Buitenbeentje... Drenthe, kennismaking met de oerprovincie

De laatste jaren trekken we steeds meer richting Nederland. En al helemaal sinds wandelen geen optie meer was voor mijn hubbie, maar fietsen wel. Waar beter naartoe dan naar het fietsland bij uitstek. Deze keer trokken we voor een week naar Drenthe met als uitvalsbasis Borger, de hunebedhoofdstad van Nederland en gelegen middenin het Unesco Geopark De Hondsrug




Drenthe was voor ons een nobele onbekende, maar toen ik las dat deze provincie maar liefst drie Nationale Parken en tal van andere natuurgebieden telt, was ik al snel overtuigd. En al helemaal toen ook nog eens bleek dat Borger deel uitmaakt van het Cittaslow-netwerk, een internationaal keurmerk voor kleinere gemeenten die zich inspannen voor een goede kwaliteit van leven. Hun motto "Festina lente" (haast je langzaam) is dan ook op ons lijf als rustzoekers geschreven.




Vroeger waren we echte hotelmensen. Sinds corona en de voetproblemen van mijn half trouwboekje huren we huisjes... iets wat ons prima bevalt. Vrijheid en toch comfort. Deze keer verblijven we in een chalet midden in het bos. Zalig stil... wat een luxe.





Van hieruit maken we verschillende wandel- en fietstochten, allemaal even fantastisch en bijzonder. Even terugblikken op een paar hoogtepunten.


Het Pieterpad
Tijdens één van onze wandeltochten deden we een stukje van het Pieterpad, één van de bekendste langeafstandswandelroutes bij onze noorderburen. Toen landgenoot Arnout Hauben in zijn programma "Dwars door de Lage Landen" deze route stapte, waren we al onder de indruk van de schoonheid ervan en we vonden het dan ook fantastisch dat het Pieterpad bijna aan onze (vakantie)voordeur voorbijliep. 
De hele route is zo'n dikke 500 kilometer lang en loopt van het noordelijke Pieterburen tot de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Wij deden een stuk van de etappe tussen Schoonloo en Rolde. Onderweg worden we getrakteerd op hunebedden, het mooie beekdal van het Andersche Diep en veel bos.




Boswachterij Hooghalen
Voor wie puur natuur wil combineren met een beetje geschiedenis is in deze ontginningsbossen op oude heidegronden aan het juiste adres. Niet alleen is het hier zalig wandelen en fietsen tussen de lariksen, sparren, heide en vennetjes, maar in het bos ligt ook het voormalig Kamp Westerbork
Dit was tijdens WOII een doorgangskamp (in het Duits Judendurchgangslager) van waar meer dan 102.000 Joden op transport werden gezet naar concentratie- en vernietigingskampen zoals Auschwitz en Sobibor. Onder hen was ook Anne Frank. Vrijwel alle authentieke gebouwen zijn weggehaald, maar je vindt er wel reconstructies van kampgebouwen en barakken. Zeer aangrijpend zijn de 102.000 stenen die geplaatst werden op de voormalige appèlplaats: elke steen herdenkt iemand die op transport werd geplaatst. Naast Joden waren dat ook een paar honderd Sinti, Roma en verzetsstrijders.
Zo'n 2,5 kilometer verderop ligt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, een museum waar je voorwerpen, filmmateriaal en tentoonstellingen over deze plek kan vinden.







Vlak bij het Kamp staan ook de telescopen van Sterrenwacht Astron, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie. Veertien in lijn opgestelde antennes speuren het heelal af naar radiogolven om het beter in kaart te brengen. Vanaf de parking van het Herinneringscentrum loopt een educatief wandelpad, het Melkwegpad, naar de telescopen. Een mooie en leerzame wandeling.



Ook een absolute topper is de wandelroute Het Groote Zand: 4,5 km en bewegwijzerd met paarse paaltjes. Het Groote Zand is één van de mooiste heidelandschappen in Drenthe en plaatselijk is dit plekje beter gekend als het paradijs.




Boswachterij Grolloo
Ook hier kunnen we ons hartje ophalen aan heidevelden, bossen en vennen. Midden in al dat moois ligt de Ieberenplas, een meertje dat sinds de jaren '60 gebruikt wordt als zwemvijver. Hier geen schrik voor blauwalgen... Staatsbosbeheer zorgt voor een uitmuntende waterkwaliteit door om de twee jaar het meer leeg te pompen en te voorzien van vers water. 


Boswachterij Schoonloo
Als de andere plekjes al stil waren, dan wacht je hier pas échte stilte. Open vlaktes en bossen met veel bijzondere planten en dieren.



Monumentendorp Orvelte
Orvelte is een eeuwenoud esdorp - een dorpsvorm ontstaan aan de rand van zandgronden - met een unieke sfeer. Het is helemaal autovrij met oude klinkerweggetjes en kinderkopjes. Tussen de statige bomen staan monumentale boerderijen en woningen; je gaat hier helemaal terug in de tijd. Het is een levend geschiedenisboek, maar dan wel eentje met een hedendaagse invulling. Naast een oud snoepwinkeltje, een schaapskooi en andere oude ambachten werd hier ook plek gemaakt voor het museum van Jan Kruis, de bedenker en tekenaar van o.a. Jan, Jans en de kinderen. Pure nostalgie.




Drouwenerveld
Ook dit is een schitterend bos-, heide- en vengebied. Wij hadden het geluk dat "ons" vakantiepark net aan de rand van dit natuurgebied lag. We maakten er heerlijke tochten tussen de grazende schapenkuddes en Schotse hooglanders. Aan het Lunsbergerven staat trouwens een bankje op een toplocatie! 
Wie het liever hogerop zoekt, kan hier het Boomkroonpad uitproberen (4 EUR/persoon). Dit is een pad van 125 meter lang waarbij je vanuit de worteltunnels tussen de bomen door naar een punt van 22,5 meter hoog loopt. Dit pad vind je aan Buitencentrum Boomkroonpad in Boswachterij Gieten-Borger. Er is hier ook een bezoekerscentrum, een horecazaak en een speelbos. En niet te vergeten: van hieruit vertrekken tal van wandel- en fietsroutes.


Assen
Hoe graag we ook wandelen en fietsen, af en toe willen we ook eens wat anders. Een uitstapje naar provinciehoofdstad Assen mocht dan ook niet ontbreken. In het gezellige centrum zijn er heel wat toffe horecazaken en overal waar je kijkt, zie je prachtige oude gebouwen, monumenten en beelden. Op de plek van een voormalig klooster staat nu het Drents Museum, eentje dat we bij een volgend verblijf zeker gaan bezoeken. Ook supertof om eens te bezoeken - of je nu een shopaholic bent of niet - is Warenhuis Vanderveen. Dit shop-in-shop-warenhuis bestaat sinds 1897 en heeft een afdeling mode, horeca, vrije tijd, wonen, ... Best plezant om zo met je ene been in een delicatessenzaak te staan en met het andere in een kledingzaak. Een zeer geslaagd alternatief voor het traditionele shopping center. Voor hen die het inderdaad meer voor deze aanpak hebben, ook daar hebben ze in Assen aan gedacht. Alle grote merken en ketens zijn verzameld in een paar flink uit de kluiten gewassen winkelcentra. Gevaarlijk voor de portemonnee...





Mocht je het nog niet doorhebben: onze week was veel te kort. Het lijstje dat ik thuis gemaakt had met mogelijkheden is verre van uitgeput, dus zit er niets anders op dan nog eens terug te komen. Niet dat we dat erg vinden, integendeel. Ik heb zo'n vermoeden dat dit een blijvertje zal worden.


Praktische info:

Wij verbleven in een huisje bij Roompot Bospark Lunsbergen in Borger. De ligging is subliem, zowel qua natuur als qua uitstapmogelijkheden. Het is er heerlijk rustig. De huisjes zijn eenvoudig en netjes, perfect voor een weekje weg.

Voor wandel- en fietssuggesties kan je o.a. terecht op de sites van DrentheUnesco Global Geopark De Hondsrug of Staatsbosbeheer.
Zin in (een deel van) het Pieterpad? Start hier: Pieterpad.

Fietsen: naast een zeer uitgebreid fietsnetwerk, zijn er ook tal van bewegwijzerde routes zoals de Meren- en Madenroute (43 km), de Dwingelderveldroute (46 km), de historische TT-route (67 km) of de Flintenroute (41 km). 
Wandelen: in een groot deel van Drenthe zijn er al wandelknooppunten te vinden, maar er zijn ook vele "paaltjesroutes" (zoals die van Norg of Drouwenverveld), "ommetjes" (zoals de Gasterse Duinen) of de langeafstandsroutes (zoals o.a. het Pieterpad, het Drenthepad, het Hondsrugpad of het Westerborkpad).

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts