Fietsvijfdaagse vanuit Nieuwpoort

Terwijl het binnenland af te rekenen kreeg met de eerste hittegolf van het jaar, genoten wij van een weekje zalige zeelucht in Nieuwpoort. De weerman had zonovergoten dagen voorspeld met temperaturen die vlotjes richting 25°C (en meer) gingen, dus hadden we de fietsen meegebracht. Wandelen werd voorbehouden voor ochtenden en avonden, de rest van de tijd kon je ons op ons stalen ros terugvinden.

Kaarsrechte wegen in de Moeren

Ik heb de ambitie om ooit een échte fietsvakantie te doen, een fietsmeerdaagse van punt A naar punt B naar punt C ... De grootste uitdaging zal hierbij zijn om de bagage te beperken, iets wat niet tot mijn talenten behoort. Dat probleem hebben we nu niet, we vertrekken immers iedere dag vanuit ons logeeradres op de zeedijk: vijf dagen lang verkennen we dit stukje kust, maar meer nog de stille polders van het hinterland. 

Klaar voor de mensenzee

Het contrast kan niet groter zijn: het ene moment fiets je nog op een - soms al iets te drukke - kustboulevard, het andere moment rij je tussen de vlas-, aardappel- en graanvelden. Alle fietstochten tot in detail bespreken, zou me te ver leiden en zou ook maar saaie lectuur zijn. Toch geef ik graag een paar hoogtepunten mee...

Aan jaagpaden geen gebrek

Maar laat ik eerst nog even meegeven welk stukje ons minder bevallen is... De gratis veerboot "De Nieuwe Visie" die samen met kunstenaar Roger Raveel ontworpen is, heeft een beperkt vaarschema (enkel op zaterdag, zondag, wettelijke feestdagen en tijdens Vlaamse schoolvakanties - voor meer info zie Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust). Wil je op een doordeweekse dag naar de andere kant van de havengeul geraken, dan moet je omrijden: via de Robert Orientpromenade (te mijden bij drukte, wij reden via de parallel lopende Dienstweg Havengeul, het Ganzenpootsluizencomplex en de jachthaven Novus Portus. 
Wil je dan - net zoals wij - doorrijden naar de zeedijk van Middelkerke, dan moet je meerdere keren drukke banen over. Dit gebeurt weliswaar veilig via verkeerslichten, maar het bolt niet lekker. Ook de rit langs de zeedijk van Lombardsijde, Westende en Middelkerke (met zijn bijna 10 kilometer de langste van het land) is er eentje die vrij enerverend kan zijn... Wandelaars (met of zonder wel of niet aangelijnde honden) en fietsers van allerlei pluimage... iedereen doet zijn ding en niet altijd met evenveel respect voor de andere dijkgebruikers. Dat geldt trouwens voor alle kustpromenades en wij vermijden die dan ook liever tijdens drukke dagen. Leuk voor een keertje, want er zijn wel toffe dingen te zien, zoals de vele beelden van striphelden, het Grand Hôtel Bellevue (in de volksmond gekend als De Rotonde), een paar knappe kunstwerken die ooit deel uitmaakten van het driejaarlijkse kunstproject Beaufort, ...

"Men" van Nina Beier @ Nieuwpoort-Bad - Beaufortbeeldenpark

Goed, nu de toppertjes. Eigenlijk is het hele hinterland van dit stuk Belgische kust een droom voor iedere rustzoekende fietser. Welke knooppunten moet je opnemen in je route?
Wanneer je Nieuwpoort verlaat via knooppunten 70 - 10 - ... dan wacht je kilometers autovrij rijplezier langs het jaagpad van de IJzer. Zo kom je helemaal tot in Diksmuide
Onderweg kan je opteren om de IJzer een stuk in te ruilen voor de polders. Kies dan aan knooppunt 46 richting Mannekensvere knooppunten 1 - 54 - ... Stille dorpen, open landschappen en een overdaad aan rust (al kan dat nooit genoeg zijn). 

Onze-Lieve-Vrouwehoekje in Oud-Stuivenkenskerke

Of volg het jaagpad tot aan knooppunt 30 en kies dan richting Stuivekenskerke. Volg hier knooppunten 36 - 39 - 5 - 85 en ontdek het natuurgebied Viconia Kleiputten, het kleine polderdorp Stuivekenskerke (leuke horecastop aan de kerk), de kasteelhoeve Viconia en het Onze-Lieve-Vrouwehoekje. Het laatste is een kapel die in de voormalige kern van Stuivekenskerke staat en vandaag dienst doet als gedenkplaats van WOI. Eind 19de eeuw besliste de toenmalige burgemeester dat de kerk (en bijgevolg de huizen) dichter bij zijn landgoed moesten liggen... En zo geschiedde.

Sint-Audomaruskerk @ Booitshoeke

Eenmaal in Diksmuide kan je naar Nieuwpoort terugkeren via Frontzate, de voormalige spoorlijn 74 die Kaaskerke (bij Diksmuide) met de kuststad verbond en die werd omgevormd tot fiets- en wandelpad.  Deze groene as ontleent zijn naam aan het belang van de spoorlijn tijdens WOI.

Een van de vele kapelletjes onderweg

De andere kant van het hinterland loont ook meer dan de moeite. Via het jaagpad langs Kanaal Plassendale - Duinkerke kan je naar Veurne fietsen. Het is een bescheiden stadje dat echter een hoofdrol speelde in WOI, want tijdens die periode was het lang de hoofdstad van België. Dé attractie hier is de Grote Markt, niet alleen voor de vele terrasjes, maar meer nog voor de vele historische gebouwen. Beklim (gratis) de 214 trappen van de Sint-Niklaastoren en geniet van een fenomenaal uitzicht.

Vlas in bloei

In Veurne knoop je bij nummer 4 aan op het Lokanaal dat je helemaal tot in het mooie Lo brengt, nog zo'n plek vol historische gebouwen. En veel mogelijkheden om de innerlijke mens te versterken, ook niet onbelangrijk.

Voorlopig nog geen lage waterstanden

Heb je even genoeg van jaagpaden, dan is een rondje via Wulpen (Brasserie Wielrijdersrust - Het Dorstige Hart aan de pittoreske Florizoonebrug), Booitshoeke, Avekapelle, Eggewaartskapelle, Lampernisse (startpunt voor de prachtige Zannekinwandelroute), Alveringem, Oeren (Eetcafé De Leute, één van de oudste cafés in de Westhoek) en Beauvoorde (kasteel van Beavoorde) een aanrader. Via landelijke weggetjes rijg je deze dorpen aan elkaar. Helemaal stil wordt het als je in de uitgestrekte vlaktes van De Moeren rijdt, tegen de Franse grens aan. Dit gebied werd in de 17de eeuw drooggelegd en je bevindt je zo'n 3 meter onder de zeespiegel, het laagste punt van België. Over de grens loopt het gebied gewoon verder, maar daar spreken ze van "Les Moëres". 

Het oorlogsverleden is nooit veraf

Op een bepaald punt moesten we uiteraard terug naar ons vertrekpunt. Eén keertje deden we dat via Koksijde-Dorp om zo door het natuurgebied de Doornpanne met de Hoge Blekker (met zijn 33 meter de hoogste duintop van de Belgische kust) te fietsen. Jammer genoeg waren er wegwerkzaamheden in het dorp waardoor we een eind moesten omrijden. Het stuk tussen knooppunten 88 en 96 brengt je naar de zeedijk van Oostduinkerke (waar op het strand de bronzen standbeelden van de "Cloned Paardenvissers" van William Sweetlove staan), maar jammer genoeg ook een stuk langs de drukke kustweg (waar je weliswaar op een aparte fietsstrook rijdt).

"Cloned Paardenvissers" van William Sweetlove @ Oostduinkerke-Bad

Een veel mooier en aangenamer parcours is te kiezen voor de knooppunten die je door het centrum van Oostduinkerke-Dorp via de Plaatsduinen door het Hannecartbos loodsen. Zeker op een warme dag een aanrader! 

Verkoeling in Hannecartbos

Conclusie: Nieuwpoort heeft niet alleen een schitterend strand om urenlang op te wandelen, maar is een perfecte uitvalsbasis voor korte en langere fietstochten.

Het Albert-I-monument aan de rand van het sluizencomplex "De Ganzenpoot" met daaronder het oorlogsmuseum Westfront

Zie je het niet zitten om zelf een route via de fietsknooppunnten uit te stippelen, dan zijn er vanuit Nieuwpoort ook verschillende bewegwijzerde fietsroutes te vinden. Die volgen sinds kort ook de knooppunten, maar kregen wel ook nog aparte bewegwijzering. Je kan er inpikken op de Middenkustfietsroute en de Westkustfietsroute.
Ben je geïnteresseerd in WOI dan is er de bewegwijzerde Cogge-Geeraert 14-18-fietsroute.

© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts