Buitenbeentje... Wandelrondje De Uitlegger - Klein Schietveld

"The rain doesn't ruin plans, it creates new adventures." Onder dit motto trekken we vandaag op pad, gewapend met waterdichte stapschoenen, regenjas en paraplu. Deze keer trekken we naar De Uitlegger, een natuurgebied op de grens van Kapellen en Brasschaat en tot vandaag voor ons een nobele onbekende.


Het natuurgebied werd vernoemd naar een vroegere streekbewoner die landmeter van beroep was, een zogenaamde "uitlegger" van een meetstok. Tot zover mijn vermoeden dat het iets te maken zou hebben met de Antwerpenaren die het nogal goed kunnen uitleggen 😉 



Het eerste deel van de wandeling brengt ons door een parklandschap met aangelegde wandelpaden en een grote, langgerekte vijver. Die vijver is trouwens ontstaan toen een vorige eigenaar de vele bunkers uit WOI liever weg wou en er niets beter op vond dan die allemaal onder het zand te begraven. Zo ontstond een diepe put die zich al gauw met water vulde. 
Een van de nog resterende bunkers kom je trouwens dicht bij de ingang van het natuurgebied al tegen. Die ligt aan een oude militaire spoorlijn die nu als toeristische attractie gebruikt wordt; je kan met een spoorfiets een traject van 10 kilometer afleggen tussen Kappelen en Brasschaat waarbij je tegelijk kan genieten van natuur en kennis maken met het militaire verleden van deze streek.



Doordat de bodem door de voorbije regenmaanden volledig verzadigd is, kan de regen van vandaag niet meer doordringen. Resultaat: de ligweide staat grotendeels onder water en de vijver is hier en daar al buiten zijn oevers getreden. De paden zelf liggen er echter heel goed bij...



Dat is tenminste het geval tot we aan het wandelpad langs de Antitankgracht komen. Deze werd gegraven in het interbellum met de bedoeling vijandelijke Duitse tanks te stoppen vooraleer ze Antwerpen konden bereiken. Antwerpen werd destijds verdedigd door de Stelling van Antwerpen, een dubbele fortengordel met tientallen forten. Tijdens WOI bleek al gauw dat de forten niet effectief waren om een zwaar bewapende vijand tegen te houden en zo ontstond het plan om de Antitankgracht aan te leggen. Een maat voor niets zou blijken, want toen het Duitse leger in 1940 voor de gracht stond, volgden een paar gevechten en België capituleerde enkele dagen later.
Vandaag is de 33 kilometers lange gracht een langgerekt natuurgebied waar vleermuizen zich verschansen in restanten van bunkers en forten. Sinds 1992 is de hele Antitankgracht beschermd als landschap.



Terwijl we al zigzaggend op droge(re) stukjes verder wandelen, verbazen we ons over de roestbruine kleur van het water. We besluiten inmiddels de wandeling iets in te korten, maar wel even heen en weer naar het Fort van Brasschaat te lopen. Dit fort werd gebouwd tussen 1909 en 1912 en werd tot voor kort als oefenterrein door het leger gebruikt. Vandaag houden enkel nog vleermuizen de wacht op dit militaire (dus verboden) terrein. Wat een imposant gebouw! We zien wel dat een deel van het gebouw niet meer recht staat... Dat blijkt het gevolg van een mislukte poging eind jaren 1970 om het fort te slopen.



We zijn ondertussen in Klein Schietveld beland: dit militaire domein is deels toegankelijk en vormt een aaneengesloten brok natuur van 900 ha met enkele zeldzame soorten zoals de aardbeivlinder en de rugstreeppad. Dit is eerder een heidelandschap met schrale graslanden, heide en vennen. Meteen wordt het ons duidelijk dat we het hoogstwaarschijnlijk niet droog gaan houden aan de voeten, maar we zetten door. Af en toe een innige omhelzing met een boom aan de rand van het pad of een zigzagje van links naar rechts, het maakt het nog leuker en een beetje avontuurlijk. En dan, amper een paar honderd meter vooraleer we de baan terug bereiken, zijn droge voeten niet langer een optie. Verstand op nul en gaan met die banaan. 



Het laatste stukje is jammer genoeg over asfalt en wanneer voorbijrijdende wagens door de diepe plassen rijden, moeten we toch wel uitkijken om ook niet met een volledig natte outfit naar huis te gaan. Dat lukt wonderwel. Het is terug even wennen aan verkeer na de stilte van het afgelopen anderhalf uur, dus we zijn blij als we aan de auto zijn.



Een verrassend mooi stukje natuur en een toffe ontdekking! 


Praktische info:
vertrek: parking Heidestraat-Zuid (Kapellen)
routes: je kan zelf via het wandelknooppuntennetwerk een wandeling uitstippelen. De GR12 Amsterdam-Parijs loopt deels door natuurgebied Klein Schietveld.

Wij deden volgend knooppuntertje:

23 - 10 - 9 - 8 - 7 - 8 - 63 - 62 - 65 - 23

afstand: 7,4km - lus - 70% onverhard 
mijn persoonlijke scores: algemeen 8/10 - stilte 8,5/10

Interesse in een ritje met een spoorfiets? Lees er meer over op Spoorfietsen.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Routen Wandelplanner (gratis en reclamevrij) of RouteYou (enkel reclamevrij als abonnee).

Een paar bankjes onderweg. Geen horeca.

© 2024 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts