een belletje rinkelen.


Wij kiezen vandaag echter voor een deugddoende natuurwandeling... genieten van de trage wegen, mooie panorama's, fijne keuvelbankjes en de heerlijke stilte. Alhoewel dat laatste niet aan ons zal liggen... we kwetteren wat af. Dus heb ik niet veel foto's achteraf, maar een mens moet zijn prioriteiten stellen.


Aan mooie plaatjes nochtans geen gebrek: om ieder hoekje loert wel een wondermooi landschap, een kleurrijke vlinder of een fotogenieke ezel (die bovendien heel wat praats heeft). 
We lopen ook een stukje door het natuurgebied Steenbergse Bossen, erkend als Europees Natura 2000-gebied. Wat dit mooie natuurgebied in het glooiende landschap zo bijzonder maakt, is de aanwezigheid van vele waterbronnen en kwelzones. Dit zuivere water komt samen in de Karnemelkbeek en de Erwetegembeek, de ideale habitat voor allerhande waterdiertjes. Of de namen van de beken verwijzen naar een extra smaakje aan het water, ik zou het niet weten.


Niets zo fijn als op een doordeweekse dag even de natuur in te trekken, al is het maar kort. Want de tijd vliegt als je in goed gezelschap bent. Maar dat de batterijtjes opgeladen zijn, zoveel is zeker!

 

Vertrek : kerk Sint-Goriks-Oudenhove (gratis parkeren - 20-tal plaatsen)
Afstand : 5,5 km - lusvormig - (licht) glooiend
Mijn persoonlijke scores : algemeen :  9/10 (licht bewolkt, 26°C, fijn briesje) - stilte : 9/10

Route op het wandelnetwerk Zwalmvallei.
Knooppunten : 54 - 53 - 35 - 51 - 50 - 54 - (richting 65)
Paar bankjes. Horeca aan het vertrekpunt.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld https://www.wandelknooppunt.be/nl )

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts