Een Berlaarse topcombinatie van natuur, stilte en water

Het is ondertussen al een paar jaar geleden dat we naar het Donkmeer afzakten om te wandelen. Verbazend hoe snel de tijd vliegt. Het is een mooie plek, maar voor ons meestal te druk in het weekend. Het Donkmeer is dan ook een toeristische trekpleister met een zeer ruim aanbod aan horecagelegenheden en andere vertiermogelijkheden. Als het zonnetje schijnt, dan is het hier over de koppen lopen en zitten de terrasjes stampvol.

Opendeurdag in het Berlaars Broek

Aangezien de horeca wegens corona nog steeds gesloten is, "profiteren" wij ervan om hier vandaag een zondags wandellusje te maken. De temperatuur flirt met het vriespunt, de zon is volop van de partij, van wind is geen sprake,... kortom, het perfecte wandelweertje.

Na een kort stukje langs de gewestweg stappen we via een rustig straatje richting het Berlaars Broek. Weg drukte, hier heerst rust en stilte. Ook al zijn er opvallend meer wandelaars dan in pre-coronatijden, het is toch nog te vroeg op de dag voor de grote wandeldrukte. Want horeca open of niet, dit is en blijft een hotspot voor natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars.

Kilometers stiltepaden

Verborgen pareltjes

Deze streek was het vroegere overstromingsgebied van een meander van de Schelde. De loop van de rivier veranderde en wat achterbleef was een eeuwenoude laag turf. Turf was in de 17de eeuw een zeer populaire brandstof en men begon dan ook met het opgraven ervan. Turfsteken werd in Berlare in geen tijd dé manier om je boterham te verdienen. Toen de turfwinning stopte, liepen de gegraven putten vol water en zo ontstond het Berlaars Broek. Na een eerdere poging werd dit broek  - op een paar vijvers na - na WOI definitief leeggepompt. Het gebied werd deels vruchtbare landbouwgrond en deels bos. In eerste instantie werd er bebost met wilgen voor de mandenvlechterij, na WOII schakelde men over op populieren voor de fabricage van lucifers. 




We pikken ook een stukje van de Gratiebossen mee, een overblijfsel van wat ooit een groot en uitgestrekt bos was. De bossen danken hun naam aan de roversbende van Jan Praet die voorbijgangers zonder gratie beroofden. Het enige wat wij hier soms kwijtraken, is ons evenwicht. Sommige stukjes zijn herschapen tot een grote modderpoel, maar dat mag de pret niet drukken.



Na een dikke vijf kilometer verruilen we de onverharde paden voor asfalt. Langs baantjes door residentiële wijken bereiken we het Donkmeer. Dit meer is één van de grootste van Vlaanderen en is eveneens ontstaan door turfwinning. In tegenstelling tot het Berlaars Broek werd het niet drooggelegd en eind 19de eeuw kwamen de eerste toeristen met de stoomtram naar het Donkmeer. Sindsdien schoten de horecazaken als paddenstoelen uit de grond, werd er flink gebouwd langs de oevers en kwamen er ook verschillende campingterreinen. 
Vandaag staat het Donkmeer nog steeds met stip op de kaart van toeristische trekpleisters, maar gelukkig is een deel van het meer vandaag de dag natuurreservaat. 
Tip voor als de horeca terug open mag: een lokale specialiteit zijn de vele palinggerechten. En spring daarna in een bootje voor een tochtje op het meer.


De beschermde Bareldonkkapel met ommegang en calvarieberg... Niet zomaar het zoveelste kapelletje op een heuvel. Tijdens de Boerenkrijg in de 18de eeuw diende deze heuvel als uitkijkpost voor de Vlaamse opstandelingen of Brigands. In 2009 werd in één van de ommegangkapelletjes nog (tevergeefs) gezocht naar het verdwenen Lam Gods-paneel De Rechtvaardige Rechters.

Na de wandeling genieten we nog even na op een bankje met een schitterend uitzicht op het dichtgevroren meer. Er zijn slechtere plekken om een deugddoende wandeling af te sluiten...



Vertrek :  verschillende parkings langs de Donklaan in Berlare (gratis parkeren, 200-tal plaatsen)
Afstand :  8,3 km (waarvan 5,4 km onverhard) - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen :  8,5/10 (zonnig, 3°C, 1Bft) - stilte 8,5/10

Route op het wandelnetwerk "Kalkense Meersen - Donkmeer".
Knooppunten : 9 - 11 - 10 - 32 - 31 - 30 - 29 - 28 - 14 - 13 - 8 - 9
Paar bankjes. Horeca rond het Donkmeer.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld https://www.wandelknooppunt.be/nl)

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts