Op de fiets door het Land van Rode

Eerst en vooral wens ik mij bij voorbaat te verontschuldigen bij de vele fietsfans van de Vlaamse Ardennen. Wat volgt, is mijn persoonlijke ervaring 😊

De Kleppemolen in Balegem, vakkundig gerestaureerd en maalvaardig

Niet al te ver van huis (wat voor ons betekent in een straal van 30 kilometer) zijn de bewegwijzerde fietsroutes niet al te dik meer gezaaid. Meer en meer moeten ze plaats ruimen voor de bekende (en door ons geliefde) knooppunten. Vandaag willen we er toch nog eentje meepikken: de Rodelandroute - lus 2.

De Sint-Bonifatiuskerk

Aan de kerk van Munte pikken we in op de route. De naam van het dorp is een verbastering van het Romaanse "Montem", wat verwijst naar de "berg" waarop het dorp gebouwd werd. Ze waren blijkbaar niet veel gewoon in die tijd, want om dit nu als berg te klasseren... Maar het zet wel de toon van vandaag: we mogen ons verwachten aan een glooiend traject.

De kerk is open en is echt wel een bezoekje waard. Het is niet alleen een stil plekje, maar het is ook een soort van museum. Een deel van de "tentoonstelling" gaat over Marc Sleen, jawel, de bekende striptekenaar en broer van de laatste pastoor van Munte.

De geestelijke vader van Nero & Co

De eerste kilometers gaat alles prima. We volgen rustige landwegen en we krijgen een paar mooie vergezichten te zien. Maar net als ik enthousiast begin te worden, verandert de omgeving. We rijden van de ene dorpskern naar de andere en niet altijd over de meest rustige baantjes. 

Plompverloren in het landschap, een bunker uit WOII

Op weg naar het eerste dorp in de rij, Moortsele, bespeuren we overal versterkte bunkers. Dit zijn de restanten van de verdedigingsgordel die hier in WOII werd gebouwd als bescherming voor het strategisch belangrijke Gent. We zien zelfs bordjes van een bewegwijzerde Bunkerwandelroute (genoteerd!). Verder passeren we achtereenvolgens Oosterzele (waar de eigenlijke start van deze route ligt) en Bavegem (thuis van de zuivelfabriek Inex).

De Dikke Linde is één van de bekendste "inwoners" van Bavegem en beschermd als cultuurhistorisch landschap. Deze eeuwenoude boom is het onderwerp van vele sagen en legenden. Zo zouden hier ook regelmatig heksen samenkomen... wat hem de naam van "Spooklinde" opleverde.

Pas na Vlierzele wordt het beter en krijgen we terug meer open veld te zien. In Sint-Lievens-Houtem houden we een boterhammenpauze en dan gaat het richting Balegem. Dit dorp is gekend voor de winning van de Balegemse steen. Zo werd deze okergele zandsteen onder andere gebruikt bij de bouw van de Gentse Sint-Baafskathedraal. Wij houden het bij een andere Balegemse specialiteit: de ambachtelijke jeneverstokerij Van Damme. Daar houden we nog even halt voor een dessertje... Koop lokaal, weet je wel 😎

Oma's koekjestaart... pure nostalgie



Op de terugweg naar Munte raken we nog even het spoor bijster (welke onverlaat heeft dat bordje in de gracht gegooid), maar de Kleppemolen is ons baken. 
De wegen worden opnieuw rustiger, op een flinke kasseistrook na. En dan zijn we terug in het gezellige Munte. Jammer dat de horeca nog niet open is, want een aperitiefje op het terras van het plaatselijk café zouden we bij dit weer zeker niet afslaan. Maar ja...

De Sint-Lievenskapel in - hoe kan het ook anders - in Sint-Lievens-Houtem

Geen topper wat ons betreft... En het is niet de eerste keer dat de Vlaamse Ardennen me als fietsregio teleurstellen. In het verleden deed ik hier al eerder routes die me allemaal met hetzelfde gevoel achterlieten: een wandelwalhalla zijn de Vlaamse Ardennen zeker, maar om als rustzoeker hier al fietsend aan je trekken te komen, da's een ander paar mouwen. Bij deze route is dat niet anders en de fraaie stukjes wegen niet op tegen de drukkere passages. Maar ik geef nog niet op... wie weet, ontdek ik de volgende keer helemaal mijn ding in deze streek.


Vertrek : kerk Munte (gratis parkeren) > volg Ruspoel tot aan de kruising met Asselkouter. Daar vind je een eerste bordje.
Afstand : 48 km - lusvormig - glooiend
Mijn persoonlijke scores : algemeen - 6/10 (zonnig, 24°C, 2 Bft) - stilte : 5,5/10

De Rodelandroute lus 2 is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Voor meer info en de kaart kan je terecht op https://www.routen.be. Je kan perfect twee lussen combineren, want in Munte kruisen de beide Rodelandroutes elkaar.
Check ook even voor je vertrekt of de route nog bestaat.
Vrij veel bankjes. Onderweg en in Munte zijn er horecazaken.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts