Buitenbeentje... (Ver)dwalen in het Museum voor Kunst en Geschiedenis

Er staan nog heel wat musea op mijn verlanglijstje voor dit jaar. In afwachting van de opening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) op 24 september 2022 plannen we vandaag een bezoek aan een ander museum met koninklijke allures: het Museum voor Kunst & Geschiedenis in Brussel.





Wij zijn geen fan om in onze hoofdstad met de auto te gaan rondrijden en profiteren van de zomeractie 1+1 van de NMBS om er te geraken. De trein is immers altijd een beetje reizen. In ons geval betekent dat tweemaal overstappen en de marge om de overstap te maken is klein. Maar we geraken er vlotjes. Als we vanuit station Shuman de rolstrap naar boven nemen, staan we meteen in het hart van de Europese wijk. Het station evenals het gelijknamige metrostation bevinden zich deels onder het Berlaymontgebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Zeer indrukwekkend!





Een kleine wandeling later staan we in het Jubelpark (ook wel Parc du Cinquantenaire), in 1880 aangelegd in opdracht van Leopold II ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Dé blikvanger is de gigantische triomfboog met bovenop een bronzen beeld van Brabant op een strijdwagen getrokken door vier paarden. Aan weerszijden leiden zuilengalerijen naar al even imposante gebouwen, waar verschillende musea gehuisvest zijn. In het park vind je een Franse en een Engelse tuin, de Grote Moskee, het Paviljoen van de Menselijke Driften (het eerste grote werk van Victor Horta), monumenten en beeldhouwwerken. Gek om te bedenken dat dit park aangelegd werd op grond wat toen nog platteland was. 





Na wat zoeken, vinden we de ingang van het Museum voor Kunst en Geschiedenis. Aangezien dit ons eerste bezoek is, krijgen we aan het onthaal de vraag of we interesse hebben in een bepaald deel. Euh... we willen eigenlijk alles zien. Dat kan uiteraard, maar we krijgen de waarschuwing dat het museum enorm groot is, dus dat we best met het plannetje onze weg zoeken door de verschillende niveaus en zalen. We kijken elkaar even aan met een blik van "het zal wel" en gaan eerst naar rechts. Meteen zijn we onder de indruk van de grandeur van de 19de-eeuwse architectuur: imposante hallen, prachtige lichtkoepels, statige trappenhallen, ... Alleen al het gebouw is een bezoek waard.





Al gauw blijkt ook dat men aan het onthaal niet overdreven heeft... de ene zaal volgt na de andere. En na de drie etages van de rechtervleugel volgen er nog evenveel in de linkervleugel. De collecties zijn zeer divers: van archeologische vondsten uit de Merovingische tijd tot art nouveau, van Belgische wandtapijten tot glaskunst, van de klassieke beschavingen van Griekenland, Rome en Egypte tot kunst uit de islamitische wereld, van precolumbiaanse objecten tot oosterse creaties, van precisie-instrumenten tot glas-in-lood-ramen, ... Er zijn ook een paar unicums zoals een origineel standbeeld van Paaseiland, het houten beeldje dat Hergé inspireerde voor het Kuifje-album "Het gebroken oor", het Hartenmuseum van Boyadjian en een schitterende Romeinse mozaïekvloer. 






Meer dan vijf uur later hebben we nog maar een eerste indruk van wat deze - toch ietwat verborgen - parel te bieden heeft. Dit is een speler op wereldniveau en meer dan de moeite waard om de reis naar Brussel te maken.






Praktische info:
Alle info over het museum: Museum Kunst & Geschiedenis. Geopend dinsdag tot vrijdag van 9u30 tot 17u - zaterdag en zondag van 10u tot 17u - gesloten op maandag. Tarief vaste collectie 10 EUR, gratis met Museumpas.
In het Jubelpark vind je ook het Koninklijk Legermuseum (met toegang tot de terrassen bovenop de triomfboog waar je een prachtig panorama wacht op de hoofdstad) en Autoworld Brussels.

Vlot bereikbaar via trein- of metrostation Shuman of tramhalte Merode.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts