Torhoutse topper

Het waait... stevig. Het miezert... Nu niet bepaald topingrediënten voor een aangename wandeling. Maar zie, eenmaal op bestemming aangekomen laten de regengoden ons verder met rust. En die wind... laat maar waaien.

De Koebeek, dikke koeien, dunne koeien,... Dan kan de koebraam niet ontbreken.

We gaan vandaag op verkenning in hartje Houtland en kiezen voor de Moereveldwandelroute in "Toeroet". Door het slechte weer ligt kinderboerderij d'Oude Smelterij, het vertrekpunt, er ondanks de zomervakantie een beetje verlaten bij. En andere wandelaars vallen er ook niet te bespeuren. 


Een graspad brengt ons langs de oevers van de Koebeek en de Spanjaardbeek. Die kronkelen door het afwisselende landschap en het pad kronkelt vrolijk mee. Goede (en waterdichte) wandelschoenen zijn hier geen overbodige luxe. We moeten ook regelmatig door een sas... kwestie van de koeien binnen te houden. Maar vandaag valt er enkel een veldmuis te bespeuren.


Dan gaat het een tijdje via rustige landweggetjes door een lappendeken van weilanden en akkers. Dit gebied ademt landbouw en we passeren veel boerderijen, veelal gemengde bedrijven. 


De Bakvoordekapel, gebouwd in opdracht van het echtpaar Vanhoutte-Geysens.
De namen van hun 19 kinderen zijn - met geboorte- en sterfdata - terug te vinden in een opschrift in de kapel.

We gaan weer een graspad op en staan plots op een voormalig spoortraject tussen Noord-Frankrijk en Oostende. De Groene 62, het deel van het traject tussen Torhout en Oostende, verkenden we al per fiets, maar geen idee dat dit deel uitmaakte van een veel groter project. Tof zo'n infoborden onderweg.


Daarmee is ook de terugweg ingezet. Die gaat langs het voormalige Moerveld, ooit een onherbergzaam heidegebied. 


En laat die terugweg nu toch een stukje over het erf van een boerderij lopen... En niet zomaar eentje, maar IJsboerderij 't Moereveld. Het is eerder weer voor een warme chocomelk dan voor een ijsje, maar het is zomer voor iets. Dus maken wij met plezier een omwegje. En het is een schot in de roos : zelden zo'n lekker hoeve-ijs gegeten. En aan smaakjes geen gebrek. Er is een prachtig terras met uitzicht op de velden, maar wij besluiten toch maar om knus binnen te zitten. Aanrader!


Eenmaal de innerlijke mens verwend, zetten we de laatste deugddoende kilometer in.
Misschien niet de langste route, maar wel eentje om te koesteren. 

Tip : in de buurt vind je het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove. Hun domein is 33 hectare groot en een bewegwijzerd wandelpad van 1,6 kilometer laat je genieten van een flinke dosis boslucht. Toegankelijk van zonsopgang van zonsondergang ; ingang via Bosdreef 3, Torhout ; ruime parking en cafetaria.

De voormalige zwemvijver van het retraitehuis van Bisdom Brugge

Extra tip : bij het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove vind je ook Torwoud, een recent aangelegd speelbos rond een waterspaarbekken. Superleuk om eens over het water te wandelen...

Walk on water

De Moereveldwandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Op https://www.westtoer.be kan je de route als pdf of gpx downloaden. Via de webshop kan je de wandelkaart aankopen. Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Een paar mooie bankjes ondereg. Horeca in het centrum van Torhout ; IJsboerderij 't Moereveld.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts