Dichtbij-wandelplezier in Ver-Assebroek

Op een boogscheut van het historische Brugge vind je Ver-Assebroek: een kerk, een kerkhof, een dorpsplein en een herberg. Een plek waar de tijd een beetje is blijven stilstaan, maar ook het vertrekpunt van een schitterende natuurwandeling op het wandelnetwerk Velden en Meersen.

Gastvrij West-Vlaanderen


De eerste kilometers brengen me in de eerste hotspot van vandaag : de Assebroekse Meersen. Dit landschap van weiden, hooilanden, beekjes, grachten, knotwilgen en populieren is een oase van rust en stilte. Bij mistig weer of in de winter kan de natuurfotograaf hier absoluut zijn of haar hartje ophalen, maar ook op een zomerse dag doet het deugd aan ogen en oren.
Meer info over dit uitzonderlijke natuurgebied kan je nalezen in de folder van Natuur en Bos :


November 2018... betoverende meersen

Ik loop even op met een jonge twintiger die de GR129 Brugge-Ronse stapt. Zo ver reikt mijn ambitie vandaag niet, dus even later scheiden onze wegen. Maar nieuw gezelschap laat niet lang op zich wachten en wat volgt is een knuffelmoment met een paar lieve viervoeters die speciaal voor mij hun zondagse brunch onderbreken.

Weekends are for brunch and horse cuddles

Op naar het volgende natuurgebied: de Loweiden, een bijzonder fenomeen anno  2020. Dit zijn immers weiden in onverdeelde eigendom van de aangrenzende bewoners, een middeleeuws statuut dat uitzonderlijk voor Vlaanderen tot op heden bewaard is gebleven. Niet veel later beland ik in het natuurreservaat Schobbejakshoogte. Geen schelmen te zien vandaag, dus heb ik een veilige - en zeer leuke - passage naar Paalbos.

Een groen leger chrysanten maakt zich op voor een fleurig najaar

Lesje "verder kijken dan je neus lang is"...
Het duurde even voor we de grenspaal vonden 😄

Een leuke verrassing : de route loopt over het erf van Hoeve Hangerijn, een belevingshoeve met een sociaal-maatschappelijke functie. Even goeiedag zeggen aan alle beestjes en dan verder het natuurgebied Gemene Weidebeek in. Een beetje verstopt tussen de verbouwing, maar zeer de moeite. 


Originele vogelkijkmuur

Even krijg ik iets meer concurrentie in de vorm van fietsers op een stukje Abdijenroute. Deze 13 kilometer lange groene as is het West-Vlaamse deel van de vroegere spoorweg van Brugge naar Eeklo... puur wandel- en fietsplezier. 

En zo nadert langzaam maar zeker het einde van deze zondagse wandeltocht. En die sluiten we af met een bezoekje aan 't Leenhof... zalig nagenieten en napraten op het zomerse terras.

 

Vertrek : Pastoor Verhaegheplein, Ver-Assebroek (gratis parkeren)
Afstand : 9,6 km - lusvormig - vlak 
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 9/10 (half bewolkt, 20°C, veel wind) - stilte : 9/10

Suggestielus van Westtoer op het wandelnetwerk Velden en Meersen
Knooppunten : 44 - 43 - 35 - 36 - 37 - 42 - 41 - 40 - 48 - 47 - 21 - 22 - 11 - 10 - 8- 9 - 24 - 23 - 46 - 45 - 46
Veel bankjes. Horeca : Herberg 't Leenhof aan het vertrek/eindpunt.

Je kan de routefiche terugvinden op https://www.westtoer.be bij de wandelroutes : "Onthaasten tussen velden en meersen" (opgelet : op datum van publicatie stonden er foutjes in de aangegeven knooppunten, maar de fiche vermeldt wel correcte achtergrondinfo).
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld http://wandelknooppunt.be)

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.












Reacties

Populaire posts