Buitenbeentje... Op bezoek bij de kotmadam en het M-Museum

Studentenstad Leuven... Toen we nog in Mechelen woonden, kwam het er al een keertje van om eens tot daar te fietsen. Sinds Gent onze uitvalsbasis is, belandde Leuven een beetje in het vergeethoekje. Tot vandaag! Gewapend met een NMBS-Duoticket en onze Museumpas trekken we richting de thuisstad van Stella Artois.




Eerste stop: de laatgotische Sint-Pieterskerk, volledig gerestaureerd en sinds 1999 Unesco werelderfgoed. De kerk maakt deel uit van het M-Museum, ook al worden er nog dagelijks vieringen gehouden (waaronder een paar in het Spaans). Er valt hier dan ook heel wat moois te ontdekken, met als topstuk "Het Laatste Avondmaal" van Dirk Bouts, één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven en stadsschilder van Leuven. Wie aan de buitenkant van de kerk trouwens denkt dat er iets niet klopt... dat klopt 😄 Wegens een instabiele ondergrond werden de torens immers nooit afgemaakt, een verhaal dat me als Gentenaar bekend in de oren klinkt, want "onze" Sint-Michielskerk heeft om dezelfde reden een platte toren in plaats van een torenspits.



Dirk Bouts - Het Laatste Avondmaal


Dan naar het M-Museum. Dat opent pas om 11u, wat we een beetje raar vinden. Het museum ontstond als een 18de-eeuws rariteitenkabinet in het Leuvense stadhuis. Door de eeuwen heen werd de collectie steeds groter en het Stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens werd te klein. Een nieuw gebouw herrees op dezelfde plek, waarbij historische elementen en strakke hedendaagse architectuur hand in hand gaan.
Ook de collectie gaat alle kanten op: van oude meesters tot hedendaagse (Belgische) kunst.
Eerlijk, ik had er meer/iets anders van verwacht. Er zijn een paar unieke stukken, maar de manier van tentoonstellen vind ik persoonlijk niet altijd even geslaagd. De gerestaureerde salons van het oorspronkelijke museum/herenhuis zijn dan weer magnifiek en je waant je terug in de tijd.
Er is ook steeds een tijdelijke tentoonstelling. Tot 30 oktober 2022 vind je er het werk van Naufus Ramírez-Figuera uit Guatemala. Verwacht je aan performance art, houtsnedes, installaties en film met als thema de politieke geschiedenis van zijn land, ecologie en de relatie tussen mens en natuur. 



Jean Mayné - De sacramentsprocessie

Michael Van Den Abeele - Optical Denim #6

Pierre Joseph Verhaghen - Lot en zijn dochters


Albrecht Bouts - Mater Dolorosa


Joos Van Cleve - Maria met kind

Constantin Emile Meunier - De vruchtbaarheid


Na het museumbezoek rest ons nog tijd en voornamelijk energie voor een kleine stadswandeling. Ook al kan mijn hubbie al wat uit de voeten, toch is hij vandaag gewapend met krukken om overbelasting van zijn voet te vermijden. We volgen een zelf uitgestippeld parcours dat ons langs de Grote Markt brengt met het ronduit grandioze gotische stadhuis. Alleen al aan dit gebouw kan je je een hele tijd vergapen... Geen wonder dus dat de terrasjes hier goed gevuld zitten.



Dan gaat het langs de Oude Markt, the place to be voor de duizenden studenten die binnenkort de stad weer (her)innemen. Nu zit de kotmadam er nog een beetje verweesd bij. Een paar collegegebouwen verder staan we vol bewondering voor de gevel van de Sint-Michielskerk, een voormalige Jezuïetenkerk in barokstijl en één van de zeven wonderen van Leuven. Het interieur loont absoluut de moeite met als blikvanger de koepel (in werkelijkheid een trompe-l'oeil). De voorgevel is echter wat deze kerk zo bijzonder maakt: de gelijkenis van de driebeukige barokkerk met een altaar zorgt ervoor dat men spreekt van een altaar buiten de kerk. We hadden het geluk dat één van de vrijwilligers die het onthaal in de kerk verzorgen ook stadsgids was en ze vol enthousiasme haar kennis deelde. Leuk meegenomen!

De kotmadam

Oude Markt aka de langste toog van België






Via het Dijlewolvenpad in het Van Dalepark (een groene verborgen parel achter de gebouwen van het gelijknamige college) bereiken we de oevers van de Dijle. Daar verpozen we even op een bankje in het groen van het Dijlepark, een romantisch plekje met een leuk brugje en prieeltje. Van daar gaat het naar het Groot Begijnhof, het eigenlijke doel van deze wandeling. Ook al waren we al een paar keren in Leuven, op de een of andere manier zijn we nooit tot hier geraakt. Hoogste tijd dus voor een nadere kennismaking. Het is één van de grootste nog bestaande begijnhoven in Vlaanderen en het dateert uit de 13de eeuw. Tijdens de bloeiperiode in de 17de eeuw woonden er zo'n 360 begijnen. Toen kwam de Franse Revolutie roet in het eten strooien en het beheer van het begijnhof en al zijn bezittingen werd in handen gegeven van de Commissie van Openbare Godshuizen (het latere OCMW). In de jaren 1960 waren de gebouwen totaal vervallen en ze werden te koop gezet. Gelukkig viel het begijnhof niet in handen van een bouwpromotor, maar was het de Universiteit die alle huizen restaureerde en renoveerde als huisvesting voor studenten en gastprofessoren. Het is zalig struinen door de straatjes en langs de pleintjes van dit stukje Unesco-werelderfgoed.












Terug verder... we kiezen voor het wandelpad door het Sint-Donatuspark (beter gekend als het stadspark), waar restanten van de 12de-eeuwse stadsomwallingen te zien zijn. En zo komen we aan op het Monseigneur Ladeuzeplein met de impressionante universiteitsbibliotheek en bibliotheektoren. Wat een knap staaltje architectuur!



Een kleine 4 kilometer later staan we terug voor het M-Museum. De combinatie van het museumbezoek en het ommetje door de stad heeft genoeg gevergd van "de voet", dus sluiten we af met een terrasje. Niet aan de langste toog van België, maar wel op eentje met zicht op het knappe stadhuis. Een ding is zeker: deze keer zal het geen jaren meer duren voor we hier terug staan.



Praktische info:
Alle info over het museum: M Museum. Openingsuren: donderdag van 11u tot 22u; vrijdag tot dinsdag van 11u tot 17u. Gesloten op woensdag. Tarief vaste collectie 12 EUR, gratis met Museumpas.

Toeristische info over Leuven kan je raadplegen op Visit Leuven. In het toeristisch infokantoor in het stadhuis kan je terecht voor een gratis stadsplan.

Ons vertrekpunt voor de wandeling was het M-Museum. Van daar ging het richting Grote Markt, een stukje Naamsestraat, via de Kiekenstraat naar de Oude Markt. De Collegeberg bracht ons terug naar de Naamsestraat, waar we aan de Calvariekapel het Van Dalepark indoken. Het pad door het Dijlepark sluit naadloos aan op de straatjes in het Groot Begijnhof. Eenmaal dat voldoende verkend, wandelden we via de Karmelietenberg terug naar de Naamsestraat met een extra lusje door de Parkstraat en de Vlamingenstraat. Zo kwamen we dan uiteindelijk via het Sint-Donatuspark en het Ladeuzeplein terug aan het museum.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts