Buitenbeentje... Museumronde in Doornik

Echte lange wandelingen zitten er nog (steeds) niet in voor mijn wandelmaatje, maar een korte stadswandeling gecombineerd met een paar museumbezoeken, dat behoort wel al tot de mogelijkheden. Onze keuze valt vandaag op Doornik, één van de oudste steden in België.


Door de ligging aan de Schelde was Doornik al altijd van strategisch belang en dat zie je meteen als je door het historisch centrum loopt. Alles ademt geschiedenis. Uiteraard mag je het Unesco-werelderfgoed niet missen. Zo is er het Belfort dat gebouwd werd in de 12de eeuw en het oudste is van België. Regelmatig trakteert de beiaardier op een concert. Jammer genoeg is de toren tot nader order gesloten (blijkbaar een technisch probleem) en zal de beklimming van de 257 trappen voor een ander keertje zijn. 





Dan maar naar de tweede op de lijst: de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een prachtig staaltje romaanse en gotische architectuur. Jammer genoeg is ook de kerk slechts gedeeltelijk te bezoeken. In 1999 trok een tornado over Doornik en daarbij kreeg de kathedraal het zwaar te verduren met stabiliteitsproblemen tot gevolg. In 2003 is men met de grootscheepse restauratie begonnen en nu, bijna 20 jaar later staat het gebouw zowel buiten als binnen nog steeds in de steigers. Voorlopig houdt men de einddatum van de werkzaamheden op 2025... Bijzonder is het polychroom dak van de Sint-Lodewijkkapel en ook de schatkamer (betalend) loont de moeite.




Op de Grote Markt kunnen architectuur- en geschiedenisliefhebbers hun hartje ophalen. Alle bouwstijlen komen hier samen: romaans, gotiek, renaissance en een vleugje barok. Een van de knapste gebouwen is wel de Lakenhalle, maar ook die staat in de steigers. 





Na deze zeer korte kennismaking met de stad - we zijn nu eenmaal beperkt in afstand - gaan we naar ons eerste museum van vandaag, het Musée des Beaux-Arts. Eerlijk, de collectie is wat teleurstellend. Er zijn wat mooie werken van Manet, Monet, Ensor en Seurat, maar in afwachting van ingrijpende werken en uitbreidingen zijn veel werken uitgeleend of weggehaald. Maar het gebouw zelf is al een bezoekje waard. Het werd immers ontworpen door de Belgische architect Victor Horta, dé referentie voor art nouveau.










Tweede in de rij is het Musée du Folklore et des Imaginaires, een volkskundig museum. Van buitenaf ziet het er maar klein uit, maar waren wij eventjes verrast. De zeer bonte collectie wordt tentoongesteld in maar liefst 23 kamers verspreid over twee 17de-eeuwse huizen. Ik kan me best voorstellen dat de jongere generatie het allemaal wat oubollig vindt, maar wij vinden het zeer plezierig. Er komen zeer verschillende thema's aan bod zoals uitgeverij Casterman (denk maar aan Kuifje of de kinderboekenreeks Tiny), de lokale brouwerijen, carnaval, de dood, volksspelen, school, religie,... Kennis van het Frans is wel een must.


















We hebben nog een uurtje voor de musea dichtgaan en gaan nog op verkenning in het Maison de la Marionnette. In een voormalig herenhuis dat je bereikt door een steegje vind je hier een unieke collectie marionettten. Dit is met de poppen spelen next level. Meer dan 2.500 poppen uit zowel België, Frankrijk, Italië, Turkije, China, India, Mali, Togo of Japan vormen samen één grote poppenkast. In een immense kamerhoge boekenkast die een hele wand beslaat staan meer boeken over figurentheater dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Als Gentenaar ben ik aangenaam verrast dat ook Pierke prominent vermeld wordt, ook al is deze BG (Bekende Gentenaar) ondertussen verhuisd van het Huis van Alijn naar Poppentheater Pedrolino in Sint-Amandsberg. Als kind was het tijdens de Gentse Feesten steeds meebrullen en meegieren met de doldwaze avonturen van deze schelm, dus vind ik dit museum om meer dan één reden zeer geslaagd. De woning zelf heeft trouwens nog veel authentieke elementen, zoals een prachtig versierde trap.











En dan geeft de voet van mijn hubbie aan dat het genoeg is geweest. Moe, maar tevreden trekken we terug huiswaarts. En van Doornik hebben we net genoeg gezien om te weten dat we nog eens terugkomen voor een uitgebreidere stadswandeling. Want de op één na oudste stad (na Tongeren) is dan misschien niet de grootste, maar er vallen heel wat architecturale pareltjes te ontdekken. Wordt vervolgd.


Praktische info:
Alle info over de musea:
Opgelet: deze musea hebben afwijkende openingsuren tijdens de winter- en zomermaanden. Over de middag zijn ze sowieso gesloten, dus hiermee dien je rekening te houden. Zomertijd loopt van 1 april tot 31 oktober; open van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u30; gesloten op dinsdag.
Voor alle toeristische info over Doornik kan je terecht in het Office de Tourisme of op Visit Tournai.

Gratis parkeren kan op de Esplanade du Conseil de l'Europe (Avenue des Frères Rimbaut). Tien minuten wandelen en je staat op de Grote Markt.

Vanaf oktober 2022 herstarten de voorstellingen van Pierke in Poppentheater Pedrolino. Alle info vind je hier: Pierke.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts