Buitenbeentje... Fietsen in het hart van Overijssel

Vandaag staat een familiebezoek gepland, meer bepaald aan een lid van de familie van Nationale Parken in Nederland. Met de fiets gaan we op ontdekking in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. Een paar jaar geleden stelde ik mezelf als doel in alle Nationale Parken van Nederland op zijn minst één keertje te wandelen en/of te fietsen. Traag maar zeker vordert het lijstje.


In dit exemplaar vind je maar liefst 16 heuvels die zo'n 150.000 jaar geleden tijdens de laatste ijstijd ontstonden. Samen vormen ze een stuwwal of heuvelrug. Ze staan garant voor prachtige vergezichten. Naast bossen - aangeplant om erosie tegen te gaan én houtproductie - zijn er ook uitgestrekte heidevelden.



De meest bijzondere bewoner is het korhoen. De Sallandse Heuvelrug is de enige plek in Nederland waar ze nog in het wild voorkomen. Jaarlijks worden er dieren uit Zweden gehaald om zo uitsterving van het ras tegen te gaan. Bij ons in België is er nog een kleine populatie in de Hoge Venen. De laatste jaren wordt ingezet op uitbreiding van het heidegebied om zo - hopelijk - deze unieke verschijning een kans te geven.





Er zijn uiteraard nog veel meer interessante beestjes te spotten, al dan niet gevederd. Wat dacht je van de nachtzwaluw, de levendbarende hagedis, de marter, de roodborsttapuit, de ringslang, de raaf, de hermelijn, ... En yep, ook de wolf werd hier al gespot.




Wij starten in het rustige dorp Haarle waar we onze auto achterlaten onder de kerktoren. We fietsen al gauw midden in de natuur en belanden op de Sprengenberg, de eerste "berg" van deze tocht. Bovenop staat de Palthetoren, een mooi landhuis annex landgoed. Het landhuis kan je enkel vanop een afstandje bewonderen, het landgoed is opengesteld voor wandelaars, fietsers en ruiters.



De fietspaden zijn net vernieuwd, dus het het bolt zalig richting de Holterberg, een natuurgebied dat voornamelijk bestaat uit uitgestrekte heidevelden en waar de beschermde korhoenders rondscharrelen. Hier maken we even een ommetje naar Holten Canadian War Cemetery, een stukje Canadees grondgebied in Nederland. Het is een van de grootste militaire begraafplaatsen in Nederland. Zo'n 1.400 gesneuvelde soldaten vonden hier hun laatste rustplaats, waaronder 1.355 Canadezen en een Belg. Naast de begraafplaats ligt een informatiecentrum waar je meer te weten komt aan de hand van persoonlijke verhalen, anekdotes en foto's. Je kan het centrum gratis bezoeken.






Iets over de helft van de tocht komen we terug de bewoonde wereld in: eerst door het iets drukkere Nijverdal - de naam is een samentrekking van nijver(heid) en (Regge)dal - en dan door Hellendoorn. Beide dorpen danken hun welvaart aan de textielindustrie. 



Na een paar laatste klimmetjes door de bossen fietsen we de laatste kilometers door open landbouwgebied. Wat is het hier fantastisch fietsen!


Praktische info:
vertrek: parking Kerkweg, Haarle (NL) (gratis). Je kan ook starten aan het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, Nijverdal (NL) (gratis). In het Buitencentrum vind je niet alleen een infocentrum, maar ook een restaurant en een sterrenwacht.
routes: je kan zelf via het fietsknooppuntennetwerk een fietsroute uitstippelen. Voor wandelaars werden verschillende bewegwijzerde routes uitgewerkt. Meer info: Staatsbosbeheer - Sallandse Heuvelrug - Wandelroutes. Liefhebbers van langeafstandswandelroutes kunnen hier hun hartje ophalen op het Pieterpad of op het Marskramerspad.

Wij volgden zelf dit fietsknooppuntertje:

16 - 56 - 5 - 61 - 64 - Holten Canadian War Cemetery - 70 - 66 - 62 - 58 - 53 - 55 - 12 - 13 - 8 - 19 - 6 - 10 - 2 - 16

afstand: 42,8km - lus - 25% onverhard 
mijn persoonlijke scores: algemeen 8,5/10 - stilte 8,5/10

De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner.

Vrij veel (picknick)banken. Horeca in de dorpskernen.

Meer info over Holten Canadian War Cemetry kan je nalezen op Canadese Begraafplaats Holten.

© 2024 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts