Buitenbeentje... Een prachtig fietsrondje door drie natuurgebieden

Jaren geleden ontdekten we in Helvoirt Hotel Guldenberg, een voormalig Jezuïtisch retraitehuis omgebouwd tot (seminarie)hotel. Je hoeft niet ver te zoeken waarom de religieuze orde hier in de jaren 1960 dit strakke, eenvoudige gebouw optrok; midden in het bos en ver weg van drukke wegen was het perfect om hun principes van "nature, silence, sommeil et soulage" uit te dragen. En ook al is er vandaag de dag geen jezuïet meer te bekennen, de hotelgasten worden nog steeds aangetrokken door de rust, de natuur en de inspirerende omgeving die je even op de pauzeknop doet drukken. De naam Guldenberg verwijst trouwens naar een heuvelrug in dit gebied waarvoor boeren een florijn moesten betalen om hun karren erover te laten trekken. Voor ons als rustzoekers is dit de perfecte uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten.


Vandaag staat ons een hele mooie fietstocht te wachten, een beetje een "best of". Doordat we hier al meerdere keren waren, weten we perfect wat de leukste stukjes zijn.



Onze eerste kilometers brengen ons naar Helvoirt, een charmant dorpje en een verplichte stop voor kunstliefhebbers. Je vindt hier immers verschillende gebouwen en plaatsen die herinneren aan de tijd dat de familie Van Gogh in Helvoirt verbleef: de pastorie waar de familie woonde, het kerkje waar de vader van Vincent predikte, het statige woonhuis van de tantes van de schilder en op het kerkhofje de graven van een oom en tante. Op een plein staat een standbeeld van de kunstschilder en iets verder kan je in het toeristisch informatiepunt terecht voor allerhande info (zou anders een beetje gek zijn mocht dat niet het geval zijn) over de Van Gogh-wandel- en fietsroutes. 



Als fan van het werk van Van Gogh laten ook wij ons vandaag - net zoals hij - graag inspireren door de schitterende natuur van deze regio. Na een tijdje fietsen in open landbouwlandschap komen we via een bosdreef terecht aan landgoed en kasteel Nemerlaer, een 14de-eeuws kasteel dat nog steeds bewoond wordt en waar je terecht kan voor een hapje en een drankje. Prachtige locatie, maar wij hebben andere plannen...



Voor we die ten uitvoer kunnen brengen, krijgen we eerst nog natuurtopper Kampina onder de wielen, een gevarieerd natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, dennenbossen en vele vennen. 
En dan één van de hoogtepunten van vandaag: tussen knooppunten 46 en 21 houden we halt bij het Jacobushof. Wij ontdekten dit boerderijterras tijdens één van onze vorige vakanties en voor ons is het een topper. Er zijn een paar tafeltjes binnen (waarvan eentje met een raam dat uitkijkt - of beter gezegd inkijkt - op de koeienstal), maar wij kiezen resoluut voor een tafeltje in één van de gezellige hoekjes midden in het groen. Kleine waarschuwing: de kippen en katten lopen hier vrij rond. Wij vinden dit een plus, maar anderen vinden dat misschien minder fijn. Waar iedereen het wel over eens is, is dat ze hier heerlijke appeltaart hebben. En nog veel ander lekkers.




Eenmaal aangesterkt fietsen we verder en komen terecht in de Oisterwijkse Bossen en Vennen, nog zo'n natuurparel die grotendeels eigendom is van Natuurmonumenten (de Nederlandse tegenhanger van Natuurpunt). We waren hier al in de verschillende seizoenen en dit unieke natuurgebied (met maar liefst 80 vennen) is het hele jaar door bijzonder en rustgevend. Het Groot Kolkven en het Voorste Goorven zijn twee van onze favorietjes en zeer fotogeniek. Onze buikjes zitten nog goed gevuld, anders hadden we nog een stop ingelast in het Groot Speijck, niet alleen een bezoekerscentrum, maar ook een gezellige plek om iets te eten of te drinken midden in het bos.



We peddelen verder, passeren voor de tweede keer vandaag landgoed Nemerlaer en rijden door het pittoreske dorp Haaren terug naar Helvoirt. We gaan echter nog voor een derde natuurklepper: de Loonse en Drunense Duinen, ook wel gekend als de "Brabantse Sahara". Het gebied is ruim 3.500 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Hier mag je je aan naald- en loofbossen, zandvlaktes en tot 24 meter hoge duinen verwachten. Het gaat om "levende" stuifduinen, een fenomeen dat vrij schaars is in Europa. In Vlaanderen is de Hoge Blekker in Koksijde een goed voorbeeld. Bijzonder is dat de temperatuurverschillen hier flink kunnen oplopen, net als in de echte Sahara; 's nachts zeer koud en overdag soms bloedheet. Het risico op een bosbrand is dan ook vrij groot. In 2018 was er zo'n verwoestende brand geweest toen wij een week later hier op weekend waren. Boven de grond was alles onder controle, maar het ondergrondse turf was nog aan het nasmeulen en werd nauwlettend in de gaten gehouden. Toen hebben we het Nationaal Park wijselijk even links laten liggen (zelfs letterlijk, want ons hotel ligt aan de oostelijke grens van het gebied. Vandaag is er gelukkig niets aan de hand en kunnen we de lekkere bosgeurtjes opsnuiven en de vreemde boomstronken in de hagelwitte zandzee bewonderen.




Ons dagje ronden we af met een pannenkoek in de buurt van de IJzeren Man, een voormalige zandwinningsput en vandaag de dag een populaire bestemming voor allerlei waterrecreatie. Geef toe, naar Noord-Brabant komen zonder een bezoekje aan een pannenkoekenrestaurant, dat zou zonde zijn.





Praktische info:
vertrek: ruime parking hotel Guldenberg, Helvoirt (gratis, ook voor niet-hotelgasten)
afstand: 70 km (waarvan ca 7 km onverhard) - lus - vlak 
mijn persoonlijke scores: algemeen 9/10 (halfbewolkt, 21°C, 4Bft) - stilte 9/10

Route op het fietsnetwerk Noord-Brabant
Knooppunten: aanlooproute - 83 - 78 - 26 - 15 - 28 - 29 - 2 - 1 - 82 - 89 - 88 - 45 - 87 - 46 - 21 - 9 - 90 - 22 - 85 - 79 - 13 - 18 - 17 - 77 - 88 - 89 - 82 - 80 - 81 - 44 - 26 - 78 - 77 - 76 - 35 - 34 - 73 - 30 - 83
De route is opgebouwd uit 3 lussen waardoor inkorten perfect mogelijk is.
De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals RouteYouRoute.nl of Nederland Fietsland Fietsrouteplanner.


Veel bankjes. Vrij veel horeca. 
De drie natuurgebieden worden (geheel of gedeeltelijk) beheerd door Natuurmonumenten. Voor achtergrondinfo of routes kan je op hun site terecht: Natuurmonumenten.
Voor meer info over de Brabantse Natuurpoort in de Oisterwijkse Bossen en Vennen kan je op de site van Groot Speijck terecht.
Wij logeerden al meermaals in het eenvoudige, maar prima hotel Guldenberg. Op deze fietsroute zijn er veel horecazaken waaronder De Twaalf Trappisten in het souterrain van kasteel Nemerlaer en het boerderijterras Jacobushof.

TIP: vermijd als het even kan op een zondag een wandeling of fietstocht in deze gebieden te maken. Of het zou moeten zijn dat jij - in tegenstelling tot ons - wel van drukte houdt.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts