Wase stilte

Deze suggestielus op het fietsnetwerk Waasland start aan de kerk in Wachtebeke. Er werd ons Wase stilte beloofd, maar daar is hier niets van te merken... Auto's zoeven voorbij, de klokken beieren dat het geen naam heeft, in het dorpscafé wordt druk bijgepraat, ... Vlug weg hier!
Maar na een paar kilometer wordt de belofte ingelost. Eerst een stukje oude spoorwegbedding en dan langs en in het Heidebos, één van de grootste natuurgebieden van de provincie.


Aangekomen in Moerbeke gaat het een eindje langs de jaagpaden van de Moervaart om zo in Klein Sinaai te belanden. Daar fiets je door het stiltegebied Fondatie van Boudelo, een uniek stukje natuur. Deze gronden hoorden ooit bij de gelijknamige (verdwenen) abdij. Je kan er ook zeer mooie wandelingen maken.

De Vapeurbrug over de Moervaart

Watertoren van het vroegere Kasteel Lippens.
Als Gentenaar kan ik me wel vinden in die draak op de nok.

Geklasseerde brug uit het interbellum

Een stukje Fondatie van Boudelo

De tocht gaat verder langs veldwegen, nogmaals een oude spoorwegbedding en via stukken onverhard tracé naar Daknam en Eksaarde. Je wordt onderweg getrakteerd op de Daknamse Meersen en De Linie, nog zo'n natuurparel, en de Turfmeersen. 

Spelevaren op de Zuidlede

De Kruiskapel, een "verpoosplekje"


En dan kom je plots terug in de bewoonde wereld en fiets je het Provinciaal Domein Puyenbroeck binnen. Ook hier gaat de route door het mooiste en groenste deel van het domein.

Het laatste stuk van het traject gaat over Mendonk en langs de Moervaart. Dit was voor mij een zeer aangename verrassing. Geheel verkeerdelijk associeerde ik het kanaaldorp Mendonk met havengebied en dus met drukte en industrie. Bij deze moet ik mijn mening dus - met plezier - herzien.

Kiekje vanop de Spanjeveerbrug

Dit tochtje had nog wat langer mogen duren, maar helaas, de kerk van Wachtebeke komt al in zicht.

Wase stilte... ze bestaat écht!

Vertrek : kerk Wachtebeke
Afstand : 52 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen :  9/10 (zonnig tot licht bewolkt, 22°C, weinig wind) / stilte : 8,5/10

Route op het fietsnetwerk Waasland.
Suggestieroute Routen  je kan de route terugvinden op https://www.routen.be.
Knooppunten : 74 - 83 - 67 - 78 - 79 - 19 - 99 - 2 - 1 - 21 - 20 - 81 - 80 - 88 - 84 - 84 - 72 - 96 - 97 - 89 - 74
Vrij veel bankjes. Horeca onderweg.

De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld http://vlaanderen-fietsland.be )

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts