Flirten met de provinciegrens
Mijn schoonmama is jarig, dus gaan we het aangename aan het aangename koppelen: een bezoekje aan de jarige én vooraf een fietstochtje om alvast een hongertje te krijgen. Naast onze fietstassen zit er immers ook taart in onze kofferbak 😄
Eén van de leuke stops vandaag: het kasteeldomein Wissekerke |
Aangezien het geen goed idee is om die traktatie een hele dag in een warme auto achter te laten, besluiten we om van bij het feestvarken thuis te vertrekken... Dan kunnen zij al een beetje watertanden tot wij terug zijn. Meestal kiezen we hier (zijnde Sint-Niklaas, de geboortestad van mijn hubbie) voor een route in de noordelijke groene gemeentes zoals Stekene en Sint-Gillis-Waas, maar deze keer gaan we de grens van Oost-Vlaanderen opzoeken en gaan we richting Kruibeke.
Fort van Haasdonk |
Bon, en route! De eerste kilometers gaan langs drukke banen. Bah... Na een hobbelige rit over kinderkopjes bereiken we eindelijk een kleine oase van rust: het Fort van Haasdonk. Het maakt deel uit van de fortengordel die begin 20ste eeuw rond Antwerpen werd gebouwd. De twee wereldoorlogen richtten weinig schade aan, maar sinds de militaire basis in de jaren '50 verhuisde naar Westakkers, kwam het in verval en het is niet toegankelijk. Sinds 2002 is het erkend als natuurmonument: het behoort tot één van de belangrijkste overwinteringsgebieden voor vleermuizen in Vlaanderen.
Niet veel verder moeten we de E17 over... de brug is echter in herstelling en we moeten zo'n 5 kilometer omrijden. Ook al zijn de wegen rustig, het geraas van de autostrade blijft (langer dan voorzien) onze metgezel. Naarmate we Bazel naderen, keert ook de stilte terug. We houden even halt in het kasteeldomein Wissekerke, een trekpleister in deze regio. Het is een sprookjesachtige waterburcht en het onderging in de loop der eeuwen ingrijpende veranderingen. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot in de 10de eeuw, maar de oudste restanten dateren van de 15de eeuw. Het is eigendom van de gemeente Kruibeke die het openstelt/verhuurt voor allerhande culturele activiteiten.
Dan volgt het mooiste stukje van de rit: langs de Schelde door de polders en op de dijken van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Hier kan je volop genieten van een gevarieerd landschap van slikken en schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied.
Wie Schelde zegt, zegt industrie. Nooit veraf... |
Jammer, maar we moeten terug richting E17... En je gelooft het niet, ook de tweede brug ligt onderbroken. Nog een omwegje van zo'n 5 kilometer. Om ons te troosten, treffen we op de route nog een pareltje aan: het Hof van Saksen, eigendom van de gemeente Beveren en één van de schaarse parkbossen in het Land van Waas. Het pronkstuk van dit park is het 18de-eeuwse kasteel, dat net als de kasteelhoeve en de orangerie in zijn oude glorie werd hersteld. Naast de mooie gebouwen kan je je hier ook uitleven in een arboretum, een natuurtuin, een boomgaard of een wandeling gaan maken in de beekvallei.
Hof van Saksen |
Het laatste stuk van de route loopt langs de spoorweg, de fietssnelweg van Antwerpen naar Gent. Net als mijn fietsgenoot zijn stal begint te ruiken, moeten we het pad af... Dat had hij niet verwacht. Om dan ook nog eens paadjes te ontdekken die hij helemaal niet kende. Of hoe een mens het niet altijd ver moet gaan zoeken om iets nieuws te ontdekken...
Niet veel later zijn we net op tijd voor de koffie. De volgende keer zoeken we toch maar weer de noordelijke gemeentes op. Een paar leuke stops en stukjes natuurschoon, maar véél te druk voor rustzoekers zoals wij... Gelukkig is er taart 😄
Praktische info:
vertrek: parking Provinciaal Domein De Ster, Sint-Niklaas (parking Vossekotstraat 1.800 plaatsen / parking Lange Rekstraat 220 plaatsen, beide gratis)
afstand: 44 km (+ 10 extra bij omleiding) - vlak - lus
mijn persoonlijke scores: 6,5/10 (zonnig, 24°C, 3Bft) - stilte 6/10
Route op de netwerken "Waasland" en "Scheldeland".
Knooppunten: 96 - 95 - 98 - 97 - 73 - 72 - 71 - 54 - 53 - 49 - 48 - 67 - 9 - 4 - 3 - 77 - 78 - 79 - 96
Vrij veel bankjes. Horeca onderweg.
De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt altijd een routeplanner zoals bijvoorbeeld Routen Fietsplanner.
© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.
Reacties
Een reactie posten