Buitenbeentje... Sur le pont d'Avignon

Wie kent het wijsje niet... "Sur le pont d'Avignon, on y danse". En ook al zit dansen er voor mijn hubbie niet meteen in, we wilden toch die beroemde brug eens van dichterbij gaan bekijken.


Tijdens de voorbereidingen van onze "Tour de France" had ik contact opgenomen met het Office de Tourisme om de rolstoeltoegankelijkheid van bepaalde gebouwen te checken. Het eerste mailtje dat ik kreeg was verre van uitnodigend; kort samengevat: met een rolstoel moet je in Avignon niets komen zoeken. Ik had het stadsbezoek al bijna afgeschreven toen ik een tweede mailtje kreeg van de hoofdverantwoordelijke van de toeristische dienst: "De medewerkster heeft u totaal verkeerde info gegeven, onze stad is - mits beperkingen - perfect toegankelijk voor rolstoelgebruikers." Er volgde nog een derde mail met uitleg én een gids met alle musea en aangepaste wandelroutes. Dat zette Avignon dus weer op ons lijstje.




Het verkeer in de stad is vrij hectisch, maar daar is een perfecte oplossing voor: net buiten de stad is er een vrij grote P+R. Daar kan je je auto gratis parkeren en brengt een - eveneens gratis - pendelbus je tot aan de stadspoort. Er zijn trouwens plannen om de hele parking te overdekken en er zonnepanelen op te installeren. Puik initiatief!




Veel volk is er nog niet op de been als wij de stad binnenwandelen via de Porte de l'Oulle. Voor we aan onze stadswandeling beginnen, willen we eerst nog een museum meepikken: Musée Calvet. Jammer genoeg staan we voor een gesloten - maar hele mooie - toegangspoort. Blijkbaar een foutje in de gids. Dan maar het alternatief Musée Lapidaire, ondergebracht in de voormalige kapel van een jezuiëtencollege. Hier wordt de archeologische collectie van Musée Calvet tentoongesteld. Het is geen groot museum, maar je vind er een prachtige collectie Grieks-Romeinse beelden, bas-reliëfs, sarcofagen en maskers. 






Dan gaan we op dwaaltocht. De Rue de la République (de belangrijkste winkelstraat voor hen die in de grote ketens willen shoppen) brengt ons naar de Place de l'Horloge, een groot plein met platanen en gezellige terrassen. Hier begint het oude Avignon. Nog wat verder: Place du Palais-des-Papes met - je raadt het al - het Palais des Papes, het grootste gotische bouwwerk uit de middeleeuwen dat in Europa te vinden is. Op de schoolbanken leerden we dat de kerkgeschiedenis ook niet altijd rozegeur en manenschijn was. Je had tijdens bepaalde periodes pausen en tegenpausen. In 1309 werd Avignon de verblijfplaats van de pausen tijdens hun ballingschap uit Rome. Ze bouwden hun "paleisje" van 15.000 m2 op een uitstekende rots boven de Rhône. Hun strategische plek kon echter niet beletten dat het paleis meerdere keren belegerd werd. Na ruim honderd jaar verlieten de pausen de stad en het paleis raakte in verval. Napoleon gebruikte het tijdens zijn bewind als kazerne en gevangenis. Sinds begin van de 20ste eeuw heeft het zijn huidige functie, die van museum. Niet dat wij het kunnen bezoeken, want begrijpen wie begrijpen kan, het is niet rolstoeltoegankelijk. Werelderfgoed of niet, er is hier nog flink wat werk aan de winkel.



Op hetzelfde plein ligt het Petit Palais, een 14de-eeuws bisschoppelijk paleis, nu een museum met een schitterende collectie Italiaanse schilderijen uit de 13de-16de eeuw, de zogenaamde Campana-collectie. Hier is alleen de benedenverdieping toegankelijk, dus ook deze - al dan niet pauselijke - kelk laten we aan ons voorbijgaan.




Ernaast ligt een poort die toegang geeft tot de Rocher des Doms. Aangezien de weg best wel steil is, ga ik alleen naar boven. Het uitzicht vanop de terrassen is echter zo magnifiek, dat mijn hubbie ook naar boven hobbelt... en ik er met de rolstoel achteraan. Van hieruit zie je niet alleen de Rhône en de Pont Saint-Bénézet (beter gekend als de Pont d'Avignon), maar ook Villeneuve-lès-Avignon, de Mont Ventoux, de Alpilles, het Plateau de Vaucluse, de Luberon en de grillige rotsformaties van de Dentelles de Montmirail. Midden in de tuin ligt een kiosk met een schaduwrijk terras... tijd voor een pauze!
Onderaan de rots ligt de "halte" van de veerdienst die je gratis naar de overkant, Île de la Barthelasse, een riviereiland in de Rhône en de groene long van de stad, brengt. Het veerpont vaart voorbij de Pont Saint-Bénézet, wat je meteen een ander perspectief geeft op de brug en de stad. 





Eenmaal terug beneden zoeken we de wirwar van kleine straatjes achter het paleis op. Het ene is al schilderachtiger dan het andere en overal is wel iets te zien: 17de- en 18de- eeuwse herenhuizen, leuke winkeltjes, gezellige terrasjes, uitbundig gedecoreerde gevels, ... Bovendien zijn de straatjes autovrij en zo vlak als een biljartlaken wat het rolstoelwandelen een pak aangenamer maakt.





Zo komen we bij de Marché des Halles, de overdekte markt van de stad. In al mijn enthousiasme om Avignon te ontdekken, ben ik helemaal de tijd uit het oog verloren. Resultaat: ook hier staan we voor een gesloten deur. Als foodie ben ik wel even teleurgesteld, maar gelukkig valt er veel te ontdekken in de kleine winkeltjes.





De stad van de pausen is een must voor al wie deze regio bezoekt. Weet wel dat je je hier aan de nodige toeristendrukte mag verwachten, al valt dat vandaag (17 mei) nogal mee. In juli wordt het nog wat drukker, want dan is er het "Festival van Avignon": meer dan 1000 theatervoorstellingen, jongleurs, acrobaten, straattheater, ... Rond de Place de l'Horloge zie je her en der op de gevels schilderijen die naar het festival verwijzen.




Uiteraard kan je op één dag niet alles gezien hebben, maar voor een kennismaking kom je al een heel eind. Wanneer de temperaturen binnen de stadsmuren beginnen op te lopen, houden wij het voor bekeken. Avignon is een warme stad, letterlijk en figuurlijk! 


Praktische info:
Alle toeristische info vind je op Avignon Tourisme.
Avignon is groot en klein tegelijk, vooraf je stadswandeling uitstippelen loont de moeite (zeker als je met een rolstoel onderweg bent). 
Marché Les Halles: geopend van dinsdag tot zondag van 6u tot 14u (maandag gesloten).
Bac du Rocher des Doms: gratis veerdienst - 7/7 - iedere 15 min afvaart van 10u-12u15 en 14u-18u15.
P+R Island Relay Piot (Route de l'Islan): gratis en bewaakte parking buiten de stadsmuren - gratis pendelbus tot aan de stadspoorten.
Er zijn ook mogelijkheden om een rondvaart van een uur te maken op de Rhône (vaart voorbij Pont d'Avignon, Palais des Papes, Rocher des Doms, Pont Eiffel, Île de la Barthelasse, Île Piot, Villeneuve-lès-Avignon, Tour Philippe le Bel) of per toeristentreintje of per City Tour-bus. Alle info in het Office de Tourisme (41 Cours Jean Jaurés, Avignon) of via de site Avignon Tourisme.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts