Reetjes en damherten spotten in Landschapspark Drongengoed

Het wordt stilaan een traditie bij ons: als de temperaturen overdag vlotjes richting 35°C fietsen, zetten wij de wekker extra vroeg om de zon te zien opkomen in één of ander natuurgebied. Geloof me, de "pijn" van het opstaan is snel vergeten als je de magie van de ontwakende natuur meemaakt. 

Een stukje van het Krakkepad

Vandaag trekken we nog eens naar ons geliefde Landschapspark Drongengoed. Ondertussen kan mijn hubbie al wandelingen van zo'n 6 kilometer aan en ook al is het tempo nog wat trager, we zijn dankbaar dat dit al terug mogelijk is. Veiligheidshalve gaan de krukken nog mee, maar gelukkig zijn ze niet echt meer nodig.


Vanop de Krakeelparking vertrekken we voor een afwisselend wandellusje in dit prachtige landschap, het grootste aaneengesloten bos- en natuurgebied van Oost-Vlaanderen. We zijn nog maar amper een paar meter ver of we spotten ons eerste reetje al. Het staat ons nieuwsgierig op te nemen en als blijkt dat we geen kwaad in de zin hebben, knabbelt het rustig verder. Toch altijd weer een fantastische ervaring. 


Al gauw duiken we Maldegemveld in. Dit door Natuurpunt beheerd natuurgebied ligt aan de noordoostelijke rand van het Drongengoedbos en maakt deel uit van het grotere Landschapspark Drongengoed. Ooit was het hier een boomrijk heidegebied tot er in de middeleeuwen maar liefst drie hoeves werden gebouwd: de Abdijhoeve van Paplingo  in Maldegem-Kleit (vandaag de dag omgebouwd tot hotel), de Drongengoedhoeve in Ursel (vandaag herberg en streekbezoekerscentrum) en de Burkelhoeve in Kleit (nu opgesplitst in twee woningen). Men begon met de (bos)ontginning van de gronden, dreven werden in dambordpatroon aangelegd en de heide verdween. Natuurpunt zet echter volop in om een deel van het gebied terug zijn paarse pracht terug te geven en de eerste resultaten kan je al gaan bewonderen.


Het landschap is hier vrij open. We moeten dan ook niet veel moeite doen om in de weides en dreven talrijke reeën, maar ook damherten te zien. Wie nu precies wie gadeslaat, blijft een mysterie. 


Na het rondje Maldegemveld volgen nog een paar bosrijke dreven in het eigenlijke Drongengoedbos. De zon staat ondertussen al wat hoger, dus dat bladerdak is meegenomen. Het is alsof de herfst hier en daar al is ingezet. Daar heeft de droogte uiteraard alles mee te maken. Vooral de beuken hebben last van droogtestress. De Drongengoedhoeve laten we deze keer (letterlijk) links liggen en we stappen richting het vliegveld, een voormalig reservevliegveld van de NAVO. Keren we nog verder terug in de tijd, dan lag hier wat verder een oorlogsvliegveld. Dat werd in 1955 opgebroken. Een deel van de betonplaten werd gebruikt voor de aanleg van het reservevliegveld, een ander deel voor de bouw van de Lourdesgrot in Kleit. Het vliegveld en de onmiddellijke omgeving zijn nog steeds militair gebied, maar veel militairen zal je er niet aantreffen. Enkel voor oefeningen wordt het nog gebruikt. Tijden weekends en op feestdagen zie (en hoor) je de sportvliegtuigjes die er gebruik van maken en ook (internationale) wielerploegen komen al eens trainen op de landingsbaan.

Dennenvoetzwam

Aan knooppunt 15 is het dagelijkse wandelquotum van mijn wandelmaatje ver bereikt en volgen wij het pad rechtdoor naar de parking in plaats van de knooppunten verder te volgen. Het zit erop... een geweldige start van een zonnige zondag!


Praktische info:
vertrek: Krakeelparking (Drongengoedweg 11, Maldegem, tussen knooppunten 16 en 17) - gratis 
afstand: 6,2 km (85% onverhard) - lus - vlak
mijn persoonlijke scores: algemeen 9/10 (zonnig, 17°C (ochtend), 1 Bft) - stilte 8,5/10

Route op het wandelnetwerk "Meetjeslandse Bossen".
Knooppunten: 17 - 22 - 23 - 33 - 32 - 25 - 24 - 21 - 20 - 10 - 11 - 12 - 14 - 15 - pad rechtdoor naar parking
Paar (picknick)bankjes. Horeca Drongengoedhoeve en Brasserie Jagershof.
Door het natuurgebied loopt de streek-GR Tijl Uilenspiegelpad, een grensoverschrijdend lange afstandswandelpad van 160 km door Oost- en West-Vlaanderen in België en Zeeuws-Vlaanderen in Nederland. Meer info op de site van Grote Routepaden.
Ook Natuurpunt heeft twee bewegwijzerde wandelingen in het Maldegemveld uitgezet: het Krakkepad (3,5 km) en het Wastinepad (8 km).

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Routen wandelplanner of RouteYou.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts