Buitenbeentje... Op zoek naar de kerkwegel

In één van mijn vele wandelgidsen wordt een wandeling aangeprezen met de mooiste kerkwegel van Vlaanderen. Dan word ik nieuwsgierig natuurlijk.

Ondanks het niet al te fraaie weer vertrekken we naar Oetingen, een dorp in het Pajottenland. Alle weerapps ten spijt, regent het toch als we aan de kerk aan onze wandeltocht beginnen. 


We moeten even het dorp uit zien te geraken en dat blijkt niet zo evident. Een paar bordjes zijn verdwenen en het is dus even zoeken om terug aansluiting te krijgen op het netwerk. Er is geen kat op straat, dus op de ouderwetse manier de weg vragen is geen optie. Op zo'n momenten is een mens dankbaar dat hij een internetverbinding heeft... 


Maar dan zijn we eindelijk gelanceerd... Via een veldwegel komen we ons eerste kapelletje van vandaag tegen : de Viergatenkapel gewijd aan de Heilige Guido, patroonheilige van o.a. boeren en plattelandsmensen, boerenpaarden en vee.


De weg gaat verder langs de akkers en we komen terug in de bewoonde wereld. Rustige straatjes, dat wel, maar toch iets te veel bebouwing naar onze zin.



Tussendoor worden we wel op nog een stukje bos getrakteerd. Even van de route afwijken dus voor een korte extra wandeling door het Steenhoutbos, oorspronkelijk een kasteeldomein met een feodale motte inclusief kasteel, neerhof, landerijen en bos (tussen knooppunten 635 en 636). Klein maar fijn en het ommetje waard.



Met onze longen vol gezonde boslucht zetten we de tocht verder. Niet veel later worden we "vergast" op een resem Vesparijders die op hun manier van de omgeving aan het genieten zijn. De ene tuft al wat sneller voorbij dan de andere, maar na een vijftal minuten keert de rust gelukkig terug.


Op naar het laatste stuk... en op zoek naar die mooiste kerkwegel. Even later hebben we hem gevonden. We laten ons niet uit het lood slaan door de eerste paar honderd meters die niet echt vermeldingswaard zijn en stappen vol verwachting verder. Na een paar huizen wordt het inderdaad beter en doet de wegel zijn best om de vermelding waard te zijn. Hij is leuk, maar de mooiste? Dat vinden wij als doorwinterde wandelaars niet meteen. Tja, verwend zeker?  

Al bij al een aangenaam lusje, maar sorry kerkwegel, niet voor mijn top 10.


Vertrek : aan de kerk in Oetingen (gratis parkeren)
Afstand : 10,6 km - lusvormig - vlak tot licht glooiend
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 7,5/10 (bewolkt met af en toe lichte regen, 20°C, veel wind) - stilte : 8,5/10

Route op het wandelnetwerk Pajottenland.
Knooppunten : 239 - 244 - 638 - 639 - 635 - 634 - 7 - 8 - 9 - 637 - 234 - 240 - 241 - 239
Paar bankjes. Weinig horeca.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld http://wandelknooppunt.be)

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts