Buitenbeentje... Op de hort in Het Groene Woud

Met 1.100 kilometer fietspaden en ruim 600 kilometer wandelpaden heb je geen excuus om je in Het Groene Woud te vervelen. Wij ontdekten deze prachtregio in de driehoek Tilburg, Eindhoven en Den Bosch zo'n vier jaar geleden en ondertussen zijn wij we al meerdere bezoekjes verder. Het is vooral de variatie in natuur en de afwisselende landschappen die ons telkens weer verrassen. Het ene moment loop je door de velden, het andere moment door de bossen, dan weer door duinen of heidevelden. 

Je vindt hier een uitgebreid netwerk zowel aan wandel- als aan fietsknooppunten. Naast de rustgevende natuur ontdek je hier ook leuke dorpen en stadjes. Of wat dacht je van de vele hoeveterrassen onderweg waar je van het lekkerste hoeveijs kunt smullen. Waar je in deze regio ook niet omheen kunt, zijn de vele pannenkoekenhuizen; sommigen hebben wel meer dan 100 verschillende soorten zoete en hartige pannenkoeken op het menu staan.



Wat zijn onze favoriete natuurgebieden in deze regio?

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen oftewel de Brabantse Sahara: een zeer bijzonder gebied van zo'n 3500 hectare met levende stuifzanden omzoomd door naaldbossen. Hier stuift het zand waar het stuiven wil... dus bij winderig weer best je ogen en mond beschermen. Ook de verschillen in temperatuur kunnen hier flink gek doen: net als in de echte Sahara wordt het in de zomer overdag al gauw 40°C terwijl het 's nachts kan afkoelen tot rond het vriespunt.


De Oisterwijkse Bossen en Vennen: een bosrijk gebied van zo'n 400 hectare waar kronkelpaadjes langs de vele vennen leiden. Een bezoekje aan het Groot Speijkck-bezoekerscentrum voor een hapje of een drankje maakt je dagje helemaal af. Tip : vermijd zondagen want beredruk.



Kampina : nog eens 1200 hectare natuurgebied met uitgestrekte heidevelden die in augustus een purperen zee vormen.


Op https://www.route.nl of op https://www.visitbrabant.com kan je zowel kant-en-klare wandel- en fietsroutes terugvinden als een handige routeplanner om zelf een tocht uit te stippelen.

Op de eerstvernoemde site vind je bijvoorbeeld de fietstopper "Kom tot rust in de Duinen en de Meierij", een tocht van zo'n 42 kilometer door de Loonse en Drunense Duinen, het open Brabantse landschap en een rondje IJzeren Man.

Sport- en recreatiegebied De IJzeren Man

Nog een fietstopper: "Door de Oisterwijkse Vennen en Bossen", zo'n 40 kilometer door - verrassing - de bossen en langs vele vennetjes.


Onderweg nodigen leuke bankjes en gezellige horecazaken je uit om even te verpozen.

Liever wandelen? Ook dan word je hier verwend. Of je nu houdt van wandelen langs het water, huppelen in een bos, struinen in de duinen, zwerven over de heide, ... voor elk wat wils. 
Een van onze "klassiekers" vertrekt aan Natuurpoort Groot Speijck (Van Tienhovenlaan 4 in Oisterwijk). Deze wandeling combineert de natuurpracht van de bossen met de mystiek van de vele vennen.



Maar de mogelijkheden zijn hier eindeloos. En als je eens een dagje geen zin hebt om te wandelen of fietsen, bezoek dan bijvoorbeeld eens 's Hertogenbosch, een hele leuke stad waar we je een rondvaart op de Binnendieze kunnen aanraden. 

Het ene gezicht van de stad...

... en het andere.
Of hoe klassieke en moderne architectuur perfect in harmonie zijn.

Of je kan de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Koningshoeven gaan bezoeken en er alles te weten komen over het brouwproces van de trappist La Trappe. Of je kan...



En net daarom keren we telkens terug... om iedere keer iets nieuws te ontdekken in deze veelzijdige regio.


Wij bezochten deze regio al een zestal keer in de periode 2016-2020. Er zijn vele leuke logeermogelijkheden, maar een van onze favorieten is Hotel Guldenberg in Helvoirt. Je verblijft er in een voormalig klooster midden in het bos. Wandel- en fietsknooppunten lopen voorbij het domein. De kamers zijn basic, het eten lekker en het personeel hartelijk. Het is een ideale uitvalsbasis voor wie ook een uitstapje wil maken naar Den Bosch, de Efteling of het vestingstadje Heusden. Voor wie graag ontwaakt met bosgeluiden een aanrader! Voor meer info: https://www.guldenberg.nl/.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts