Buitenbeentje... Spiritueel fietstochtje in de Kempen

Midden in de Kempense bossen ligt de Norbertijnenabdij van Postel, gesticht in de 12de eeuw en populair als bestemming voor dagjesmensen. Niet verwonderlijk, want de abdij is omringd door een prachtig natuurgebied waar je zalig kan wandelen en fietsen. Dat laatste staat vandaag op ons programma.

Zo jammer dat wandelen voor mijn hubbie nog steeds geen optie is...

De Abdij van Postel

Het hoofdgebouw

Eerst brengen we een kort bezoek aan het domein en ontdekken er een prachtige kruidentuin. Een van de activiteiten van de abdij is dan ook het verwerken van deze kruiden tot allerlei tincturen, zalfjes, oliën en siropen. Daarnaast is Postel één van de drie abdijen die nog een echte abdijkaasmakerij hebben (naast Westmalle en Orval). Het Postel Abdijbier kan je er wel kopen, maar wordt niet ambachtelijk gebrouwen. Verre van zelfs, want de flesjes worden gevuld door Affligem Brouwerij in Opwijk (in handen van Heineken). Maar het blijven lekkere biertjes, of je nu houdt van een stevig blondje of een kloek bruintje. We kijken al uit naar de après-vélo.

Aan Mariakapelletjes geen gebrek

Een schitterende start van de fietstocht door de bossen van de abdij

En toen waren we even verdwaald... maar anders hadden we deze brok natuur niet gezien.

Thuis had ik de route via de knooppunten al in elkaar gebokst, dus vertrokken we gezwind de bossen in. Nu ligt de abdij op een tussenpunt en had ik via een routeplanner zelf de aanlooproute gekozen. Toen na een paar honderd meter het verharde pad overging in een zandpad, hadden we nog geen bedenkingen. Maar nog een kilometertje verder werd het aarden weggetje een graspad... In plaats van terug te keren, besluiten we een andere aarden weg te nemen om zo te proberen terug aan te sluiten op de geplande route. Het groene lijntje komt dichter en dichter en uiteindelijk belanden we op het jaagpad van kanaal Dessel-Schoten. Eigenlijk was het de bedoeling onze tocht hier te eindigen, maar een mens moet flexibel zijn.

Kanaal Dessel-Schoten

Vogels spotten in natuurgebied De Ronde Put

Eentje van de vele

Het is heerlijk fietsen langs het lommerrijke jaagpad. Aan de overkant zien we regelmatig bunkers, die op het einde van de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter werden gebouwd om een aanval vanuit Nederland af te weren. Deze getuigen van het oorlogsverleden staan in schril contrast met de boomkapelletjes die her en der opduiken.

Mooie brugjes

Sas IV-uitkijktoren

Uitleg niet nodig 😄

Aan Sas 4 ruilen we het ene kanaal in voor het andere, het kanaal Bocholt-Herentals. Ook een derde kanaal, dat van Kwaadmechelen-Dessel, komt erbij. Op deze kruising vind je de Sas IV-uitkijktoren, maar liefst 37 meter hoog en met een bezoekerscentrum. Raar, maar waar, ik steek de brug niet over om de toren te beklimmen... Soms snap ik mezelf niet 😄 We rijden nog even verder tot aan de ligplaats van de Pannenkoekenboot, een begrip in Dessel en omstreken. Komen wij wel net voorbij op hun sluitingsdag zeker... Gelukkig hebben we zelf proviand bij en staat er een mooie picknickbank. Zo genieten we toch van een picknick met zicht op het water.

Goed kijken en dan zie je een stukje van de Baileybrug

Industrieel erfgoed... de sluizencomplexen


Terug aangesterkt bollen we verder langs het kanaal en zien we rechts van ons het Zilvermeer en het natuurgebied De Maat, voormalige zandwinningputten. Via een schitterende Baileybrug wisselen we van oever. Tijdens WOII werd de oorspronkelijke brug over het kanaal gebombardeerd. Gezien de strategische waarde bouwden de Britten deze brug die tot op vandaag dienst doet. Dit type brug dankt zijn naam trouwens aan de Brit Donald Bailey, die na zijn werkuren bij het Ministry of Defence zich uitleefde als modelbruggenbouwer. Het verkeer over de brug wordt geregeld met verkeerslichten, waardoor je als fietser bij de pinken moet zijn. Voor ik het weet, staan we aan de andere kant zonder de brug echt goed te hebben bewonderd. Zoveel zijn er immers niet meer over in België. Tussen de bomen spotten we nog net een paar fragmenten. Gelukkig staat ons nog meer erfgoed te wachten in de vorm van een paar oude sluizencomplexen. Het verval op het kanaal tussen Bocholt en Herentals bedraagt maar liefst 33 meter en daarvoor werden 10 sluizen gebouwd. Wie hier komt varen, trekt best de nodige tijd uit.


Brug naar Russendorp

Pure verwennerij voor fietsers en wandelaars


Een hele mooie wit-blauwe brug brengt ons terug over het kanaal. Hier ligt de vroegere nederzetting Russendorp, een wat ongelukkige naam vandaag de dag. Maar de naam heeft helemaal niets te maken met de onderdanen van Poetin, maar wel met het plaatselijke dialectwoord "rus", een plantensoort waarmee men destijds tijdelijke woningen bouwde wanneer men de heide kwam ontginnen. 

En m'n hubbie zag dat het goed was (héél goed zelfs)

Dikwijls flirten met de Nederlandse grens

En ook met de provinciegrens wordt losjes omgesprongen

De Vlaamse Ardennen wandelwalhalla... hier is het anders ook niet slecht.

Op wacht in een afgemaaid veld

Wat verder ruilen we het jaagpad in voor de bossen en het Belgische voor het Nederlandse grondgebied. Wat een feestje is het fietsen hier toch! Rijden we niet op een schitterend fietspad tussen de naaldbossen, dan is het wel op gezellige veldwegen met weidse vergezichten op de akkers en weilanden. We vinden het dan ook jammer dat we ons eindpunt al weer naderen. Niet getreurd, morgen staat er ook een magnifieke tocht op het programma: langs de natuurgebieden Kampina, Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Loonse en Drunense Duinen. Dus voor nu fietsen opladen en verder rijden naar ons hotelletje... daar wacht ons immers een heerlijk terras en lekker aperitief!


Bij gebrek aan Postelbier

Praktische info:
vertrek: parking Abdij van Postel (gratis)
afstand: 39 km (waarvan 0,5 km onverhard) - lus - vlak 
mijn persoonlijke scores: algemeen 9/10 (zonnig, 24°C, 3Bft) - stilte 8,5/10

Route op de fietsnetwerken "Kempen", "Limburgse Kempen" en "Zuidoost-Brabant".
Knooppunten: Abdij - 77 - 72 - 12 - 74 - 75 - 260 - 232 - 76 - 23 - 24 - 20 - 19 - 18 - Abdij
De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals Routen Fietsrouteplanner of Nederland Fietsland Fietsrouteplanner.

Veel bankjes. Vrij veel horeca. 
Alle info over de Abdij van Postel kan je hier vinden: Abdij van Postel.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts