Natuurwandeling in Oostduinkerke
Regelmatig verblijven wij een paar dagen in Nieuwpoort. Strandwandelingen staan dan uiteraard op ons lijstje, maar we houden wel van een beetje afwisseling. Tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke liggen heel wat mooie natuurgebieden, ook al zijn ze versnipperd en moet je er dikwijls de bebouwing bijnemen. Het was dus een uitdaging om een wandeling uit te stippelen met een goede verhouding tussen verhard en onverhard, zo weinig mogelijk bebouwing en verkeer, variatie in de paden en een paar extra's onderweg.
De wandelknooppunten volgen hier niet altijd de mooiste paden, de bewegwijzerde routes evenmin. Maar met een goede routeplanner en de combinatie van de leukste stukjes kom je al een heel eind. Geen van beiden is een liefhebber van wandelen in mul zand - er begint wat sleet te zitten op bepaalde lichaamsonderdelen - maar tijdens de natte wintermaanden kan het wel en daar maken wij dankbaar gebruik van.
Starten of inpikken op deze route kan op de parking op het einde van de Paardevissersweg in Groenendijk (Koksijde). Met een beetje geluk tref je hier een garnaalvisser te paard aan, een traditie die zo'n 500 jaar oud is en opgenomen werd in de Unescolijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Van hieruit trekken we een kort stukje het strand op om iets verder de Zeebermduinen in te duinen... euh... duiken (ter hoogte van wandelknooppunt 73). Dit pad brengt ons naar de Kustweg (of Koninklijke Baan) die we hier veilig kunnen oversteken. Aan de overkant wacht ons een proevertje van Ter Yde. Dan volgen een klein stukje door een residentiële wijk, het duinenpad door de Karthuizerduinen en een verhard gedeelte door de Noordzeedreef en de Polderstraat. Veel bebouwing is er hier niet, maar er rijdt wel verkeer natuurlijk, al valt dat op een doordeweekse winterdag reuze mee... onze teller bleef op twee auto's steken. Het Lozevissertjespad brengt ons naar Hannecartbos, ontstaan in 1930 door de aanplanting van bomen op verlaten landbouwgronden door de familie Hannecart. Zij gebruikten het bos als jachtterrein. In deze periode van het jaar kan je het buitenpad door het gebied volgen. In het broedseizoen - van 15/3 tot 15/6 - is dit pad echter niet toegankelijk en moet je het wandel/fietspad blijven volgen (tussen wandelknooppunten 69 en 70). Het buitenpad heeft heel wat extra's: graspaden, een mooie beek en een broedkolonie van blauwe reigers.
Eenmaal uit het bos wacht ons nog een flinke brok natuurgebied, meer bepaald het Ter Ydeduinencomplex. Dit maakt net als het Hannecartbos en de Zeebermduinen deel uit van het Vlaams Natuurreservaat Ter Yde. De naam "Yde" betekent schuilhaven en verwijst naar een kleine vissersnederzetting die hier in de 13de eeuw aan de getijdengeul lag. De ecologische waarde van dit gebied is enorm: niet alleen vind je er een zeer grote variatie aan duinvegetatie, maar ook zeldzame vogels weten hun weg naar hier te vinden. Genieten dus!
Na een fijn stukje duinbos staan we plots weer aan de Kustweg... We zijn immers aan de Belgische kust waar beton, baksteen en asfalt koning zijn. Toch moeten we de ogen open houden om aan de andere kant te geraken, al gebeurt dat ook hier met een veilige oversteek. Snel terug de Zeebermduinen in. We volgen het pad richting Oostduinkerke om net voor we de dijk bereiken het strand op te gaan. Na een paar honderd meter gaan we toch terug de duinen in. Langs het duinenpad staan immers restanten van bunkers die deel uitmaakten van de Atlantikwall, een tijdens WOII door de Duiters gebouwde verdediginglinie langs de kust, meer dan 5000 kilometer lang, van Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse grens. Uiteraard was dit geen muur zoals de naam doet vermoeden, maar wel een aaneenschakeling van bunkers, kanonnen, mijnenvelden, versperringen en tankgrachten. De grootte en de samenstelling varieerden naar gelang het strategisch belang van de plaats. Hier in Groenendijk bevond zich het steunpunt von der Tann. Bovengronds is er niet veel meer te zien, maar ondergronds zijn er nog veel structuren bewaard gebleven.
Nog even uitwaaien langs het strand en dan is het uit met de pret... Toch voor vandaag, want morgen is er weer een (wandel)dag.
Praktische info:
vertrek: parking Eugène Debongnieplein (op het einde van de Paardevissersweg), Groenendijk (Koksijde) - afhankelijk van de periode al dan niet betalend (zie Koksijde - parkeren; Groenendijk is paarse zone)
routes: je kan zelf via het wandelknooppuntennetwerk Westkust/Dunes de Flandre een wandeling uitstippelen of je kan verschillende bewegwijzerde routes volgen. Zo heeft de gemeente Koksijde er verschillende uitgewerkt (zie Koksijde/Oosduinkerke wandelroutes) en ook Natuur en Bos heeft gekleurde paaltjeswandelingen (zie Natuur en Bos - Ter Yde).
Wij volgden een zelf samengestelde route die je kan terugvinden op RouteYou via deze link: RouteYou Natuurwandeling Oostduinkerke. Dit is een beetje een "best-of"-route.
afstand: 8,9km - lus - 55% onverhard (waarbij een groot deel door mul zand)
mijn persoonlijke scores: algemeen 8/10 - stilte 8/10
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Routen Wandelplanner (gratis en reclamevrij) of RouteYou (enkel reclamevrij als abonnee).
Een paar bankjes onderweg. Geen horeca op de route zelf, wel in Nieuwpoort-Bad.
© 2024 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.
Reacties
Een reactie posten