Op zoek naar Mira

De iets minder jongeren onder ons herinneren zich vast nog wel de - destijds ophefmakende - film "Mira" gebaseerd op het werk "De teleurgang van den Waterhoek" van Stijn Streuvels. Wij verkennen vandaag deze streek rond Avelgem, op zoek naar Mira tijdens de Waterhoekfietsroute.


De parking aan het pompgebouw in Bossuit staat al net niet vol als wij kort voor de middag arriveren. Het is dan ook ideaal fietsweer. En er starten hier ook een pak routes: naast de Waterhoekfietsroute, kan je hier ook kiezen voor de Spierevalleifietsroute of de Leie-Schelde-fietsroute. En voor wie liever wandelt: het hele Land Van Mortagne-netwerk ligt aan je voeten.

Langs het kanaal Bossuit-Kortrijk

Verwacht op deze tocht geen grote bezienswaardigheden, maar geniet met volle teugen van landelijke rust. Een paar uurtjes verstand op nul en laat je betoveren door het glooiende landschap!

Zelfs een kapelletje wijst de weg.

Op het einde van Trimaarzate wacht Tiegemberg.

Het wordt een rit vol variatie. Onze eerste kilometers gaan langs het kanaal Bossuit-Kortrijk en dan gaat het een stuk op en neer door de velden. Net wanneer we deze cadans gewoon beginnen te worden, wacht ons een flink eind Trimaarzate, de vroegere spoorverbinding Kortrijk-Ronse. Als je deze zomer langs een van de West-Vlaamse Groene Assen fietst of wandelt, dan krijg je zeker een of meerdere vlaggen te zien. De provincie West-Vlaanderen pakt immers uit met VLAG2020, wat staat voor "Verbeelding Langs Adembenemend Groen". Meer dan honderd vlaggen van 38 kunstenaars (waaronder o.a. Stephan Vanfleteren, Wim Opbrouck en Herr Seele) staan tot eind september langs de Groene Assen opgesteld.

Adembenemend groen

Aparte straatmozaïek in Waarmaarde... een stukje Portugal in West-Vlaanderen.

Geen zomerser beeld dan dit.

Wij slagen met vlag en wimpel voor dit deel van het traject en trappen lustig verder langs natuurgebieden, de Waterhoek (en nee, van Mira geen spoor), langs boomgaarden vol lekkers, op en af Tiegemberg, de oude watermolen van Anzegem, door stille dorpen zoals Kerkhove en Waarmaarde, ... om af te sluiten met een flink eind jaagpad langs de Schelde. Kwestie van de kuiten een cooling-down te geven.

Dit is de route bij uitstek om je batterijen weer helemaal op te laden!

De enige nog werkende watermolen in West-Vlaanderen vind je in Anzegem.

Het vlas ligt te zonnebaden.

Bergaf... nog altijd net iets leuker dan bergop.

Ook op het jaagpad langs de Schelde wacht ons een heuveltje.

De IJzerwegbrug: grensoverschrijdend fietsen van Leiestreek naar Wallonie picarde.

Na je tocht toch nog zin in wat cultuur? Verlaat de parking aan het pompgebouw dan naar links en na een paar honderd meter wacht je een pareltje. Je vindt er de vroegere Sint-Amelbergakerk, nu omgevormd tot kunstkerk "Repeat", een knap staaltje van de Britse kunstenares Ellen Harvey. 
De kerk werd tijdens WOI vernietigd en daarna terug opgebouwd. Het mocht niet baten, want in 2008 werd de kerk ontwijd nadat ze bouwvallig was verklaard. Toch wou men de kerk niet verloren laten gaan en uiteindelijk werd ervoor gekozen deze als "kunstkerk" een sleutelrol te laten spelen in het dorpsgebeuren. In 2013 werd de kerk volledig gestript: het dak eraf, de ramen eruit, weg met altaren, biechtstoelen en preekstoel. Wat overblijft, is een "omkaderd plein" dat als locatie voor feesten en evenementen kan worden gebruikt. Het eigenlijke kunstwerk ligt onder je voeten. Er werd een nieuwe terrazovloer aangelegd waarin in lichtgrijze tinten de schaduwcontouren van de in WOI verwoeste kerk werden verwerkt. Een heel bijzonder plekje!





Vertrek : parking pompgebouw Bossuit (Avelgem) (gratis parkeren, ca 30 plaatsen)
Afstand : 52 km - lusvormig - glooiend 
Mijn persoonlijke scores : algemeen - 9/10 (afwisselend bewolkt en zonnig, 23°C) - stilte : 9/10

De Waterhoekfietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Op https://www.westtoer.be kan je de route als pdf of gpx downloaden. Via de webshop kan je de fietskaart aankopen. Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Weinig bankjes. Een paar horecazaken onderweg en aan het vertrekpunt.

Wil je meer weten over VLAG2020, dan kan je terecht op https://www.ikzomerwestvlaams.be/nl/vlaggen-langs-groene-assen/vlag.


© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts