Buitenbeentje... Ongestoord fietsplezier op Goeree-Overflakkee

De morgenstond heeft goud in de mond... Nog voor het ontbijt maak ik een wandeling in het natuurgebied Kabbelaarsbank. Daarvoor hoef ik niet eens ver te lopen, want het ligt quasi in de achtertuin van het bungalowpark waar we een huisje hebben gehuurd. Bij de bouw van de Brouwersdam werd een deel van de Kabbelaarsbank gebruikt als werkeiland. Eenmaal de afsluiting tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer (het grootste zoutwatermeer van West-Europa) een feit, werd het (deels) omgevormd tot een gevarieerd natuurgebied. Het is perfect voor een uurtje wandelen door het bos, de duinen en langs kreken. Hier en daar heb je een doorkijkje op het meer, wat dan weer mooie plaatjes oplevert.



Na een stevig ontbijt maken we ons klaar voor onze fietstocht van vandaag. Die staat grotendeels in het teken van een ander natuurgebied, de Duinen van Goeree. Deze vormen één van de grootste aaneengesloten duinlandschappen van Zuid-Holland. Bijna 1300 hectare... dat kan tellen. Al fietsend verkennen we slikken, schorren, kreken, duinvalleien, graslanden en bos. Ook het strand is nooit ver weg. Op de site van Natuurmonumenten (de Nederlandse tegenhanger van Natuurpunt) kan je naast meer info over dit gebied, ook wandel- en fietsroutes terugvinden. 


In de Duinen van Goeree leven veel bedreigde diersoorten en het heeft dan ook het Natura 2000-label. Op die manier tracht men de bijzondere habitat en unieke fauna en flora verder te beschermen. Grenzend aan de Duinen van Goeree vind je net voor de kust nog meer Natura 2000-gebied: de Voordelta, het ondiepe kustgedeelte voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta. Wie een verrekijker heeft, spot onder andere diverse steltlopers, visdiefjes en zeehonden. Om een bruinvis te spotten zal je echter het water op moeten.


Een echte blikvanger in de duinen is de vuurtoren Westhoofd. Nadat de Oude Westhoofd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers met explosieven werd vernietigd, herbouwde men op dezelfde plek in 1947 de Nieuwe Westhoofd. Sinds 1950 is de 52 meterhoge vuurtoren actief en - erkend als Rijksmonument - trekt hij heel wat kijklustigen. Je kan er ook niet naast kijken, zoals hij daar in zijn rode jasje staat te pronken.


Iets voorbij de Kwade Hoek is ons keerpunt. Dit natuurgebied maakt deel uit van de Duinen van Goeree en was één van de eerste beheersprojecten van Natuurmonumenten. De naam verwijst naar de verraderlijke stroming en zandbanken waarop menig schip is vergaan. Erosie en de aanwezigheid van de Haringvlietdam zorgen ervoor dat Nederland hier iedere dag nog een beetje groter wordt. Het is een favoriete plek voor vogelspotters: tureluren, grutto's, kievieten, kluten, scholeksters, lepelaars, reigers,... het zijn maar een paar soorten die je hier kan aantreffen.





Aangezien er een vrij stevige wind staat, besluiten we "binneneilands" terug te keren. Ook al hebben we e-bikes, op de dijk tegen de wind in fietsen bij windkracht vijf tot zes is 's winters niet écht fijn. Dat geeft ons meteen de kans even kennis te maken met het stadje Goedereede, wat zoveel betekent als "veilige haven". De hoogtijdagen als haven zijn echter al lang voorbij en nu is het letterlijk verzand tot een landbouwgemeente. Onze "toegangspoort" tot Goedereede is een prachtig fietspad langs het kanaal dat gegraven werd omdat het stadje door verzanding steeds verder van zee kwam te liggen. 



Wanneer we op de Markt aankomen, voelen we meteen: dit is een topper. Mooie huizen, nauwe gezellige straatjes en een kerktoren om u tegen te zeggen (hij heeft dan ook als lichtbaken voor de scheepvaart dienst gedaan). Als kers op de taart staat aan de rand van het stadje de van 1791 daterende windmolen De Windvang. Jammer genoeg te koud en te winderig om een terrasje te doen, dus doorfietsen dan maar...



Na wat kilometers door de uitgestrekte polders komen we aan in Ouddorp, zoals de naam doet vermoeden, waarschijnlijk de oudst bewoonde plaats van het eiland. Rondom de kerk zijn er veel winkeltjes en horecagelegenheden. Ouddorp is dan ook het toeristisch centrum en dé badplaats van Goeree-Overflakkee. Vanuit het dorp sta je in een mum van tijd op het strand. En met 18 kilometer strand kan je al eens uitpakken. Na een korte verkenning (noodzakelijkerwijze per fiets... voetletsel, weet je nog)) zetten we koers naar de Brouwersdam. Ook al hebben we wind op kop, de laatste vijf kilometer zijn toch plezant. Hoog en droog boven op de dam, met aan de ene kant zicht op het Grevelingenmeer en aan de andere kant op de Noordzee, je zou van minder vrolijk worden.




Als afsluiter van deze mooie dag fietsen we nog even door de jachthaven. Want bootjes kijken, dat gaat nooit vervelen.


Praktische info:
vertrek: Port Zélande/Brouwersdam, Ouddorp
afstand: 42 km - lus - vlak
mijn persoonlijke scores: algemeen 9/10 (zonnig, 5°C, 5Bft) - stilte 9/10

Route op het fietsnetwerk "Zuid-Holland".
Knooppunten: (84) - 51 - 69 - 54 - 55 - 63 - 62 - 61 - 68 - 67 - 56 - 57 - 53 - 70 - 52 - 51 - (84)
De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals  RouteYou of Nederland Fietsland Routeplanner.

Veel bankjes. Horeca in Goedereede, Ouddorp en onderweg (strandpaviljoenen). 

Wil je weten wat er allemaal op eiland Goeree-Overflakkee te beleven valt? Neem dan een kijkje op de site Visit Goeree-Overflakkee.
Naast een routeplanner vind je op Nederland Fietsland heel wat kant-en-klare routes op het knooppuntennetwerk of de LF-routes.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts