De Scheldefietsroute... een topper!

De laatste jaren zette Toerisme West-Vlaanderen in op de vernieuwing van het wandel- en fietsaanbod. Daarbij moesten jammer genoeg een aantal bewegwijzerde routes wijken. Als alternatief werden (ver)nieuw(d)e routes als suggestielus opgenomen in de bestaande knooppuntennetwerken.

De Tontekapel in Kooigem

De Scheldefietsroute is er zo eentje. Deze kwam in de plek van de Schelde-Leiefietsroute en de Waterhoekfietroute. De laatste werd trouwens ooit door VAB verkozen tot mooiste fietsroute van West-Vlaanderen en ik kon me daar helemaal in vinden. Vandaag geef ik de nieuwe Scheldefietsroute een kans om dezelfde titel in de wacht te slepen.

Prachtige vergezichten

Eerst nog even dit: deze route is bewegwijzerd, maar let op de juiste bordjes. Er bestaat immers ook een Schelderoute, een icoonfietsroute van 181 km die van het Antwerpse havengebied tot Spiere-Helkijn op de grens van Wallonië loopt (voor meer info: Icoonfietsroutes - Schelderoute). Je vindt de bordjes van deze icoonfietsroute langs een deel van de route terug. Ikzelf rij op navigatie en mijn fietsmaatje heeft de knoopunten bij als back-up, dus het kan niet foutlopen.

De Transfo-site


De voormalige olieciterne werd omgebouwd tot duiktank

Ik kies ervoor te vertrekken op de parking van de Transfo-site in Zwevegem. Deze beschermde oude elektriciteitscentrale werd omgevormd tot MICE-centrum. Tot wat? Troost je, ik heb het ook moeten opzoeken. MICE staat voor meetings, incentives, congressen en events. Daarmee wordt de hele lading gedekt van diepzeeduiken in de duiktank (een voormalige olieciterne) tot horeca, van vergaderzalen tot klimmuur, van fuifzaal tot touwenparcours, ... Vandaag heeft er een scoutsgroep dolle pret.

Het jaagpad langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk

Wij zoeken onze pret langs het jaagpad van het Kanaal Bossuit-Kortijk. Heerlijk autovrij fietsen en als waterliefhebber helemaal mijn ding. Ooit (meer bepaald in 1861) waren er zo'n 1.200 arbeiders nodig om op drie jaar tijd de iets meer dan 15 kilometerlange bedding uit te graven... met de hand uiteraard. Ter info: in de jaren 1980 werd het kanaal verbreed, maar daar kwam nog weinig handenarbeid aan te pas. Er werden ook achttien bruggen gebouwd. Zodra je het Orveytbos ziet aan je rechterkant, kan je beginnen uitkijken naar het beschermde Sint-Pietersbrugje, één van die ijzeren hefbruggen van weleer. Een mooi plekje om even halt te houden.

Industrieel erfgoed: het Sint-Pietersbrugje

Hier verlaten we het jaagpad en brengen landelijke weggetjes ons door het gehucht De Klijte. Daar knopen we aan op het Guldenspoorpad, een voormalige spoorlijn. Aan het vroegere stationnetje van Avelgem gaat het richting het natuurreservaat de West-Vlaamse Scheldemeersen en niet veel later krijgen we weer een jaagpad onder de wielen, deze keer van de Bovenschelde. We houden even halt in Bossuit. Naast het oude pompgebouw is vooral de kunstkerk de kleine omweg (300 meter) waard. De Sint-Amelbergakerk werd op het einde van WOI verwoest. In 2014 ging de Amerikaanse kunstenares Ellen Harvey met de ruïne aan de slag en het resultaat is verbluffend, zeker op een zonnige dag.

De Sint-Amelbergakerk

Het trekpad brengt ons langs facilteitengemeenten Helkijn en Spiere-Helkijn, oftewel Helchin en Espierres-Helchin voor onze zuiderburen. We flirten hier immers met de taalgrens. Ook op dit stukje moet je even op de remmen gaan staan. Langs de oevers staat immers het oude zwembad van Spierre. In 1935 bouwde men hier een waterzuiveringsstation, maar dat bleek niet rendabel. Een zekere Samain kocht het gebouw en bouwde het om tot één van de eerste openluchtzwembaden in België. In 1958 was het uit met de zwempret nadat een zwemmer verdronk en het gebouw verkommerde opnieuw. Sinds een paar jaar is het eigendom van de intercommunale Leiedal die het - ondertussen beschermde - gebouw restaureerde. Rond het zwembad is er een permanente fototentoonstelling.
Iets verder vind je een imposant sluizencomplex dat een hoogteverschil van twee meter overbrugt.

 Het oude zwembad van Spiere (foto 31/05/2020)

Het sluizencomplex van Spiere


Ook voor ons is het gedaan met de waterpret. Rustige plattelandswegen brengen ons naar Kooigem, een klein dorp langs de oude weg van Kortrijk naar Doornik. In 2015 werd hier een deel van de Vlaamse serie Bevergem opgenomen. Dan op naar één van de hoogtepunten - letterlijk en figuurlijk - van vandaag: de Geitenberg en de Tontekapel. Dit wordt terecht als één van de mooiste plekjes in Kortrijk beschouwd. Niet alleen is het er zalig stil, maar je hebt er ook een schitterend zicht op de landelijke omgeving en het Grandvalbos. Bij helder weer kan je zelfs de Kluisberg zien.


Nostalgie in Kooigem



Wat verderop worden we nog eens getrakteerd op een veld vol zonnebloemen en andere zomerbloeiers, een stukje Provence in eigen land. Langzaam maar zeker naderen we Kortrijk of althans een buitenwijk ervan. Een klein stukje wordt het even wat drukker als we door het centrum van Zwevegem moeten. Daar zijn rioleringswerken aan de gang en moeten we omrijden. De omleiding wordt echter perfect aangeduid, dus vinden we zonder problemen het Guldenspoorpad terug. Dat brengt ons veilig en wel terug naar onze startplaats van deze morgen. 


Spijt dat de Waterhoekfietsroute is afgeschaft? Zeker. Maar deze Scheldefietsroute krijgt wat mij betreft een gouden medaille. Ben je net als ons een stiltezoeker en hou je ervan langs water te rijden en langs landelijke wegen? Zoek dan niet verder en zet deze route op je lijstje!


Praktische info:
vertrek : parking Transfo-site, Blokellestraat, Zwevegem (gratis parkeren - 50-tal plaatsen) / alternatief Theophiel Toyeplein, Zwevegem (opgelet: markt op dinsdag)
afstand : 45,9 km - lus - vlak tot glooiend - 7% onverhard
mijn persoonlijke scores : algemeen: 9/10 (bewolkt naar zonnig, 24°C, 2 Bft) - stilte: 9/10

De Scheldefietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en is geïntegreerd in het knooppuntennetwerk. 
Op Visit West-Vlaanderen kan je de route als pdf of gpx downloaden. 
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Vrij veel bankjes. Horeca op de route.

© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts