Wandelen rond domein Ryckevelde

In Oost-Vlaanderen zijn de bewegwijzerde wandelroutes stilaan een uitstervend fenomeen: de zeshoekige bordjes moeten wijken voor de wandelnetwerken met knooppunten. Zo niet in West-Vlaanderen, waar men de bewegwijzerde routes als suggestieroutes integreert in de wandelnetwerken. 


Jaren geleden deden we al eens de Ryckeveldewandelroute, maar deze werd ondertussen in een nieuw jasje gestoken als suggestie op het wandelnetwerk "Velden en Meersen". Wanneer je de kasseiweg naar de parking inrijdt, zie je al de statige dreef die naar het kasteel Ryckeveld leidt. Dit pareltje van neogotiek zie je pas van dichterbij in het laatste deel van de wandeling.


Vanop de parking vertrekken we voor een lusje van zo'n 8,5 kilometer. We starten in het bos om niet veel later een stukje van de Abdijenroute mee te pikken. Dit wandel- en fietspad is één van de Groene Assen die West-Vlaanderen rijk is en het werd aangelegd op de vroegere spoorweg van Brugge naar Eeklo. Het 13 kilometer lange pad loopt niet alleen door het bosdomein Ryckevelde, maar ook door de Assebroekse Meersen, een andere natuurparel in het Brugse Ommeland. 


Via bosdreven gaat het naar de Schobbejakshoogte, een natuurgebied dat eigendom is van het Ministerie van Landsverdediging en waar Natuurpunt instaat voor het beheer. Hier zie je een zeldzaam landduin, ontstaan tijdens de laatste ijstijd. De naam verwijst naar "schobbejakken", dieven en struikrovers die op dit soort van ruige terreinen hun toevlucht zochten. Vandaag geen schurken of wetsdienaars meer in dit reservaat, alleen grazende houtlandschapen om de boel wat op orde te houden.



Niet veel verder staat een grenspaal die herinnert aan de 18de-eeuwse heerlijkheden die hier ooit waren. We volgen het pad verder tot we in de Gemene- en Loweiden belanden, gronden die gemeenschappelijk gebruikt en beheerd worden door een groep gebruiksgerechtigden. In België is deze middeleeuwse vorm van eigendom nagenoeg verdwenen, terwijl het in Groot-Brittannië en Zwitserland nog courant voorkomt.



Jammer genoeg ruilen we hier de onverharde paden in voor - weliswaar zeer rustige - asfalt- en kasseiwegen. Zo wandelen wij onder meer door een dreef voorbij het waterkasteel Ten Torre, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1353. Veel zie je er niet van, op een glimp van de hoektorens na. Ben je écht nieuwsgierig, dan kan je het tot "vakantiewoning" omgebouwde kasteel huren, weliswaar enkel voor een groep tot 22 personen en tegen een stevig prijskaartje.


Net als mijn knieën beginnen aan te geven dat het stilaan welletjes is geweest met de verharde ondergrond, duiken we terug domein Ryckevelde in. Langs de route ontdekken we de Heemtuin, een natuureducatief project dat je laat kennismaken met de biotopen die eigen zijn aan deze arme zandgronden. 




Niet veel later zien we het silhouet van Kasteel Ryckevelde al tussen de bomen piepen. Het neogotische kasteel werd gebouwd tussen 1913 en 1929 door baron Rafaël Gilles de Pélichy. 
De adellijke familie woonde er tot 1946, van 1956 tot 2014 huisvestte het het Europees Vormingscentrum. Het vervallen kasteel werd vanaf 2015 grondig gerestaureerd en sinds 2020 ben je er welkom als gast in de tearoom, het restaurant of in één van de vakantieappartementen. Dit adresje is bij goed weer een topper, vooral als je een plekje vindt op het mooie terras aan de vijver.



Aan de andere kant van de vijver hebben ze ook niet stilgezeten. Daar wordt een oud landhuis en bijhorende hoeve volledig gerestaureerd en tijdens de zomermaanden kan je er overnachten in een boomhut of relaxen in de pop-up-bar.



Nog een klein ommetje rond het kasteel en dan staan we terug op de parking. De volgende keer gaan we toch weer voor een zelf uitstippelde route langs de knooppunten; er kwam net iets te veel verharding aan te pas. Voor wie de regio nog niet kent, is de bewegwijzerde Ryckeveldwandelroute wel een goede manier om met alle landschappen kennis te maken.


Vertrek : parking Ryckevelde, Holleweg, Sijsele (gratis parkeren - 50-tal plaatsen)
Afstand : 8,4 km (waarvan 1/3 verhard) - lusvormig - vlak 
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 8/10 (zonnig, 8°C, 5 Bft) - stilte 9/10

Bewegwijzerde suggestieroute (zeshoekige bordjes) op het wandelnetwerk "Velden en Meersen". Je kan deze route terugvinden op Visit West-Vlaanderen (routebeschrijving, pdf en gpx).
Vrij veel banken. Horeca (restaurant en tearoom) in het Kasteel van Ryckevelde.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Wandelknooppunt.

© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts