Buitenbeentje... Fietsen door bos en hei bij de Nederlandse grens

Net op de grens België-Nederland ligt de Sint-Benedictusabdij van Achel, beter gekend als de Achelse Kluis. Deze voormalige cisterciënabdij ligt grotendeels op Belgisch grondgebied (in de gemeente Hamont-Achel), maar ook een stukje op Nederlands grondgebied (in de gemeente Heeze-Leende). De laatste trappistenmonniken zijn zo'n twee jaar geleden verhuisd naar de Abdij van Westmalle, waardoor het Achelbier het label van trappistenbier verloor. Geen nood, het lekkere drankje wordt er nog steeds gebrouwen en je kan er nog steeds in de herberg terecht voor een après-vélo. 



Net buiten het domein ligt Natuurpoort De Achelse Kluis, ons vertrekpunt voor vandaag. De eerste fietskilometers brengen ons door een machtig mooi stiltegebied door Leenderbos, aan de rand van Grensnatuurpark De Groote Heide. Bos en heide wisselen elkaar af. We rijden hier quasi op de landsgrenzen en niet veel verder houden we even halt bij een reconstructie van de Dodendraad. Tijdens WOI werd door de Duitse bezetters een 332 kilometer lange draadversperring aangelegd langs de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland. De versperring stond onder dodelijke elektrische spanning en kostte het leven aan heel wat mensen, waaronder oorlogsvrijwilligers en Duitse deserteurs. Op sommige plekken was de aanleg problematisch omdat de landsgrens dwars door de dorpskern liep (zoals bijvoorbeeld bij Koewacht of Overslag) en moesten gebouwen wijken voor De Draad. Ook bij de Abdij van Achel moest men "creatief" te werk gaan: de versperring werd dwars door de kloostertuin aangelegd en een deel van de kloostermuur moest hiervoor gesloopt worden... op kosten van de kloostergemeenschap.



We verlaten de grens en fietsen door naar de dorpskern van Achel. Daar knopen we aan op de voormalige spoorlijn 18 - ook gekend als het Kolenspoor - tussen Winterslag en Eindhoven tot we het jaagpad van het kanaal Bocholt-Herentals bereiken. Dat volgen we tot de Dommel opduikt, een beek die gevoed wordt via een stelsel van sloten en greppels. Tussen Pelt en Valkenswaard kan je de Dommel per kano of kajak afvaren. Op die manier geniet je optimaal van de schitterende natuur. De beek loopt immers door een aantal natuurgebieden en wij fietsen niet veel verder door het Hageven, onderdeel van Natuurgrenspark De Groote Heide en beheerd door Natuurpunt.




Het laatste deel van de route brengt ons langs rustige landelijke wegen terug naar het vertrekpunt. Eén ding is zeker: die monniken wisten waar het goed toeven is.




Praktische info:
vertrek: Natuurpoort De Achelse Kluis, Petrus Van Eijnattenlaan, Hamont-Achel
afstand: 30 km - vlak - lus (10% onverhard)
mijn persoonlijke scores: 8,5/10 (halfbewolkt, 17°C, 3 Bft) - stilte 8,5/10

Route op het fietsnetwerk.
Knooppunten: 217 - 36 - 38 - 216 - 514 - 562 - 563 - 564 - 220 - 221 - 222 - 219 - 218 - 217
De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals RouteYouRoute.nl of Nederland Fietsland Fietsrouteplanner.

Veel bankjes. Paar horecazaken onderweg.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts