Buitenbeentje... Op de witte fiets in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Wie er ooit geweest is, vergeet het nooit. Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is een topper in alle seizoenen. 
Tot nu toe hadden we het voorrecht er al eens in de zomer (2017) en een keertje in de herfst (2018) te mogen zijn, maar ook de andere seizoenen staan op mijn verlanglijstje.

Het Nationaal Park maakt met zijn ruim 5400 hectare deel uit van de Veluwe, een overwegend bosrijk gebied in de provincie Gelderland waar je rust, water en ruimte in overvloed vindt.


Een kleine waarschuwing: aan de toegang hangt een vrij stevig prijskaartje vast: reken circa 11 euro per volwassene en circa 4 euro voor een parkeerticket. Wil je ook nog een bezoek brengen aan het Kröller-Möller Museum (een echte aanrader in het park), dan betaal je nog eens circa 11 euro per volwassene erbovenop.


Waarom betalen om van de natuur te gaan genieten? Weinig mensen weten dat het park particulier grondbezit is dat voor zijn voorbestaan afhankelijk is van betalende bezoekers. Overheidssubsidies krijgt de stichting bijna niet. De stichting blijft trouw aan de visie van de oorspronkelijke oprichters, het echtpaar Kröller-Möller, en beheert de natuur en het landschap, het Jachthuis Sint-Hubertus, het Bezoekerscentrum, ...


Maar geloof me, je krijgt waar voor je geld. Uiteraard kan je er gaan wandelen, maar als je echt een indruk wil krijgen van het natuurgebied, spring dan op één van de 1800 gratis witte fietsen, de paradepaardjes van het park. De eerste keer had ik mijn bedenkingen : een fiets zonder versnellingen en een terugtraprem ??? Maar zelden heb ik zo comfortabel gefietst.


Ruim 40 kilometers aan fietspaden slingeren zich langs naald- en loofbossen, over heidevelden, langs vennen en door stuifzandlandschappen. En dankzij de leuke ANWB-paddenstoelen raak je de weg niet kwijt.


De landschappen benemen je soms de adem... je wordt er helemaal stil van. En dan de diversiteit aan planten- en diersoorten: ongekend. Het park telt meer dan honderd Rode Lijst-soorten... het behoud alleen daarvan rechtvaardigt het inkomgeld.

Als toetje kan je een bezoek brengen aan het Kröller-Möller Museum waar je de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld vindt, naast werken van Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. En in de bijbehorende beeldentuin (één van de grootste van Europa) kan je ruim 160 werken gaan bewonderen.
Voor een Van Gogh-fan zoals ik een prachtervaring.


Ik beloof je: je beleeft een topdag. En als je meerdere dagen in de buurt bent, dan heb ik nog een aanrader van formaat : Nationaal Park Veluwezoom. Dat is nog eens ruim 5.000 hectare ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Wandel zeker eens tot op de Posbank. Nergens anders op de Veluwe heb je zo'n mooi uitzicht. En meegenomen : deze ervaring krijg je helemaal gratis.


Meer info kan je nalezen op :

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts