De Scheldevalleiroute... de wielertoeristen achterna

Eindelijk... de fiets kan nog eens van stal worden gehaald. Ik geef toe: ik ben een mooiweerfietser. Waar regen of kou me bij het wandelen niet kunnen binnenhouden, heb ik bij het fietsen toch wat meer eisen 😄

Hoeveel respect ik ook voor wielrenners heb, voor mij staan tochtjes op mijn e-bike (nog zo'n bewijs dat ik geen échte ben) synoniem voor pure ontspanning en dat liefst in zo'n rustig mogelijk kader.
Een eerste ritje na maanden vraagt wel om een kortere route... kwestie van bepaalde bilspieren terug aan het zadel te laten wennen. Het is vandaag zaterdag en uitzonderlijk goed weer voor de tijd van het jaar... Wie rust wil, vermijdt dus beter de kuststreek. Ook de vele wegenwerken in onze streek spelen ons een beetje parten. Na wat wikken en wegen kiezen we voor de Scheldevalleiroute - lus 3, de enige lus van dit drieluik die nog niet op ons palmares staat.


De officiële vertrekplaats is Oudenaarde, maar wie al langer mijn schrijfsels leest, weet dat ik er een handje van weg heb om een alternatieve vertrekplaats te kiezen. Wij starten dus aan de kerk van Petegem om na een kleine aanlooproute aan te sluiten. 


Amper een paar kilometer later loopt het al fout: wegenwerken. En zelfs te voet is er geen doorkomen aan. Dan maar op goed geluk het centrum van Oudenaarde proberen bereiken. Na een kort intermezzo op de speelplaatsen van een school slagen we er toch in om een steegje te vinden dat ons tot aan het Centrum van de Ronde van Vlaanderen brengt. En nu? We fietsen tot op de Markt (met zijn prachtige stadhuis in Brabantse laatgotiek) en van daaruit leidt de gps ons terug naar de route.
Mijn theorie? Dit is de wraak van de Oudenaardenaren voor de Gentse belegering uit de 14de eeuw waarbij er een einde kwam aan hun welvaart van de lakennijverheid. Ook al schakelden de inwoners heel succesvol over op de tapijtweverij, toch verdenk ik hen ervan dat ze hun nederlaag nog niet helemaal verteerd hebben 😄


We fietsen de ophaalbrug over (uiteraard moeten we eerst wachten tot ze terug naar beneden is) en gaan richting Pamele. Nu is deze wijk vergroeid met Oudenaarde, maar Pamele was al een stadje aan de Schelde toen er van Oudenaarde nog geen sprake was. Het kan verkeren. Voor ons liggen kilometers jaagpad, links zien we een imposante heuvelrij met de Koppenberg, de beruchte helling uit de Ronde Van Vlaanderen. Aan de overkant van de Schelde liggen de Petegemse meersen mooi te wezen.


Ter hoogte van Melden, in zijn geheel beschermd als dorpsgezicht, verlaten we het jaagpad en fietsen langs landelijke weggetjes door de Scheldemeersen. Vlotjes bereiken we de drukke Oudenaardebaan. Gelukkig moeten we die enkel (voorzichtig) oversteken. Voor ons zien we nog zo'n klepper in de wielergeschiedenis: de Paterberg. We passeren nog een kasteelhoeve, we kruisen de oude spoorwegbedding en niet veel later peddelen we terug op het jaagpad.


Ons keerpunt komt in zicht: de brug ter hoogte van Berchem. Eenmaal die over wachten ons opnieuw kilometers jaagpad. Het mooie weer heeft ook de wandelaars uit hun kot gehaald, want in het Gemeentelijk Kasteeldomein De Ghellinck is het processielopen. Niet ons ding... dus fietsen we lustig verder. Ter hoogte van de Golf en Country Club Oudenaarde verlaten we de dijk en landelijke wegen brengen ons langs de Petegemse meersen terug naar ons vertrekpunt.


Wat ons betreft, is dit een ideale "opwarmroute", maar de grote stukken jaagpad zijn net iets te eentonig. Ideaal voor wielertoeristen, maar als recreatieve fietser mist het wel wat aan "beleving". Dan maar afsluiten met een Oudenaards bruin biertje op de markt... Jammer genoeg zijn de cafés coronagewijs nog gesloten, maar noteer alvast de tip. Lekker!


Vertrek : kerk Petegem (gratis parkeren - 20-tal plaatsen) > volg Petegemplein tot de Kortrijkstraat, sla linksaf en fiets tot aan de kruising met de Beerstraat. Daar vind je een eerste bordje.
Afstand : 30 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen - 7/10 (zonnig, 15°C, 4 Bft) - stilte : 8/10

De Scheldevallei-fietsroute lus 3 is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Voor meer info en de kaart kan je terecht op https://www.routen.be. Je kan perfect de drie lussen combineren.
Check ook even voor je vertrekt of de route nog bestaat.
Veel bankjes. Onderweg en in Oudenaarde zijn er vrij veel horecazaken.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts