Buitenbeentje... Fietsrondje Strabrechtse Heide
In de achtertuin van Eindhoven ligt een prachtig natuurgebied: de Strabrechtse Heide. Het is een uitgestrekt heidelandschap van zo'n 1.500 ha groot. Je kan er fantastisch wandelen én fietsen, dus wij hebben dan ook twee fietstochten uitgestippeld om alle hoekjes ervan te leren kennen.
Wie van vergezichten houdt, is hier aan het juiste adres. Kom je op een zonnige dag met wat vrolijke wolken, dan zijn mooie foto's gegarandeerd! Maar ook op andere dagen is het hier zalig fietsen. Het heidegebied wordt omgeven door bossen en van die afwisseling houden wij wel. Ook leuk zijn de vele vennen, die her en der opduiken. Het Beuven, het grootste ven van Nederland, kan je bekijken vanaf een gluurmuur.
Zeer plezant was de ontmoeting met de schaapsherder en zijn kudde Kempische heideschapen, een oud en authentiek schapenras. Met zo'n 350 zijn ze en ze trekken er zich niets van aan dat er fietsers tussen hen door moeten laveren. Iedere dag trekt de kudde vanaf de schaapskooi bij Natuurpoort De Plaetse over de heide en zorgt ervoor dat de heide niet verandert in bos.
Onze tochten brengen ons ook langs en door de Somerensche Heide en de Herbertusbossen met als extraatje het Kasteel van Heeze.
Bijzonder was onze ontdekking van Kloostervelden. Tussen de bomen door had ik een militaire begraafplaats gespot en wie mij al langer leest, weet dat ik een grote interesse heb in de wereldoorlogen. Na wat zoeken, vinden we de ingang. Het militair kerkhof blijkt deel uit te maken van een "gewone" begraafplaats. Nu ja, gewoon, er valt ons iets op aan de graven, maar we kunnen er niet meteen de vinger op leggen. Niet veel verder zie ik een kerktoren en ik wil er het fijne van weten. Zo komen we terecht in de unieke wijk Kloostervelden. In het voormalige klooster werden destijds kinderen met epilepsie verzorgd; vandaag herbergt het klooster en de kapel diverse gemeenschappelijke voorzieningen zoals een kookstudio, een lunchrestaurant, een kinderopvang, een gezondheidscentrum, een atelier, verschillende vergaderzalen, ... Rondom deze kern staan woningen voor zowel mensen met epilepsie en een specifieke zorgbehoefte én woningen voor "gewone" mensen. Een perfect voorbeeld van integratie, maar dan omgekeerd... Er is ook een wijkcoach die dit alles in goede banen leidt. Het domein is autoluw, wat bijdraagt tot de rust voor alle bewoners. Ik ontdek al gauw "Werk aan de winkel", een winkel/atelier naast de brasserie waar bewoners tijdens hun dagbesteding hun creativiteit aanwenden om fantastische dingen te maken. Ik krijg het hele verhaal van een begeleidster en wanneer ik een theedoos koop, wordt de maakster ervan erbij gehaald. Een warm moment!
We fietsten ook door een aantal van de omliggende gemeenten, zoals Heeze, Someren, Geldrop, Mierlo en Lierop. Als je het even kan plannen, probeer dan door Lierop te rijden op een woensdag- of zaterdagmiddag. Dan kan je immers de magnifieke koepelkerk bezoeken (midden mei - midden september 13u30-17u00). Wij waren er jammer genoeg in oktober, maar we konden via een raam het schitterende interieur bewonderen. Een aanrader!
Zoals gezegd, wij deden twee routes die de Strabrechtse Heide doorkruisten. Beide routes hadden echter een stuk dat we een volgende keer liever zouden vermijden: zo is Geldrop vrij druk en tijdens de tweede tocht hebben we toch wel zo'n kleine 10 kilometer naast een vrij drukke baan gereden. Daarom hebben wij alvast nu een combitour uitgewerkt voor een volgend keertje (zie onderstaande suggestieroute). Want een volgend keertje komt er vast!
Praktische info:
vertrek: Natuurpoort De Plaetse, Plaetse 71A, Heeze
afstand: 63 km - vlak - lus (28% onverhard, 31 km fietspaden)
mijn persoonlijke scores: 9 tot 9,5/10 (zonnig, 16°C, 1 Bft) - stilte 8,5/10
Route op het fietsnetwerk.
Knooppunten: Natuurpoort De Plaetse ligt aan knooppunt 62
62 - 63 - 88 - 95 - 20 - 87 - 86 - 38 - 37 - 32 - 92 - 91 - 20 - 95 - 40 - 99 - 32 - 33 - 31 - 98 - 62 - 64 - 61 - 11 - 13 - 12 - 61 - 62
De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals RouteYou, Route.nl of Nederland Fietsland Fietsrouteplanner.
Veel bankjes. Paar horecazaken onderweg.
Alle info over de Natuurpoorten kan je nalezen op deze site: Brabantse Natuurpoorten. Je herkent ze aan de 4 meter hoge sleutel. Je kan er makkelijk je auto of fiets kwijt. Meestal is er ook een horecazaak; hier kan je terecht in het Heidecafé. Algemene info, wandel- en fietsroutes kan je vinden op Natuurpoort De Plaetse.
© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.
Reacties
Een reactie posten