Het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld... getest én goedgekeurd!
Het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld is er eentje op maat van de rustzoeker. Vooral het eigenlijke natuurgebied van zo'n 355 hectare groot is een traktatie voor al je zintuigen en niet in het minst voor je oren.
Uiteraard is het niet de eerste keer dat ik hier de benen kom strekken, maar het is ondertussen toch al weer een tijdje geleden. Het nieuwe knooppuntennetwerk is het perfecte excuus om nog eens tot in Zedelgem te tuffen. Thuis heb ik mijn huiswerk al gemaakt, dus vanop de parking kan ik meteen aan de wandeling beginnen.
De eerste knooppunten brengen me langs de rand van het stiltegebied. Dit deel van het vroegere militaire domein is niet toegankelijk waardoor de natuur volop kansen krijgt. De afrastering herinnert nog aan dit stuk geschiedenis.
Tijdens WOI besloten de Duitsers hier een munitiedepot aan te leggen. Een trein- en tramstation was er al, de bossen werden gerooid om een vliegveld aan te leggen. Het gerooide hout werd tot houtskool verwerkt voor de veldkeukens aan het front of diende als bouwmateriaal voor de loopgraven. In het landschap zie je nog duidelijk de resten van de merloenen, de aarden omwallingen die rond een munitiedepot werden aangelegd om bij een eventuele ontploffing de schade te beperken.
De typische afrastering herinnert aan het militair verleden. |
Na de oorlog werd het munitiedepot verder gebruikt door het Belgische leger... waardoor in 1940 de Duitsers enkel maar hun intrek moesten nemen. Tijdens hun aftocht bij de bevrijding deden ze een groot deel van de munitie ontploffen, maar gelukkig zonder al te grote schade voor de omgeving.
Hotel Zedelgem |
Daarmee was de militaire kous echter nog niet af. Eind 1940/begin 1945 gebruikten de Britten de resterende depotgebouwen om er krijgsgevangenen in onder te brengen. De voornamelijk uit de Baltische staten afkomstige gevangenen vonden een onderkomen in "Hotel Zedelgem".
Restanten van de merloenen |
Wie net zoals ik even een kijkje gaat nemen in de Waterhut, komt voorbij het voormalige kamp. Dit kan je trouwens met een gids gaan bezoeken. Later dit jaar zou één van de gebouwen als onthaalpoort opengesteld worden. Nog een reden om eens terug te komen.
Doorkijkje vanuit de Waterhut |
De bosdreven wisselen af met open akkerlandschap, net zoals ik het graag heb. De volledige route is onverhard en de ondergrond wisselt af tussen aarde, gras en grint. Wat bankjes hier en daar om van al dat moois te genieten maken het helemaal af.
Tijdens mijn wandeling zie ik ook restanten van een nog ouder verleden. Dit gebied was in de middelleeuwen eigendom van het Sint-Janshospitaal van Brugge. Zij verpachtten de weiden en deden aan bosontginning. Een beetje hetzelfde verhaal als wat er zich afspeelde in bijvoorbeeld het Provinciaal Domein Het Leen in Eeklo of het Drongengoed in Maldegem.
Die restanten dus... Dat zijn rabatten. Ook al zijn we in West-Vlaanderen, dit heeft niets met koopjes te maken, maar alles met bosbouw. In natte of moerassige gebieden werd een systeem toegepast waarbij men greppels groef en met de aarde een ophoging tussen de greppels maakte. Op deze droge opgehoogde stroken werden dan bomen aangeplant. Dat is hier nog duidelijk zichtbaar, ook al beginnen de rabatten meer en meer te verzanden.
Of hoe je al wandelend ook een beter inzicht krijgt in onze vaderlandse geschiedenis.
Vanop de Heidetoren kan je uitkijken over het stiltegebied. |
Sporen van een middeleeuws verleden: rabatten. |
Geïnteresseerd in geschiedenis of niet, Vloethemveld is een zalige plek om te onthaasten. Waar wacht je nog op?
Praktische info:
vertrek: parking Vloethemveld - Diksmuidse Heirweg 6 - 8210 Zedelgem (gratis - 50-tal plaatsen)
afstand: 9 km (100% onverhard) - lus - vlak
mijn persoonlijke scores: algemeen 9/10 (zonnig, 14°C, 4Bft) - stilte 9/10
Route op het wandelnetwerk "Vloethemveld".
Knooppunten: 1 - 2 -3 - 4 - Waterhut - 5 - 6 - 7 - 8 - 29 - 28 - 27 - 26 - 11 - 2 - 1
Veel bankjes. Geen horeca.
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals Wandelknooppunt of Routen wandelplanner.
© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.
Reacties
Een reactie posten