Op pad met Titus het waterdraakje

Over het nut van sociale media zijn de meningen nogal verdeeld. Persoonlijk heb ik al veel inspiratie gevonden bij andere wandelaars die via hun blog, Facebook of Instagram hun ervaringen delen. Deze keer werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld door een berichtje over wandelen in Wetteren.
Wetteren kende ik alleen (tot nu toe) als toegangspoort tot de Kalkense Meersen of het natuurgebied de Warandeduinen. Wist ik veel dat er nog veel meer te ontdekken valt... Bewegwijzerde wandelroutes bijvoorbeeld of een fantastisch netwerk aan trage wegen.


Wij gaan voor het Kamsalamanderpad en na wat speuren langs de Smetledesteenweg zien we het bruine verkeersbord met Paelepelbos erop. De wandelpret kan beginnen.
Er vertrekt hier blijkbaar ook nog een andere route: de Vierbossenwandeling. Zo te zien lopen ze de eerste kilometers gelijk op, dus we zien onderweg wel welk pijltje we uiteindelijk zullen blijven volgen.


Na een kort aanloopje belanden we in het jonge Paelepelbos, thuis van de kamsalamander. Onderweg spotten we een paar infopanelen, waar op ludieke wijze meer uitleg gegeven wordt over dit bijzondere diertje, die ze - wellicht om het jonge volkje ook enthousiast te krijgen - Titus hebben gedoopt. Het iets minder jonge volkje vindt het anders ook wel interessant.


Zo komen we te weten dat de Latijnse naam van deze grootste inheemse watersalamander Triturus cristatus is... Geef toe, Titus bekt toch net iets lekkerder. Omdat de mannetjes in de paartijd een hoge, gekartelde rugkam krijgen, hebben ze wel iets weg van een draakje. 
Ze voelen zich thuis in een gebied met een dicht netwerk van poelen met daarrond struikgewas, vermolmde boomstronken, steen- en houtstapels en open bos.


Wat lezen we nog? Titus is een zogenaamde "paraplusoort". Een wat? Tal van andere dieren en planten profiteren mee van de beschermende maatregels die genomen worden voor het behoud van deze soort. Onder zijn paraplu gedijen ook waterjuffers, andere amfibieën, torren en eenden.
Die beschermende maatregels zijn wel nodig ook, want Titus is op de Rode Lijst verzeild geraakt. Hij staat in de catagorie "kwetsbaar" aangezien de voorbije decennia de populatie er flink op achteruit gegaan is.


Ze zijn dus zeldzaam en de kans dat je er eentje kan spotten, is eerder klein. Wil je toch een poging doen, ga dan op zoek naar een watersalamander van zo'n 18 centimeter groot met zwarte vlekken op de rug, witte spikkeltjes op de flanken en een geeloranje buik met zwarte vlekken. Of hoe ze toch vrij opvallend door het leven gaan.
In dit jonge bos kom je echter ook als vogelliefhebber aan je trekken. Om maar een paar soorten te noemen: bosuil, buizerd, torenvalk, tuinfluiter en tjiftjaf. En de plantentelling leverde bijna 200 verschillende soorten op. Niet slecht voor een gebied in volle ontwikkeling.


Bon, lang genoeg gepraat over het Paelepelbos en zijn bewoners. Hoogste tijd om verder te stappen! Landelijke weggetjes en veldpaadjes brengen ons naar de Vallei van de Serskampse Beek. Ook dit natuurgebied heeft een plaatsje in het Europees Natura 2000-netwerk van beschermde natuur. Ik had me laten vertellen dat er hier een vijftal zeboes rondlopen (je weet wel, die runderen met een bultrug die we ook wel kennen als de heilige koeien van India), maar die zijn nergens te bespeuren. Maar wat we wel te zien krijgen, is een lang en buitengewoon knuppelpad. Dat brengt toch een tikje avontuur in deze wandeling.


Nog wat verder komen we in de Oud-Smetleedse Bossen. Een deel van het bos is nog privébezit, maar wat we te zien krijgen, is mooi. Her en der spotten we nog wat boshyacinten en de boskapel Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Vrede maakt het helemaal af.


Langzaam maar zeker loopt de wandeling ten einde. Jammer dat het laatste stukje langs de hoofdweg loopt, maar gelukkig is er vandaag weinig verkeer. En het kan sowieso onze indruk niet veranderen: dit is een verrassend stukje mooi Vlaanderen!


Vertrek : Smetledesteenweg ter hoogte van de ingang van het Paelepelbos (gratis parkeren langs de baan)
Afstand : 7,5 km - lus - vlak 
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 8/10 (half bewolkt, 15°C, 3 Bft) - stilte 8,5/10

De route werd uitgepijld door Toerisme Wetteren en je kan ze dowloaden via volgende link:
Toerisme Wetteren - Kamsalamanderpad (witte pijl op groene achtergrond)
Zowat 2/3 van het Kamsalamanderpad loopt gelijk op met de Vierbossenwandeling van 11 km. Deze kan je terugvinden op Toerisme Wetteren - Vierbossenwandeling. Ter plaatse volg je dan de witte pijl op de rode ondergrond.
Paar bankjes. Geen horeca.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts