Buitenbeentje... Le Circuit de la Dune Marchand

Net over de schreve aan de Noordzeekust ligt Bray-Dunes, ooit in de 19de eeuw gesticht als woonplaats voor oudere zeelieden, vandaag een toeristisch badplaatsje. Behalve een schitterend breed zandstrand vind je er ook het Réserve Naturelle Nationale de la Dune Marchand. Dit maakt deel uit van de Dunes de Flandre, een gebied dat beheerd wordt door het Conservatoire du Littoral.




De reden waarom wij even vanuit Nieuwpoort de oversteek naar dit stukje Frankrijk maken, moet je niet ver zoeken: dit natuurgebied is een oase van rust en is vrij ongerept. Alle troeven dus voor een geslaagde wandeltocht. Wij gaan hier op pad aan de hand van de wandelknooppunten, een beproefd recept.



Het reservaat heeft een eigen, maar zeer kleine (gratis) parking, maar op een grijze winterdag als vandaag zijn wij de enigen die er gebruik van maken. In tegenstelling tot "onze" duinen kan je hier nog ongestoord genieten... geen hoogbouw te zien en nog volop plek om de natuur haar ding te laten doen. En dat weten ook honderden soorten planten, vogels en reptielen. De paadjes kronkelen door het duinenlandschap - waarbij we een observatiepost op een bunker passeren - met hier en daar een stukje bos of een doorkijkje op wat waterplassen. Het pad volgt hier trouwens de GR120, de langeafstandsroute tussen De Panne en Berck-sur-Mer, een route die voornamelijk langs oude douanierspaden loopt.




Tussen knooppunten 18 en 22 gaat het even door een paar rustige straten van Zuydcoote tot we het Réserve Naturelle de la Dune Dewulf instappen, nog zo'n schitterend natuurgebied waar we vandaag maar een klein deel van te zien krijgen. Het pad volgt een stukje van een tot fietspad omgevormde spoorlijn (voor de fietsliefhebbers onder ons: dit pad is onderdeel van de Eurovelo 4 - La Vélomaritime, een langeafstandsfietsroute van 1500 kilometer van Roscoff in Bretagne tot Bray-Dunes). Na een tijdje zien we de oprijlaan van het Hôpital Maritime, het voormalige Sanatorium de Zuydcoote. 



We besluiten om straks een kijkje te nemen vanop het strand en stappen naar La Ferme NordDit werd gebouwd in 1910 en deed decennialang dienst als boerderij voor het vroegere sanatorium. Men kweekte hier dieren en op het domein zijn er dan ook verschillende stallen voor varkens, koeien en pluimvee. Men had er zelfs een eigen slachthuis. Daarnaast zijn er ook verschillende gebouwen waar het personeel werd ondergebracht.
Tijdens de twee Wereldoorlogen werd het als veldhospitaal ingericht. Aan de voorkant van de hoeve zie je trouwens nog altijd de kogelinslagen van WOII.
La Ferme Nord vormde één geheel met de Fermes Sud (graan) en Bouvery (groenten). Deze laatsten werden echter tijdens de oorlog volledig verwoest. Na de oorlogsjaren bleef de hoeve in bedrijf tot 1966 om daarna enkele jaren dienst te doen als natuur- en recreatiecentrum. Sinds 1985 staat de hoeve er verlaten bij, maar daar komt binnenkort verandering in. In 2025 zou het opnieuw de deuren openen als museum, educatief centrum en toeristisch trefpunt. Een mooie heropwaardering van dit fraaie stukje erfgoed.




Via een heerlijk duinenpad komen we op het strand terecht. Mijn oog spot iets verderop een aantal bunkers die tijdens WOII deel uitmaakten van de Atlantikwall, dus lopen we nog even tot daar. Daarbij komen ook voorbij het scheepswrak van de Claude London. Deze tanker stond tijdens de Slag om Duinkerke in voor de bevoorrading van de troepen met vers drinkwater. Bij laag water - wat nu niet het geval is - kan je nog meer scheepswrakken in de buurt spotten. Allemaal zijn ze getuige van een niet zo fraai verleden, een verleden dat zich jammer genoeg telkens opnieuw blijft herhalen, al is het dan op een andere plek op onze wereldbol. Het doet je toch wel met andere ogen kijken naar deze plek.




Onder de indruk stappen we langs het strand terug naar Bray-Dunes, maar we klimmen nog even op de duinen voor een blik op het Hôpital Maritime de Zuydcoote, een imposant gebouw waarvan vooral het oudste centrale gedeelte heel mooi is. Ook dit werd in 1910 gebouwd als sanatorium voor de behandeling van rachitis, een botaandoening die ontstaat door een tekort aan vitamine D en calcium. Tijdens beide wereldoorlogen diende het als kazerne en militair hospitaal, wat het niet van enorme schade behoedde. Het werd heropgebouwd en uitgebreid tot het ziekenhuis dat het vandaag is.



Er wachten ons nog een paar winderige kilometers langs het strand tot we de eerste huizen terug zien. Niet veel later staan we terug aan ons vertrekpunt. Dit smaakte ziltig naar meer... 




Praktische info:
vertrek: parking Réserve Naturelle de la Dune Marchand, rue du Large, Bray-Dunes (FR) (gratis). Iets verderop (dichter naar het strand toe) vind je in dezelfde straat nog Parking du Large (gratis).
routes: je kan zelf via het wandelknooppuntennetwerk Westkust/Dunes de Flandre een wandeling uitstippelen of je kan de bewegwijzerde "Le Circuit de la Dune Marchand" volgen. Dit "circuit" is geel bewegwijzerd en loopt zo goed als gelijk met de knooppunten. Voor meer achtergrondinfo over deze wandeling kan je terecht op  Grand Site - Les Dunes de Flandre (pdf) of op Cirkwi.
Wij volgden zelf dit knooppuntertje:

8 - 10 - 14 - 18 - 22 - 23 - 24 - 25 - 21 - 12 - 9

afstand: 8,8km - lus - 85% onverhard (+ 1km extra heen en terug naar de bunkers en het scheepswrak)
mijn persoonlijke scores: algemeen 9/10 - stilte 8,5/10

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Routen Wandelplanner (gratis en reclamevrij) of RouteYou (enkel reclamevrij als abonnee).

Picknickbanken ter hoogte van la Ferme Nord. Geen horeca op de route zelf, wel in Bray-Dunes.

© 2024 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts