Buitenbeentje ... Flashback: dansen op de vulkaan

Precies één jaar geleden kon ik iets afvinken van mijn bucketlist : beklim eens een actieve vulkaan.

Vooraleer je me voor gek verklaart, de laatste uitbarsting van de Teneguía dateert van 1971 en de seismologen houden een oogje in het zeil.


Welkom op La Palma, la isla bonita. Vraag me naar één van mijn favoriete bestemmingen en dan staat deze héél hoog genoteerd. 
La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische Eilanden. Hier geen massatoerisme, maar wandelroutes, bijzondere natuur en authentieke eilandcultuur in overvloed. Een eiland naar mijn hart.

Tijdens een eerdere vakantie op het eiland hadden we netjes de GR131 gevolgd van Los Canarios tot Punta de Fuencaliente. Maar deze keer wou ik per se de vulkaan Teneguía op. De route is niet goed aangegeven, maar je kan moeilijk naast je einddoel kijken.

Op foto ziet het er een fluitje van een cent uit, 
maar let op de twee wandelaars op de bergrug. 
Best wel hoog en spannend.

Het landschap is van een buitenaardse schoonheid : alle tinten lavazwart, bruin en donkerrood. Dit maakt dat het hier bloedheet kan worden. Blote voeten in het lavazand is dan ook geen aanrader, de nodige voorraad drinkwater meenemen is dat wel. Deze hike doe je best op een bewolkte dag; zelfs dan gaat de temperatuur al vlotjes de hoogte in.

De hitte is dan ook de grootste moeilijkheid op deze wandeling, want dit deel van de GR131 is slechts licht glooiend. Het is enkel bij de beklimming van de vulkaan (439 meter) zelf dat er een paar kleine klauterpartijtjes komen bij kijken. Dus je beste berggeitkwaliteiten bovenhalen!


Eenmaal op de top word je beloond met een imposant panorama : aan de ene kant de indrukwekkende lavavlakte met daartussen de kraters en wat schaarse vegetatie, aan de andere kant de oceaan met de zoutvelden en de vuurtoren van Fuencaliente. Prachtig om dat zout als diamantjes te zien schitteren in de zon. Een kleurenpalet om u tegen te zeggen! 


Naast de vuurtoren ligt restaurant El Jardín de la Sal waar je - met een schitterend uitzicht - heerlijke visgerechten kunt eten. Meer info over dit bijzonder plekje kan je nalezen op https://salinasdefuencaliente.es.

Salinas de Fuencaliente: in 1994 beschermd als Sitio de Interés Cientifico.

En terug thuis smaken de papas arrugadas eens zo goed met de meegebrachte fleur de sel.


Wij maakten deze wandeltocht in mei 2019. 
Meer info kan je nalezen op : https://www.visitlapalma.es/nl/
Alle wandelroutes vind je terug op https://www.senderosdelapalma.es/en/.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.




Reacties

Populaire posts