De Parochieveldroute... een verdo(o)md leuke wandeling

Doomkerke, een landelijk straatdorp met zo'n 700 inwoners... Daar start de wandeling van vandaag: de Parochieveldroute. Voor natuurliefhebbers en stiltezoekers is dit er eentje om je tenen bij af te likken 😉

Doomkerke... postkaartjesmateriaal

Vertrekken doen we aan de Sint-Carolus Borromeuskerk, beschermd als neogotisch totaalconcept. We danken dit juweel uit de 19de eeuw aan pastoor Carolus Doom. Hij was niet alleen de stichter van de nieuwe parochiewijk Doomkerke, maar betaalde ook nog eens de bouw van de kerk uit eigen zak. Reden genoeg om dan maar meteen de parochie naar jezelf te vernoemen, toch?



Naast de kerk komen we via een voetweg terecht in het landschapspark Disveld dat naadloos overgaat in de Gallatasbossen, een klein en fijn natuurgebied dat voornamelijk bestaat uit loofbos.


Het is een voorproefje van wat ons in het schitterende natuurdomein de Vorte Bossen wacht. Dit gebied was tot voor een paar decennia nog in privébezit, maar gelukkig kan nu iedereen hier komen genieten van al die pracht. Gemengd bos, restjes heide, dreven met doorkijkjes op de omliggende landbouwgronden,... je vindt het er allemaal. Ook de ondergrond is er heel verscheiden: van droge zandgronden tot natte kleigronden. Het ene moment stap je over een bedje van dennennaalden, het volgende ploeter je door de modder. Leuk!

Ik verzin het niet...


En het is bijlange nog niet uit met de pret. De natuurparels rijgen zich aan elkaar. We stappen naar het Parochieveldbos, dat samen met het Bruwaanbos goed is voor 35 hectare aaneengesloten wandelpret. Midden in het bos worden we trouwens getrakteerd op een prachtig picknickplekje met zicht op de vijver. Voor de waaghalzen is er de mogelijkheid om via een touwtjesbrug naar de overkant te geraken. Ons niet gezien, bij 4°C zou een plons in het water behoorlijk tegenvallen. Wat een heerlijk plekje!




We zetten onze weg verder richting Sint-Pietersveld. Vroeger was dit heidegebied en het behoorde eeuwenlang toe aan de Sint-Pietersabdij van Gent. Geen wonder dat we als stropkes hier zo graag komen. Het maakt - net als de andere natuurgebieden van vandaag - deel uit van Bulskampveld, ooit het grootste middeleeuwse heidegebied van Vlaanderen tussen Gent en Brugge. 
Vandaag rest er nog een stevige brok natuur. In 2011 werd het huidige provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld herenigd met de omliggende natuurdomeinen tot Landschapspark Bulskampveld... één groot pretpark voor wandelaars en fietsers. Bij ons scoort het zeer hoog in onze favorietenlijst en nog steeds ontdekken we nieuwe plekjes en paadjes.


Een plekje dat we al kenden, maar dat toch heel bijzonder blijft, is de historische begraafplaats van Sint-Pietersveld en de bijhorende veldkapel
Het kerkhof werd in 1854 in gebruik genomen als de laatste rustplaats van medewerkers van de "Ecole de Réforme de Ruyslede", een hervormingsschool voor wezen, bedelaars, landlopers en straatkinderen. 




Het (recent gerestaureerde) Veldkapelleke en het calvariekruis dateren al van midden 18de eeuw. Het staat bekend als "koortskapel" en het was vroeger een echt bedevaartsoord. Men bond er linten in de linden rond de kapel om de koorts af te weren... Een volksgebruik dat in coronatijden weer in ere wordt hersteld, want vandaag bespeuren we heel wat linten in het omringende struikgewas.
Eind 2021 wordt dit mooie plekje trouwens heringericht als natuurbegraafplaats.


Iets verder ontsieren de radiotorens van de Radio Maritieme Diensten het landschap. Vroeger zorgden die voor de verbinding met zeeschepen, maar sinds de opkomst van satelliet hebben ze veel aan belang verloren. We stappen voorbij de woningen die gebouwd werden voor de werknemers van RMD en slaan een veldwegel in die ons een stukje door het natuurgebied de Gulke Putten brengt. Een ander deel is als militair domein niet vrij toegankelijk, maar wel met een gids. 




En zo komt er langzaam maar zeker een einde aan deze zalige wandelmiddag. Het was er eentje om in te lijsten!

e
Vertrek : Sint-Caroluskerk, Brandstraat, Doomkerke (gratis parkeren langs de straat)
Afstand : 8,5 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen: 9/10 (bewolkt, 4°C, 1 Bft) - stilte: 9/10

De Parochieveldroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en werd geïntegreerd in het wandelnetwerk Bulskampveld als suggestielus. 
Op https://www.westtoer.be kan je de route als pdf of gpx downloaden. Via de webshop kan je de wandelkaart aankopen.
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Veel bankjes. Horeca aan de start en onderweg in Brasserie Radio.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts