In de voetsporen van Freddy De Vadder

Wie ooit op Canvas naar de serie Bevergem keek, weet misschien (of niet) dat de reeks deels op en rond het dorpsplein van Kooigem opgenomen werd. Een wandeltochtje in deze omgeving stond dus al lang op mijn wandel-bucket list.

Als ik me parkeer op het Kooigemplein weet ik meteen dat het een schot in de roos zal worden. Noem het buikgevoel of de leuke babbel met de cafébazin Claire van Café Sint-Laurentius… het plaatje klopt. Claire is volop bezig haar terras coronaproof aan het maken en nodigt ons uit om even een kijkje te nemen in haar authentieke volkscafé. Geef toe, er zijn slechtere manieren om aan de tocht te beginnen.


Maar dan “en route”… we zitten hier immers niet ver van de taalgrens. Het gaat via grotendeels onverharde paden eerst richting Geitenberg vanwaar je een prachtig uitzicht op de streek hebt.

En dan op bedevaart. In deze streek kijkt men niet op een kapel(letje) meer of minder, maar de topper is zonder meer de Tontekapel of de Koortskapel. Vooral in de meimaand is dit een drukbezochte bidplaats. Gelovigen aanbidden er Maria en bonden destijds stukjes kledij vast aan de kapel om verlost te geraken van koorts of om andere gunsten af te smeken. Zo zouden ook jonge meisjes strikjes en linten aan de kapeldeur gebonden hebben in de stille hoop om voor de volgende bedevaart hun uitverkorene te hebben gevonden. Vandaag valt het op dat er ook veel lintjes aan de deur hangen… daar zal corona wel iets mee te maken hebben.

Ik zet de wandeling verder en kom aan het Grandvalbos… Niet dat er veel “grand” aan is. Het is slechts een mager overblijfsel wat ooit een enorm bosgebied moet geweest zijn. Maar iedere boom is meegenomen. Ook al hebben die bomen veel praat vandaag… een stevige zuidwester jaagt door de kruinen.


Net voor ik de laatste kilometer inzet, besluit er eentje hierboven de kranen open te draaien. Gelukkig niet voor lang. Het terras ziet er zó uitnodigend uit… jammer genoeg mag het pas vanaf volgende week terug open. Dan zit er niets anders op dan terugkomen zeker ?


Vertrek : Kooigemplaats, Kooigem
Afstand : 9,4 km - lusvormig - licht glooiend
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 8,5/10 (bewolkt met af en toe zon, 16°C,  stevige zuidwester) / stilte : 9/10

Route op het wandelnetwerk Land van Mortagne
Knooppunten : 44 - 45 - 46 - 58 - 59 - 60 - 77 - 76 - 75 - 74 - 73 - 62 - 61 - 44
Veel bankjes. Horeca op het dorpsplein (groot terras).

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld http://wandelknooppunt.be)

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts