Buitenbeentje... Het land van trollen en heksen

Een tweetal jaar geleden raakte ik op een wandelbeurs aan de praat met een enthousiaste medewerker van la Wallonie picarde. Net over de taalgrens ligt het Natuurpark van Pays des Collines en die hebben sinds 2017 ook een wandelknooppuntennetwerk uitgewerkt. Eén van de wandelingen die hij voorstelde was "le Sentier de l'Etrange" in Ellezelles. Ik ben altijd wel te vinden voor iets met een hoekje af, dus vandaag werd deze route van onder het stof gehaald. Je weet wel hoe dat gaat, je komt altijd thuis van zo'n beurs met meer ideeën dan tijd.




Het Pad van het Vreemde (bekt toch niet zo lekker in het Vlaams) valt wel wat magertjes uit in afstand, amper 6 kilometer. Dus brei ik daar met de knooppunten een extra lusje aan.

De start is alvast veelbelovend ; direct van de parking het groen in. En dan maar op zoek naar de kunstwerken... en hopen dat we er geen nachtmerries aan overhouden. Jacques Vandewattyne, alias Watkyne, was in de jaren '80 de bedenker van dit parcours van heksen, weerwolven, trollen, duivels en andere rare figuren. 
Het geeft een extra aan de eerste kilometers van de wandeling, maar eerlijk... van vele werken is er letterlijk een hoekje af. Jammer, want het heeft wel iets.


Geen mooier kunstwerk trouwens dan de natuur, die haar ook hier van haar beste kant laat zien. Het heuvelachtige landschap staat garant voor prachtige vergezichten.


Mijn eigen breiwerk bevalt beter. Veel minder volk en ook het (weinige) achtergrondlawaai valt volledig weg. Stukjes bos wisselen af met rustige - verharde en onverharde - landwegen. 


Plots staan we oog in oog met drie jonge koeien... wat nu? Alle familieleden staan netjes in de wei, maar deze dartele dames zijn blijkbaar op stap. Onder de nodige belangstelling mogen we langs. Toch maar even informeren bij de boer verderop, maar die vindt het doodnormaal dat zijn dames even een ommetje maken. Pad van het Vreemde...




Even verder komen we aan de Chapelle à Cailloux, een mooi gerenoveerde kapel met een ideale zitbank in de schaduw van een jonge eik. Even uitrusten dus.


De regen van de afgelopen dagen, ook al was het te weinig, heeft de akkers duidelijk goed gedaan. Alles heeft precies een opfrisbeurt gekregen. Behalve de gerst... die kleurt goudblond, dus de oogst zal niet lang meer op zich laten wachten. Volgende keer ga ik toch eens bij mijn kapster informeren of ze mij geen "coupe oogstklare-gerst-blond" kan bezorgen. Zo'n vrolijke, zomerse kleur.


De kerk van Ellezelles komt in zicht. Bij het laatste stukje heb ik mijn huiswerk toch niet zo goed gemaakt ; tussen knooppunten 19 en 15 gaat het langs de hoofdbaan. Gelukkig bleef het verkeer beperkt, maar toch... een omwegje via andere knooppunten had de wandeling mooier afgesloten.


Het was een leuke kennismaking met het netwerk Pays des Collines. Nog 340 kilometer te gaan...

Vertrek : parking Rue des Grands Prés, Ellezelles
Afstand : 11 km - lusvormig - glooiend
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 8/10 (bewolkt tot zonnig, 22°C) / stilte : 8,5/10

Route op het wandelnetwerk Pays des Collines
Knooppunten : 12 - 82 - 17 - 84 - 20 - 60 - 51 - 11 - 21 - 2 - 41 - 19 - 15 - 12 (maar beter was geweest : 41 - 24  - 15)
Een paar bankjes. Horeca in centrum Ellezelles en in de omgeving.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld http://wandelknooppunt.be)

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.






Reacties

Populaire posts