Een stukje Val de Loire in Vlaanderen

Het is niet eenvoudig om op een boogscheut van Gent rust en stilte te vinden, maar de topper Ooidonkwandelroute heeft beide in overvloed. En nog veel meer...

Oost-Vlaamse parel in de Leiestreek

Ondertussen ken ik deze wandeling zo goed dat ik ze met mijn ogen dicht zou kunnen doen. Dat zou echter zonde zijn. In elk seizoen is het landschap zo mooi, het is geen wonder dat vele kunstschilders zich door deze streek lieten inspireren.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist...
een hele mondvol.

De wandeling start aan de kerk van Maria-Bachte-Leerne, een kleine deelgemeente van Deinze met zo'n 1.700 inwoners. Al na een paar minuten stappen op de Ooidonkdreef komt de Blauwe Poort in zicht, de enige resterende van de zeven poorten die ooit naar het kasteel leidden. Een schilderachtige dreef afgezoomd met lindes brengt je ongeveer een kilometer later aan de toegangspoort van het kasteel van Ooidonk. 

De Blauwe Poort. Vroeger met blauwe, nu met rode luikjes.

 

Loop zeker eens de kasseiwegel tussen de omwalling en het voormalige koetshuis (nu trouwens een gezellige brasserie met zonnig terras) onder het bruggetje door; vandaar heb je een schitterend uitzicht op het kasteel. Je waant je zowaar even in het Loiredal.

Goed te Reables, hoeve uit de 17de eeuw.
De kleurrijk geschilderde luiken verwijzen naar de eigendomskleuren van het kasteel.

Het kasteel was in de 12de eeuw oorspronkelijk niet meer dan een boerderij, maar in de 14de eeuw was er al sprake van een heuse waterburcht. Na heel wat turbulente jaren en de bijhorende verwoestingen werd het kasteel in de 16de eeuw in Vlaams-Spaanse renaissancestijl heropgebouwd. In de eeuwen die volgden werden nog wat uitbreidingen en verbouwingen gedaan tot de imposante burcht dat het vandaag is. 
Het kasteel en de gronden eromheen werden in 1864 aangekocht door senator Henri t'Kint de Roodenbeke; vandaag wonen de zesde graaf en gravin t'Kint de Roodenbeke met hun kinderen in dit imposante stulpje.



Langs mooie dreven rond het domein wandel je naar een grintpad. Zo kom je aan de Maaigemdijk en aan de Oude Leie. Er staan op de kruising twee bankjes met zicht op de Leiemeersen, dus ideaal om hier even de rust te koesteren.


In elk seizoen een idyllisch plekje

Voor je de wandeling verderzet, volg zeker eerst nog even het pad naar links naar een uniek plekje: Astene Sas, een beschermd sluizencomplex met een oude ophaalbrug. Er zijn ook twee sasmeestershuizen uit 1860. In eentje ervan ('t Oud Sashuis) vind je een klein museum annex café met terras. Heerlijk zitten hier! Weetje: Hugo Claus heeft hier nog in korte broek rondgelopen, want zijn opa was sasmeester.

Erfgoed met karakter


Je kan vanaf hier perfect verder wandelen tot aan Vosselare Put, één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar je in de vrije natuur kunt zwemmen. Er is ook een clubhuis waar je iets kan drinken of eten. Speel daarna zelf voor kapitein op het zelfbedieningsveer Bathio in Bachte en wandel zo terug naar het sas.

De touwen hangen klaar voor een frisse duik. Wie durft?

Vandaag keer ik echter aan het sas al op mijn stappen terug en zet de route verder langs het water. Er komt veel te snel een einde aan dit stukje en de wandeling gaat verder door een open kouterlandschap. 
Eerlijk is eerlijk, zodra je de N466 overgestoken bent, biedt de wandeling nog weinig afwisseling. De stilte maakt echter veel - zoniet alles - goed. Er passeert me vandaag welgeteld één auto. Na anderhalve kilometer asfalt bereik je nogmaals de N466... Einde van de tocht en er toch weer in geslaagd er zo'n twee extra kilometers bij te doen.



Vertrek : Leernsesteenweg (= hoofdstraat parallel aan Leernsesteenweg N466), Bachte-Maria-Leerne (gratis)
Afstand : 7,5 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen - 9/10 (licht bewolkt, 19°C) - stilte : 9/10

De Ooidonkwandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. De Leiestreek is een grensgeval tussen Oost- en West-Vlaanderen. Je kan dus zowel op https://www.westtoer.be de route als pdf of gpx downloaden als op op https://www.routen.be (enkel nog het gpx-bestand). Via de webshops kan je de wandelkaart aankopen. Je checkt ook best even op deze sites of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Vrij veel bankjes. Horeca in Bachte-Maria-Leerne en Astene Sas (beperkte openingsuren).

Bezoek Kasteel van Ooidonk : wie wil, kan de tuinen (3 euro per persoon) of op bepaalde tijdstippen het kasteel met een gids (10 euro per persoon) bezoeken. Kijk op http://www.ooidonk.be voor meer info.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts