De groene long van provinciaal domein Puyenbroeck

Vorige week besloot mijn aloude rugprobleem nog eens op te spelen... Het hooi en de vork, een bekend verhaal. Dus na een paar dagen herstel staat vandaag weer een wandeling op de agenda. Wel eentje waarvan ik - indien nodig - de afstand met de helft kan inkorten. 
We gaan van start op parking 2 van het Provinciaal Domein Puyenbroeck. Ondanks de grijze wolken en de frisse temperaturen is het een drukte van jewelste. Blijkt dat in de sporthal het vaccinatiecentrum gevestigd is. Tja, een mens kan niet alles checken. Maar de parking is meer dan groot genoeg voor ons allemaal.


Van knooppunt 2 maken we een doorsteek naar knooppunt 6 via de Lichtstraat. Een gemiste kans bij het uitwerken van dit recente wandelnetwerk, want dit geeft toch weer meer/andere mogelijkheden. Verwacht bij die Lichtstraat trouwens geen "echte" straat; het is één van de vele wandelgangen door het Torregoedbos. Dit bos was ooit eigendom van de armenzorg van de Gentse Sint-Niklaasparochie en behoorde bij het Torregoed, een 13de-eeuwse omwalde pachthoeve van de Gentse Sint-Pietersabdij. Die stropkes vind je echt overal 😉 Wat verder ligt de Bosdamvijver. Die ontstond door zandwinning, maar is nu een favoriet plekje van veel vissers.


Het Torregoedbos sluit naadloos aan op het Siesmeersbos, die andere groene long van Domein Puyenbroeck. Op een van de paden stuiten we op een raar fenomeen. Vele struiken zijn omgetoverd in spookachtige skeletten en hangen vol webben met daarin clusters rupsen. Van de takken lopen spindraden naar beneden waarlangs de rupsen naar beneden kruipen, soms over elkaar heen. Hier en daar is zelfs sprake van filevorming 😄 Bij sommige bomen is het zo erg dat die draden bijna een gordijn vormen. Daar wil ik het fijne van weten. Een handig hulpmiddel is de app Obsidentify van Natuurpunt. Je neemt een foto en één klik verder weet je al om welk beestje of plantje het gaat. Enige voorwaardes zijn dat het om een duidelijke foto moet gaan en dat het in de database zit. Dat laatste is niet echt een probleem, want er zitten meer dan 22.000 wilde dieren en planten in. Je kan op deze manier jouw waarneming registreren (anoniem) zodat je op die manier meehelpt een en ander in kaart te brengen.
Hier gaat het dus om de rupsen van de kardinaalsmutsstippelmot... Een hele mond vol. Deze rupsen leven van mei tot juni in spinsels die soms een hele kardinaalsmutsstruik kunnen bedekken. Ze eten de struik ook helemaal kaal, maar blijkbaar zonder blijvende schade, want na enkele weken zou de struik terug uitlopen. Het is te hopen, want anders is hier de ravage niet te overzien. We blijven nog even gefascineerd naar deze vlinders in spe (hele mooie trouwens, je moet maar eens googelen) kijken en zetten dan ons tocht verder.



Een hele tijd lopen we naast de Zuidlede, het riviertje dat de Durme met de Moervaart verbindt en die voor een groot deel door het domein stroomt. In vroegere tijden werd de Zuidlede druk bevaren en werd ze gebruikt om turf te vervoeren, maar ook kolen, bier, mest en bouwmaterialen. Vandaag beperkt zich het waterverkeer tot kano's en kajaks. Op een warme dag moet dat zalig zijn om te doen.


We wandelen nog een klein stukje door het Levend Erfgoedpark. Dit 22 hectare grote dierenpark is de thuis van een uitgebreide verzameling oude rassen van boerderijdieren. Deze rassen uit grootouders tijd werden verdrongen door productievere soorten en met dit project wil men dit stukje erfgoed bewaren en in de belangstelling brengen.



Mooie dreefjes brengen ons nog voorbij de uitkijktoren aan de Slingervijver. Het kind én het nieuwsgierig aagje in mij wil daar absoluut op... om eenmaal boven vast te stellen dat de toren met zijn 15 meter eigenlijk niet hoog genoeg is om ver boven de boomtoppen te kunnen uitkijken. Toch best leuk om zo eens vanuit een ander perspectief naar een vijver te kijken. Deze toren blijkt voor ons trouwens nog een nostalgisch kantje te hebben ook. Het is immers een gerecupereerde en omgebouwde brandtrap afkomstig van onze vroegere hogeschool aan de Henleykaai in Gent. 




Niet veel verder is het uit met de wandelpret voor vandaag. En die rug... die heeft geen enkele keer van zich laten horen 🙏


Vertrek : parking 2 Provinciaal Domein Puyenbroek, Puidonkdreef, Wachtebeke (gratis - paar honderd plaatsen)
Afstand : ca 9 km (waarvan 80% onverhard en 100% verkeersvrij) - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 8,5/10 (bewolkt, 14°C, 3 Bft) - stilte 8,5/10

Route op het wandelnetwerk "Moervaartvallei".
Knooppunten : van 2 via Lichtstraat naar 6 - 7 - 14 - 15 - 16 - 13 - 12 - 8 - 9 - 2
Veel bankjes. Horeca in het domein.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Wandelknooppunt.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts