Wandelgenot in Beverhoutsveld
Natuurgebied, stiltegebied en landbouwgebied in één: dat is Beverhoutsveld.
Het bestaat uit ruim 480 hectare akker- en weiland, grond die sinds de 13de eeuw voor eeuwig in bruikleen is gegeven aan de omwonenden. Tot op vandaag gelden er strenge regels om de grond toe te wijzen aan de landbouwers. En voor iemand het in zijn of haar hoofd haalt hier een villa neer te poten... dit gebied kan nooit woonzone worden.
Toch uitzonderlijk anno 2021, dus na wat speurwerk blijkt dat we dit te danken hebben aan een zekere Vrouwe van Beveren. Aan de rand van het Beverhoutsveld staat het Blauw Kasteel, een omwalde historische hofstede. Deze was in de 13de eeuw eigendom van deze Vrouwe van Beveren. Zij was op jonge leeftijd wees geworden, maar wel erfgename van een groot fortuin. Een verarmde tak van de familie ontfermde zich over haar om zo haar bezittingen in handen te krijgen. Om te vermijden dat ze alsnog hun rijkdom zouden kwijtraken, lieten ze het meisje onvruchtbaar maken.
Jaren later komt de jonkvrouwe echter de waarheid te weten en om wraak te nemen op haar familie, laat ze in haar testament opnemen dat het Beverhoutsveld voor de eeuwigheid geschonken werd aan de omwonenden: iedereen wiens eigendom paalde aan de grond, mocht er zijn vee laten grazen.
Jaren later komt de jonkvrouwe echter de waarheid te weten en om wraak te nemen op haar familie, laat ze in haar testament opnemen dat het Beverhoutsveld voor de eeuwigheid geschonken werd aan de omwonenden: iedereen wiens eigendom paalde aan de grond, mocht er zijn vee laten grazen.
Bij het bedenken van de namen is men best wel creatief geweest. |
Tot zover de legende van de oorsprong. Over de naam is er minder onzekerheid, die dankt het gebied aan het beverhout of de ratelpopulier, een inheemse wilde boomsoort die in heidevelden groeit.
Duivenonderonsje... helemaal volgens de huidige coronamaatregels 😄 |
Voor 1850 was dit immers heidegebied waar enkel vee graasde. Sinds dan werd het systematisch ontgonnen tot akkerland en dit gaf het gebied een typisch percelen- en wegenpatroon in dambordmodel. De dreven - met soms wel heel originele namen - zijn nog goed herkenbaar en zijn zalig om in te wandelen. De ene keer krijg je aarde onder je voeten, dan weer kasseien of grint.
We genieten van het open landschap en de ontluikende natuur. We ontdekken op een veld een paar bijenkasten waar het een en al bedrijvigheid is. Ook is er hier en daar al een boer druk doende zijn akker voor te bereiden op het nieuwe plantseizoen. Je kan hier niet anders dan je hoofd helemaal leegmaken en zen worden.
Dit is een wandeling waar je geen spectaculaire extra's moet verwachten. Wat ons echter betreft, is het Beverhoutsveld echter zelf al buitengewoon op zich... Ideaal voor een ontspannende wandeling. Doen!
Vertrek : parking ter hoogte van Beekstraat 111, Oedelem (gratis - 15-tal plaatsen)
Afstand : 9,8 km (waarvan 9 km onverhard) - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 8,5/10 (half bewolkt, 12°C, 3 Bft) - stilte 8/10
Route op het wandelnetwerk "Velden en Meersen".
Knooppunten : via Rokersdreef naar 74 - 75 - 76 - 77 - 83 - 84 - 85 - 74 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - via Molendreef terug naar parking
Route BouncingKateWalks op RouteYou: route Beverhoutsveld.
Geen bankjes. Horeca onderweg (De Zotte Mutse).
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update.
Check voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Wandelknooppunt.
© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.
Reacties
Een reactie posten